SDP UZ ŠVEDSKU I FINSKU

Hajdaš Dončić: ‘U Švedskoj i Finskoj ljudi ne žele jakog vođu koji bi zaobilazio i zanemarivao parlament i izbore‘

SDP je u Saboru podržao ulazak Švedske i Finske u NATO savez

Izjava za medije zastupnika SDP-a Sinise Hajdaša Dončića
 

 Damjan Tadic/Cropix

Bez ikakvih uvjeta, zadrške, a kamo li uopće spominjanja BiH i njenih problema kao što su izborni zakon ili otvaranje pregovora o pristupanju Europskoj uniji, SDP je u Saboru podržao ulazak Švedske i Finske u NATO savez.

U ime njihovog kluba izlaganje je imao potpredsjednik SDP-a Siniša Hajdaš Dončić koji je ove dvije zemlje istaknuo kao države s najvećim indeksom demokracije, odnosno društvima kakvom bismo uređenju trebali težiti.

- Tijekom proteklih sto godina čovječanstvo je prošlo kroz četiri velike krize: veliku ekonomsku krizu tridesetih godina, zatim energetsku krizu sedamdesetih godina 20 stoljeća, globalnu krizu 2008. godine kao početak treće krize i kulminaciju energetske i vojne krize danas. Međutim, obujam negativnih ekonomskih trendova u ovim slučajevima za sobom povlače dublje političke i društvene potrese unutar nacionalnih granica, nove geopolitičke saveze među državama i promjenu dominantnih divljačko neokapitalističkih paradigmi razvoja - kazao je Hajdaš Dončić i posebno obradio indeks demokracije.

Istaknuo je da taj indeks mjeri izborne procese i pluralizam, funkcioniranje države, političku participaciju, demokratsku političku kulturu i građanske slobode.

- Ukupan rezultat predstavlja prosjek navedenih pet kategorija javnih politika, a skor se kreće od 0 do 100%. Na temelju skora se zemlje stavljaju u četiri kategorije političke vladavine - istaknuo je te naveo da su ove dvije zemlje u svjetskom vrhu po svim parametrima.

- Što ih čini odličnim? Visoka izlaznost birača na izborima, razumna razina političke autonomije etničkih, vjerskih i drugih manjina, udio žena u parlamentu, angažman i interes građana za politiku, uključujući i praćenje medija, udio članova političkih stranaka i organizacija u stanovništvu, spremnost građana na sudjelovanje u zakonitim (i nenasilnim) prosvjedima, razina pismenosti, promocija političke participacije od strane obrazovnog sustava i ostalih tijela - pobrojao je vodeći SDP-ovac i dodao tome demokratsku i političku kulturu, te dovoljan društveni konsenzus i koheziju o stabilnoj i funkcionalnoj demokraciji. Udio građana koji, nastavio je, ne žele jakog vođu koji bi zaobilazio i zanemarivao parlament i izbore, udio građana koji podržavaju demokraciju kao najbolji oblik vladavine, te snažnu tradiciju odvojenosti crkve i države.

- Niz je elemenata vrijednosno i institucionalno uključen kako bi današnja Europska unija bila jedan od rijetkih geopolitičkih faktora liberalne demokracije u svijetu. Unija sigurnosno ovisi o Sjevernoj Americi koja je također bitan faktor liberalne demokracije, a zato suštinski postoji i NATO savez. Klub SDP-a podržava predloženi prijedlog zakona - zaključio je Hajdaš Dončić čime je SDP odmaknuo od stavova predsjednika Republike i bivšeg predsjednika svoje stranke koji je želio uvjetovati ulazak ove dvije zemlje u NATO promjenom izbornog zakona u BiH za što je predsjednik SDP-a, Peđa Grbin imao razumijevanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:53