ODBOR ZA MEDIJE

Hasanbegović Švebu, favoritu za šefa HRT-a: ‘Jeste vi osobni kandidat ministrice?‘

Na sjednici saborskog Odbora za medije na kojoj su vođeni intervjui najviše pažnje privukao je jedan kandidat za glavnog ravnatelja
Zlatko Hasanbegović; Robert Šveb
 Goran Mehkek, Damjan Tadic/CROPIX

U nastavku sjednice saborskog Odbora za medije na kojoj su vođeni intervjui s kandidatima za glavnog ravnatelja HRT-a, najviše je pažnje privukao razgovor s Robertom Švebom koji u kuloarima slovi kao favorit iza kojega stoji ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek. Šveb je, inače, suvlasnik tvrtke Ro.ba.go koja godinama posluje s HRT-om, ali i tvrtke Mediahub koju je HRT svojedobno angažirao za savjetničke usluge. Uz to, Šveb je bio i zaposlen na HRT-u, pa se prvo pitanje koje mu je uputio član Odbora Zlatko Hasanbegović odnosilo upravo na to poslovanje i sukob interesa.

- Zašto ste u svom životopisu izostavili podatak da ste od 1994. do 2000. bili zaposleni na HRT-u, dakle, u isto vrijeme kad je vaša tvrtka isporučivala fakture HRT-u? Jeste li vi kandidat ministrice Obuljen Koržinek i jeste li se javili na natječaj na njezin poticaj i uz njezino jamstvo da ćete biti izabrani i jesu li svi ovi razgovori ovdje samo teatar, a mi svi statisti - upitao je Hasanbegović.

Znanje i iskustvo

- Vjerujem u zakon i siguran sam da ćete vi ovdje izabrati kandidata koji ima najbolji program. Ministricu poznajem od 2010., zadnjih godina pričali smo o drugim temama. Prijavio sam se iz svoje vlastite želje, da se stavim na raspolaganje i svojim znanjem i iskustvom pomognem - odgovorio je Šveb. Rekao je da ne zna zašto u životopisu fali podatak o radu na HRT-u, možda zato što je dug, ali da to ima u radnoj knjižici. Kazao je i da se, kad je osnovao tvrtku, o tome na toj kući raspravljalo, ali da je zaključeno da je taj posao, ta suradnja u jednoj uskoj niši, bila u interesu HRT-a jer takve usluge nije bilo na tržištu.

Nino Raspudić izjavio je kako Švebova ovjerena izjava da nije u sukobu interesa treba pravno tumačenje te ga je pitao zašto nije kao nadležni uputio u proceduru odluku da HRT dobije pravo prijenosa rukometnog prvenstva, zbog čega je to pravo na kraju dobio RTL. Šveb je rekao da to nisu mogli napraviti zbog tehničkih razloga, opreme koje tad nisu imali i jer službe nisu napravile troškovnik. Kaže da se radilo o silnim milijunima koji bi došli na naplatu te da je tako procijenio. Istaknuo je da je poslije zbog neslaganja s Upravom dao otkaz.

SDP-ov Matko Kuzmanić kazao je ironično Švebu da se divi njegovom optimizmu i riječima da je siguran kako će Odbor izabrati najboljeg kandidata, s obzirom da već i zidovi pričaju da će to biti on. Na intervjuu su bili i Dražen Miočić, Dražen Rajković, Anja Šovagović Despot, Dario Špelić, Željko Valentić i Ivica Zadro. Raspudić je Miočića pitao je li u redu da u Otvoreno kao gosti dođu samo istomišljenici i je li u redu da HRT, kad su neke goruće teme poput Janafa, navečer ima emisiju o turizmu. Miočić je rekao da to nije u redu, ali da su često problem gosti koji se ne odazivaju.

Đurđica Klancir pitala ga je zašto su u srpnju na HRT4, gdje je urednik, reprizirali božićni intervju s Andrejem Plenkovićem bez oznake da je repriza i zašto je Labirinit emitiran u kasnim noćnim satima. Miočić je odgovorio da je u oba slučaja došlo do pogreške zbog čega se i ispričao. Dražena Rajkovića članovi su pohvalili da je napisao najopsežniji program na oko 100 stranica. Rajković je istaknuo kako se u povijesti javne televizije nije dogodilo da glavni ravnatelj bude uhićen, da se dogodila tektonska promjena i da ga je to motiviralo da se prijavi.

HDZ-ov Mario Kapulica istaknuo je da je Rajković u programu naveo da su HRT-u potrebne velike promjene koje se mogu provesti samo izvana.

Novi standardi

Pitao ga je kako i s kojim ljudima misli provesti tu svojevrsnu lustraciju izvana. Rajković je rekao da je kao član NO-a bio svjedok čistki koje su se provodile, da na HRT-u nedostaju novinarski i urednički profesionalni standardi, da je loše kad netko osluškuje što bi tko htio i misli kako treba udovoljiti nečijim interesima.

Kazao je da treba usvojiti i provoditi nove standarde te da HRT treba postati BBC u ovom dijelu Europe. Špelića su pitali zašto nije dao ostavku u NO-u kad se kandidirao, a on je rekao kako nije prekršio zakon, da se izuzeo sa sjednice na kojoj je pregledavan materijal te da je smatrao da za tim nema potrebe.

Anja Šovagović Despot naglasila je kako treba promijeniti Statut, pojačati odgovornost i funkciju Nadzornog odbora i Programskog vijeća. Predložila je šest poslovnih jedinica i šest ravnatelja umjesto dosadašnjih četiri, jer smatra da bi se time rasteretile ”faraonske ovlasti ravnatelja”.

Bez šefa NO-a: Na sjednicu ponovno nije došao Čutura

Za Željka Valentića članovi, pak, nisu imali pitanja, a on sam požalio se na neuvrštavanje odredbi Zakona o braniteljima u natječaj.

- Dio mojeg programa odnosi se na borbu protiv nezakonja na HRT-u, jer ovog natječaja ne bi ni bilo da Kazimir Bačić nije uhićen - rekao je Valentić.

Ivicu Zadru pitali su misli li da je ravnatelj HRT-a već dogovoren. Izjavio je kako je to škakljivo pitanje, da se tako govorilo i na natječaju kad je izabran Bačić. Na sjednicu Odbora ponovno nije došao šef NO-a Mladen Čutura, iako je bio pozvan da bi razjasnio neke stvari.

Trebao je doći i na prošlu sjednicu kad se raspravljalo o mogućem poništenju natječaja, ali se oba puta ispričao obavezama, što je šefica Odbora ocijenila neprofesionalnim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. lipanj 2023 09:59