RASPRAVA U SABORU

Hajdaš Plenkoviću: Možda ste se vodili Babom Vangom! Premijer: Možda ste vi konzultirali proročice

Aktualnim prijepodnevom i uz epidemiološke mjere Hrvatski sabor danas je počeo novu sjednicu
Andrej Plenković
 Goran Mehkek/Cropix

NOVO, 13:51 - Premijer Andrej Plenković osvrnuo se u utorak tijekom aktualnog prijepodneva na stanje u KB-u Dubrava poručivši kako vjeruje u kvalitetu, stručnost i profesionalnost te bolnice i da treba razlikovati sliku na internetu od stvarne situacije u toj bolnici.

"Vjerujem u kvalitetu, stručnost i profesionalnost svih djelatnika KB-a Dubrava i u odluke koje će omogućiti učinkovito funkcioniranje bolnice i kvalitetnu zdravstvenu skrb", rekao je Plenković odgovarajući Mireli Ahmetović (SDP) koja je ustvrdila da u KB-u vladaju kaos, neorganiziranost i raspad sustava.

"Napravit ćemo jasnu distinkciju od perceptivnih elemenata koji kolaju društvenim mrežnim internetskim prostorom od stvarne slike situacije u toj respektivnoj zdravstvenoj ustanovi. Ministar Beroš i svi odgovorni imaju zadaću da svi koji dođu u KB Dubrava dobiju adekvatnu skrb na najvišoj mogućoj razini", kazao je Plenković.

Ahmetović nije bila zadovoljna odgovorom ustvrdivši da se u KB-u Dubrava može vidjeti rezultat HDZ-ove vladavine .

"Dubrava nema ni poštenog agregata, za to postoji generator ovakvog stanja, a to ste vi, kao pokrovitelj ovakvog nakaradnog sustava zbog kojeg propada zdravstveni sustav sada kada je najviše potreban. Tko je za to kriv? Korupcija, gospodine Plenkoviću, ako se bude radilo na novom izdanju enciklopedije pod pojmom 'korupcija' kao sinonim stajat će 'družina Andreja Plenkovića'", rekla je Ahmetović.

Odgovarajući na pitanja zastupnika ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je kako se slaže da treba pristupiti rješavanju problema zapošljavanja pripravnika u zdravstvu.

Dostupnost zdravstvenog sustava kroničnim i onkološkim bolesnicima

Što se tiče dostupnosti zdravstvenog sustava kroničnim i onkološkim bolesnicima kaže kako je ekstremna situacija uvjetovala drugačiji način pružanja zdravstvene zaštite, no nastoji se napraviti sve moguće kako bi se adekvatna zaštita omogućila svima kojima je potrebna.

Stjepo Bartulica (DP) poručio je premijeru kako je stabilnost koju stalno ističe lažna podsjetivši na dugove države veledrogerijama.

Osvrnuo se i na Plenkovićevu izjavu u Bruxellesu da jamči kako Domovinski pokret nikad neće doći na vlast, te povukao paralelu s vladanjem Aleksandra Lukašenka u Bjelorusiji.

"To je nova razina nevjerojatnih teza i moram priznati da ste me razočarali”, odgovorio mu je Plenković te podsjetio na izjave njegovih kolega iz Domovinskog pokreta nakon pucnjave na Markovu trgu, koji su poručivali kako se radilo o buntu.

"Vaši su kolege pokušali pronaći neku vrstu razumijevanja za to. E vidite, to je razlika i razlog zašto mi kažemo da je prijeđena crta pa tumačimo građanima tko iza čega stoji", kazao je.


13:36 - Zastupnik Bojan Glavašević je upitao Plenkovića što se radi protiv radikalizacije nakon napada na Markovom trgu.

- Doživjeli smo oružani napad na zgradu Vlade, teško ranjavanje policijskog dužnosnika, to je crta koja je prijeđena. Zamislite da su u Francuskoj nakon dekaptacije profesora i jučer u Beču kazali pojedini politički akteri, da je to zbog opće političke situacije i bunta. Mi imamo ovdje jedan dokument koji je pripremila koordinacija za domovinsku sigurnost. Dio te mržnje, ispiranja općenormalnog poimanja stvari dolazi i iz pojedinih medijskih izvora i poljedice su snažne. Tome moramo stati na kraj svi zajedno, rekao je Plenković.


13:34 - Plenkoviću se obratio i Siniša Hajdaš Dončić te ga upitao zašto obnova Zagreba još uvijek nije počela, ni 226 dana od potresa.

- I onda još jedno dugo čekanje, možda ste se vodili Babom Vangom, Nostradamusovim proročanstvima, eto vas, imenujete gospodina Vanđelića na čelo Fonda za obnovu. Pitam vas da li možda osoba koja će upravljati milijardama kuna biti u sukobu interesu jer vidi vraga, ta ista osiguravajuća kuća u čijem je Vanđelić Nadzornom odboru, osigurava i dio građana čije su kuće oštećene, rekao je Hajdaš Dončić Plenkoviću.

- Možda ste vi konzultirali proročice i proroke. Možda ste se kod njih inspirirali u procjeni s proljeća da ćemo imati 400.000 Vi ste prognozirali, mislim da ste vaš vi bili, da će Restart koalicija imati 68 mandata. Znači ova Baba Vanga ili gdje ste već bili na nekom retreatu, na team buildingu, vama se tamo odjednom ukazalo 68 mandata i 400.000 nezaposlenih. Sad vam se ukazala dužnost koje nema. Meni se čini da vi imate dosta tih ukazanja, odgovorio mu je Plenković.


13:27 - Zastupnik Tomislav Tomašević (Možemo!) se osvrnuo na projekt 'zagrebačkog Manhattana' te je premijera Plenkovića upitao zašto drži ljestve Milanu Bandiću 'dok on dela'.

- Meni se čini da uvijek tu mora biti par zastupnika koji stalno konfabuliraju. Prije su to bili Maras i Mrak Taritaš. Pretpostavljam da je to zato, ali ja vam to nikad ne bih rekao, jer želite biti wannabe gradonačelnik. Organizacije HDZ-a samostalno odlučuju. Aludirate tu na neku korupciju, mislite da postoji neki dogovor predsjednika vlade i gradonačelnika oko nekog projekta u nekom zagrebačkom naselju? To je malo too much, to je malo previše, odgovorio mu je Plenković.


12:38 - Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je da se hrvatski zdravstveni sustav uspješno prilagođava i da u ovom trenutku mogu odgovoriti na epidemiju.

Imamo 20 tisuća bolničkih kreveta, 14.460 akutnih, a intenzivnih preko 1450 , imamo i specijalista u relativnom dovoljnom broju, infektologa više od 1190, internista 1439 , anesteziologa i 915, a pulmologa 182 i te kadrove nastojimo preraspodijeliti kako bismo odgovorili na situaciju, kazao je.

„Matematika je vrlo jasna, ako imamo 2500 novih slučajeva na dan i ako predviđamo da ćemo ih hospitalizirati deset posto, mi te krevete imamo, no pitanje je kako su raspoređeni”, rekao je Beroš dodavši da su zato centralizirali bolesnike kako Covid ne bi ušao u sve zdravstvene ustanove.

„Pripremamo se za veće brojke i dat ćemo sve od sebe da se prilagodimo i brzo transformiramo”, naglasio je Beroš odgovarajući na upit Željka Reinera (HDZ) o spremnosti bolničkog sustava za novi val epidemije.

I za respiratore Beroš je kazao da ih ima u sustavu i da se planski radi na tome da ih se povuku po potrebi.

Goran Ivanović (HDZ) pitao je ministricu kulture i medija Ninu Obuljen Koržinek kako komentira navode da se novim Zakonom o elektroničkim medijima uvodi cenzura, na što je ona odgovorila kako takvo tumačenje odbacuje.

„Odbacujem takvu interpretaciju da bi bilo tko u 2020. predlagao neku odredbu koja bi se mogla shvatiti kao cenzura”, kazala je Obuljen Koržinek.

Istaknula da se novi zakon pripremao cijele prošle godine i da se njime predlaže jasna odgovornost elektroničkih publikacija, vlasnika, nakladnika odnosno urednika za ozbiljna kršenja zakona o elektroničkim medijima , a to su pitanje zaštite maloljetnika, onemogućavanje objavljivanja sadržaja koja potiču na nasilje, mržnju , terorizam, dječju pornografiju, rasizam i ksenofobiju.

„Postoji ozbiljni problem širenja takozvanog govora mržnje, a s obzirom da je većina tih komentara anonimna nije moguće utvrditi autora”, kazala je ministrica i napomenula da se prijedlog zakona odnosi na elektroničke publikacije a ne na društvene mreže.


11:49 - Zastupniku Željku Sačiću (HS), kojeg je zanimalo kada će Srbiji biti istaknut zahtjev za nadoknadu ratne štete „koja iznosi 43 milijarde eura“, premijer je odgovorio da je ta „tema na stolu“.

„Kontinuirano je na susretima hrvatskih i srbijanskih dužnosnika stavljamo nad dnevni red i stavljat ćemo dok se to pitanje ne riješi“, istaknuo je Plenković, napominjući da je to pitanje šireg dijaloga kojeg Hrvatska ima sa Srbijom.

„Ta tema je i dalje s nama i drago mi da ste je dignuli na vidjelo“, odgovorio je Sačiću koji drži da se u tom pogledu trebalo i moglo napraviti više.

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica najavio je da do konca tjedna u javno savjetovanje ide paket zakona slijedom kojih bi se trebao smanjiti broj lokalnih dužnosnika i članova predstavničkih tijela, a da bi taj paket Sabor trebao donijeti do konca godine.

Odgovorio je time Anti Kujundžiću (Most) koji je podsjetio da je iz Ministarstva uprave najavljena reforma lokalne samouprave, tj. smanjenje broja lokalnih dužnosnika, a da od Vladina zakonskog prijedloga „još nema ni traga“ iako su lokalni izbori iduće godine.

Ustvrdio je i da „u ovom trenutku“ pojedini načelnici i gradonačelnici raspisuju natječaje za pročelnička mjesta kako bi „uhljebili“ svoje zamjenike koji će najavljenom reformom ostati bez svog mjesta.

Odgovarajući HDZ-ovu Tomislavu Klariću o planovima za Istarski ipsilon i tunel Učka, ministar mora Oleg Butković pohvalio se kako Hrvatska danas u prometnu infrastrukturu ulaže više od 20 milijardi kuna.

Istarski ipsilon, ta stvar se privodi kraju, kazao je ministar.


10:53 - Što se tiče aktivnosti Vlade i Stožera, on je zakonit i ustavan. Tijela koja su dobila nadležnost da donose odluke nakon proglašenja epidemije se s njom bore učinkovito vodeći računa o zdravlju, gospodarstvu, financijama i općoj atmosferi u društvu. Od svibnja do lipnja smo imali ukupno 12 zaraženih nakon što smo postupno otvorili Hrvatsku. Od 23.5. do 16.6. To znači da smo pobijedili virus u prvom poluvremenu, bez podsmjeha. Onda smo omogućili da nam sezona bude na razini 50% prošlogodišnje koja je bila rekordna. Time smo omogućili da nam gospodarski pad bude manji nego što se predviđalo. Oporba je imala tri teze: dovođenje u pitanje ustavnosti i zakonitosti rada Vlade i Stožera. Ustavni sud je utvrdio da su bili ustavni i zakoniti. Drugo, hoće li biti zaštitne opreme. Osigurala ju je Vlada, na vrijeme, dovoljno... Treća teza: kako pomoći gospodarstvu. Da li je radna mjesta zadržala oporba ili Vlada sa pravovremenim mjerama potpore privatnom sektoru? Tko je osigurao plaće, mirovine, funkcioniranje cijele države...? Nije valjda to sve napravila neka nevidljiva ruka. Stožer sve što radi radi sukladno zakonu. Forsiranje tema lockdowna i policijskog sata mogu razumjeti u političkjom smislu, ali to nije opcija. To nije nužno. Pogledajte današnji broj i pogledajte prošli utorak. Mjere funkcioniraju, odgovorio je Andrej Plenković na pitanje zastupnice Anke Mrak Taritaš , koja je rekla da ne postoji plan te da Stožer nema, niti bi trebao imati ovlasti za mjere koje donosi.

Mrak Taritaš je rekla da je takav Plenkovićev odgovor i očekivala.

- Stvarni život je izvan ove sabornice i izvan Banskih dvora. U lockdownu, da je stožer propisao da moramo stajati na lijevoj nozi 20 minuta dnevno, mi bismo to činili. Danas tome nije tako. Danas se ljudi brinu, u strahu su, od bolesti, od ekonomske neizvjesnosti, od nepredvidivosti i promjena... Ovaj Stožer nema ni psihologa ni komunikacijskog strčnjaka. Daju izjave kako im pada na pamet, skaču u usta jedan drugome i sami sebi. Riječ je o ozbiljnoj krizi. Premijeru, ova kriza utjrče na psihu građana i vrijeme je da se prestanete skrivati ispod skuta Stožera i izađete s planovima za dalje. Morate pod hitno obuzdati svakodnevno poigravanje sa živcima i sviješću ljudi, poručila mu je Anka Mrak Taritaš.


10:25 - SDP-ova Sabina Glasovac je upitala premijera Andreja Plenkovića kako je moguće da Slovačka može testirati 2,5 milijuna ljudi u jednom danu, a u Hrvatskoj se čekaju nalazi.

Premijer Plenković ponovio je da je strategija u borbi protiv covida-19 "racionalna, adekvatna i proporcionalna" razvoju epidemije, dok Sabina Glasovac (SDP) ima dojam da strategije nema.

"Moj je dojam da uopće ne postoji strategija u borbi s koronavirusom. Čini se da je Vas korona kriza zatekla, niste pripremili ništa, kapaciteti su nedostatni, a sustav pred slomom", rekla je Glasovac u saborskom 'aktualnom prijepodnevu', pitajući se i kako je moguće da Slovačka u jednom danu testira 2, 5 milijuna građana, dok u Hrvatskoj tisuće testova stoji neobrađeno jer nema reagensa, punktova, ljudi.

- Testovi u Slovačkoj su antigenski testovi. Razlika je u tome što kod njih pouzdano znamo da su oni pozitivni stvarno pozitivni, a da bismo bili sigurni da je netko negativan, mora se testirati i PCR testom. Na razini ECDC će se pkrenuti inicijativa da imamo zajedničku metodologiju predviđanja dinamike pandemije nekoliko tjedana unaprijed. Na europskoj razini bi se napravila serološka testiranja i ustanovilo stvarno stanje širenja epidemije. Mi ćemo analizirati primjer Slovačke. To je pokušaj jedne vlade da napravi iskorak.

U našem medijskom prostoru se forsiraju dvije teme: tema policijskog sata i tema kompletnog lockdowna. Svaka zemlja u sadašnjoj poziciji bira svoju strategiju. Naša strategija je nacionalna, adekvatna i proporcionalna dinamici razvoja epidemije. Iz toga i iz zdravstvenih aspekata i sa strane potrebe da osiguramo funkcioniranje države, društva i gopsodarstva, donosimo na razini Vlade i Stožera odluke koje su proporcionalne trenutnim zbivanjima. Epidemija Covida-19 je globalna, nitko od živućih ljudi ju ne pamti, ima transformirajući efekt na gospodarstvo, društvo, upravljanje krizama... Jedini način je da budemo odgovorni i da pronađemo konsenzus, rekao je Plenković u Saboru.

Sabina Glasovac mu je odgovorila:

- Ne postoji strategija u borbi protiv koronavirusa. Voljela bih da od slovačkog kolege nešto i naučite. Korona kriza vas je zatekla, ne postoji organizacija ni strategija. Ljudi šetaju ulicama i ne znaju da su zaraženi, zarazit će druge, neki će umrijeti. Kapaciteti su vam nedostatni, a sustav vam je pred slomom. Čujemo da će se covid dijagnosticirati i bez testiranja. Svaka vam čast..., odgovorila mu je Glasovac.


10:00 - Mato Franković (HDZ) u Saboru je zatražio od ministra zdravstva da se ambulanta na Koločepu uvrsti u mrežu HZZO-a kako bi se stanovnicima omogućila adekvatna zdravstvena skrb.

Ministar Vili Beroš mu je odgovorio da će se taj zahtjev analizirati i izrazio nadu da će se problem riješiti.

Odgovarajući na upit Daniela Spajića (DP) o cestovnim prijevoznicima, ministar prometa Oleg Butković u Saboru je rekao da razgovara sa slovenskom stranom da puste slavonske prijevoznike na male granične prijelaze u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Opovrgnuo jei tvrdnju da se ne sastaje s Udrugom hrvatskih cestovnih prijevoznika i da ne radi na rješavanja njihovih problema.

Zastupnica Dragana Jeckov (SDSS) ministru prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darku Horvatu postavila je pitanje o nositeljima stanarskog prava te prodaji stanova u vlasništvu države te o mogućnosti otkupa.

Ministar Horvat kazao je da se cijene otkupa povoljnije od tržišnih te da ministarstvo priprema prijedlog nove odluke o prodaji stanova kako bi se ubrzala prodaja stanova u vlasništvu RH. Naveo je i da je ministarstvo temeljem odluke iz 2013. sklopio 261 ugovor.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković ponovila je da će isplate predujma za potpore u poljoprivredi početi 15. studenoga odgovarajući na pitanje zastupnice tijekom aktualnog prijepodneva u Saboru.

"Isplate predujma za 2020. počinju 15. studenoga kao i prošle godine i iznosit će više od 1,5 milijardi kuna odnosno 200 milijuna više nego prošle godine unatoč proračunskim ograničenjima u ovoj godini”, kazala je ministrica odgovarajući na upit Ružice Vukovac (DP) koja je upozorila da hrvatski poljoprivrednici još uvijek nisu dobili isplatu predujma potpora iako su jesenski radovi u polju već sada pri kraju.


Zbog mjera zaštite od zaraze koronavirusom, zastupnici, osim u Velikoj vijećnici, sjede u još pet dvorana, a dio njih u raspravama će sudjelovati i putem video-veze i to oni koji su pozitivni na koronavirus te oni koji su u samoizolaciji.

Kako bi se mogućnost zaraze svela na najmanju mjeru, Sabor će svaka dva sata imati stanku od 10 minuta kako bi se provjetrile dvorane u kojima zastupnici sjede.

Prije prelaska na 'Aktualno prijepodne', u kojemu će 39 zastupnika postaviti svoja pitanja članovima Vlade, Sabor je utvrdio dnevni red na kojemu je sada gotovo 80 točaka.

U njemu, za sada, nije interpelacija Domovinskog pokreta o radu vjetroelektrane Krš-Pađene, a bit će uvrštena kad se o njoj očituje Vlada. Najavio je to predsjednik Sabora odgovarajući zastupnici Karolini Vidović-Krišto (DP) koja je zbog toga prigovorila.

Sjednica će potrajat će do sredine prosinca, odnosno do ustavnog roka za redovno zasjedanje Sabora.

Zastupnike do tada očekuje vrlo intenzivan rad, a kako bi odradili sve planirane teme u studenome će zasjedati sva četiri tjedna, tri od utorka do petka, a u tjednu sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje dva dana.

Dinamičan će biti i ovaj tjedan. Nakon 'aktualnog prijepodneva', Sabor će poslijepodne raspraviti premijerovo izvješće o sastancima Europskog vijeća.

Premijer Andrej Plenković u srijedu će Saboru podnijeti Vladino godišnje izvješće, a dan kasnije raspravljat će se o rebalansu državnoga proračuna.

Prijedlog državnoga proračuna za 2021., Sabor će također raspraviti u studenome, a donijeti ga 25. studenoga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:36