SMRT DJEČAKA IZ PULE

‘Hare Krišna ne brani liječenje, baš suprotno! Pa tijelo je za nas hram i moramo ga održavati‘

Međunarodno društvo za svjesnost Krišne ogradilo se od povezanosti s udrugom Vaišnavsko društvo u čijem je hramu živjela obitelj
Darko Kafka, Marijan Bilić, Dalibor Marić
 Zeljko Puhovski/Cropix

Međunarodno društvo za svjesnost Krišne ogradilo se od ikakve povezanosti s udrugom Vaišnavsko društvo i njezinog predsjednika Vladimira Radeka na konferenciji za medije koju su održali u svojem sjedištu u zagrebačkom Bizeku. Naglašavaju da ta organizacija - u čijem je hramu Sri Sri Radha Gopinath 29. rujna u Šikićima preminuo 15-godišnji dječak nakon, kako je navela policija, zanemarivanja i nebrige od strane roditelja koji ga nisu vodili liječniku - nema nikakve veze s njima.

- Protagonisti nisu članovi zajednice. Nismo ni sigurni što se točno tamo zbilo. Imamo slične korijene i oni prakticiraju predanost Krišni, ali su zasebna udruga i privatan projekt – govori predsjednik Međunarodnog društva za svjesnost Krišne Darko Kafka. Medijima su se na konferenciji još obratili tajnik društva Dalibor Marić i liječnik Marijan Bilić. I oni su negirali poznanstvo s Vladimirom Radekom, tvrdeći da su za njega i njegovu udrugu samo čuli.

Naveli su da u doktrini Međunarodnog društva za svjesnost Krišne ne postoje pravila koja brane liječenje pojedinca. Dapače, kažu da se o zdravlju treba brinuti.

image
Darko Kafka, Marijan Bilić, Dalibor Marić
Zeljko Puhovski/Cropix

Briga o zdravlju

- Srce koje imamo nalazi se u tijelu koje je neka vrsta hrama. Naša obveza je održavati taj hram, a to uključuje i brigu o zdravlju - priča Dalibor Marić. Smatraju da je svaki pojedinac odgovoran za način liječenja i na to vjerska uvjerenja ne mogu utjecati.

- Ljudsko tijelo mora se koristiti odgovorno. Devijantno ponašanje kojemu su navodno svjedočili u Puli nije u skladu s našim uvjerenjima. Ako se ono dogodilo, to je zloupotreba osobne volje - obrazlaže Bilić.

Podsjetimo, preminulom dječaku, prema sumnji policije, roditelji tri mjeseca nisu osigurali odgovarajuću liječničku skrb. Predstavnici društva su nam otkrili da njima, kao i ostalim članovima zajednice, nije stran posjet doktoru: “Koliko je samo roditelja iz zajednice provelo noći u Klaićevoj sa svojom djecom.”

Nisu nam mogli opisati kako točno izgleda ayurvedska medicina koju su navodno primjenjivali roditelji preminulog dječaka. No, navode kako su članovi zajednice mahom jako zdravi ljudi, jer u svoj organizam ne unose toksine.

image
Konferencija za medije zajednice Hare Krišna povodom smrti djeteta u Puli.
Zeljko Puhovski/Cropix

- Ne konzumiramo alkohol, ne pušimo, čak ne pijemo niti kavu - nabrajaju.

Ističu da u njihovom ogranku postoji i ured za zaštitu djece koji prevenira i rješava moguće probleme maloljetnih u zajednici.

Otvorena zajednica

Tvrde i da je njihova zajednica otvorena, da slučaj u Puli nema nikakve veze s vjerskom pripadnošću i da su napisi u medijima proizašli iz predrasuda. - Malo ljudi živi u hramovima. Većina vjernika sudjeluje u svakodnevnom životu - priča predsjednik Darko Kafka i dodaje da vodi svoj OPG. Svoj biznis ima i tajnik zajednice Dalibor Marić. Vlasnik je Vegehopa, restorana s isključivo veganskim menijem, a sudjeluje i u radu Origo centra, hrama za holističku detoksikaciju. Članovi zajednice sudjeluju u aktivnostima društva, kažu, koliko god mogu, a cilj Hare Krišne su promjene u “srcima materijalističkih ljudi”.

- Primarno čovjek ne smije biti sklon porocima. Ovo tijelo je poklon, a kao i o svakom poklonu, naša je dužnost brinuti se o njemu - objašnjava Bilić. Protiv novca nemaju ništa sve dok se koristi ispravno. Jedan njihov član ispripovijedao nam je anegdotu o operaciji na srcu koja mu je bila nužna. Odlučio se to učiniti u Abu Dhabiju, jer si je to mogao priuštiti i na kraju se odluka pokazala dobrom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:03