FINANCIJSKA KRIZA

Hajdaš Dončić: ‘PDV na gorivo nije sveta krava, stopa se može smanjiti na srednju stopu. Vlada kasni s mjerama‘

U Hrvatskoj će se stvoriti duopol, a privatni duopol je 17 puta gori od javnog monopola, rekao je SDP-ovac

Siniša Hajdaš Dončić, Branko Grčić, Davor Matijević

 Joško Ponoš/Cropix

Vlada kasni sa svim mjerama oko inflacije, drži potpredsjednik SDP- a Siniša Hajdaš Dončić koji je danas zajedno s saborskim zastupnikom Brankom Grčićem u Splitu pružio potporu kandidatu za gradonačelnika Davoru Matijeviću.

Rekao je da inflacija nije jednaka svima, primjerice ljudima koji imaju ispodprosječna primanja je inflacija 16, odnosno 17 posto jer su energenti i hrana najviše poskupjeli u toj košarici.

Ono što se prije mjesec ili dva mjeseca plaćalo sto kuna, tvrdi Hajdaš Dončić, sada je duplo skuplje, odnosno 200 kuna, pa ističe da moramo raditi razliku iz nominalnog i realnog dohotka, a upravo u tome griješi Vlada.

"Što se goriva tiče primijetio sam vozeći se do Splita da mali broj stranaca toči gorivo na autocesti. Vlada je ograničila cijene goriva na svim pumpama koje nisu na autocesti i tako uništava male individualne prodavače goriva", rekao je Dončić.

S obzirom kako dolazi krupni kapital, dodao je, u Hrvatskoj će se stvoriti duopol, a privatni duopol je 17 puta gori od javnog monopola. "PDV na gorivo nije sveta krava, stopa se može smanjiti na srednju stopu", istaknuo je.

​Dotaknuo se i solarne revolucije rekavši pri tom da je glupo što Hrvatska i HEP kupuju najskuplje gorivo dok Dalmacija nema program da građanima pomogne u postavljanju solara ili fotonaponskih ćelija.

Zastupnik Branko Grčić smatra da je njihov gradonačelnički kandidat Davor Matijević na sinoćnjem TV sučeljavanju pokazao ozbiljnost, nije vrijeđao ni napadao već je konstruktivno govorio o Splitu.

Matijević Split poznaje, ima iskustvo u gradskom vijeću i zna koji su ključni problemi grada, a Grčić se nada da će na primjeren način participirati u budućoj vlasti i tako promovirati svoje projekte.

"Država u jeku inflacije ne reagira prema najugroženijima, a to su umirovljenici i ljudi koji su na socijali. Jeste li čuli da Vlada priča o tome kako socijalne naknade treba povećati najmanje 50 posto za sve socijalno ugrožene koji žive od najviše 800, tisuću ili 1500 kuna", kazao je Grčić.

Da nikada nije bilo manje socijalnih mjera slaže se gradonačelnički kandidat Davor Matijević podsjećajući da su uz umirovljenike i socijalne skupine u inflaciji najugroženiji i škverski radnici o kojima se malo priča, a 700 njih koji tamo radi nije pet mjeseci primilo plaću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 16:46