‘DVOSTRUKA MJERILA‘

Habijan (HDZ) kritizirao najavljenu reformu pravosuđa koju predlaže Možemo!: ‘To su licemjeri‘

Istaknuo je da su očito u Možemo! i nekim drugim oporbenim strankama uplašeni svime što je Vlada dosad napravila u reformi pravosuđa

Damir Habjan

 Damjan Tadic/Cropix

HDZ-ov saborski zastupnik Damir Habijan kritizirao je u četvrtak najavljenu reformu pravosuđa koju predlaže platforma Možemo!, ustvrdivši da u njoj nema ništa novo i prozvavši ih da licemjernim i kontradiktornim ponašanjem pokazuju veliko neznanje o pravosuđu.

"Želimo ukazati na licemjerstvo i dvostruka mjerila u njihovu postupanju kao oporbe u Saboru, dok u Gradu Zagrebu gdje su na vlasti imaju potpuno drugačiju retoriku" izjavio je Habijan novinarima u Saboru.

Istaknuo je da su očito u Možemo! i nekim drugim oporbenim strankama uplašeni svime što je Vlada dosad napravila u reformi pravosuđa te što predlaže izmjenama zakona o parničnom postupku, o kaznenom postupku, o DSV-u, DOV-u, pravosudnoj akademiji i nizu drugih zakona.

"Do sada smo usvojili niz zakona iz dokumenta Strategija sprječavanja korupcije od 2021. do 2030. i očito su u Možemo! osjetili strah, pa sad idu sa svojim prijedlozima. U njihovim prijedlozima nema ništa revolucionarno, štoviše, većina njih je ‘copy paste‘ programa određenih kandidata za predsjednika Vrhovnog suda koji nisu prošli, a određeni segmenti reforme koju predlaže Možemo! pokazuje veliko neznanje o funkcioniranju pravosuđa”, poručio je.

Inače, iz Možemo! predlažu četiri stupa reforme - otvaranje pravosuđa prema javnosti i struci, teritorijalni preustroj pravosudne uprave, promjena načina izbora i napredovanja sudaca i reorganizacija Državnog sudbenog vijeća te unaprjeđenje efikasnosti i ujednačavanje sudske prakse.

Habijan ih, pak, proziva i kako za sebe vole reći da su žestoka oporba u Saboru i da iskazuju socijalnu osjetljivost, a s druge strane u Zagrebu, gdje su vladajuća većina, ukidaju demografske mjere poput one roditelj-odgojitelj.

"Ovdje su glasni zagovornici reforme pravosuđa, svima dociraju, a u Gradu Zagrebu kadroviraju nepotistički, što se pokazalo na slučaju Holdinga. Govoriti o nepotizmu u Saboru iz pozicije oporbe, dok se to izravno radilo u Gradu Zagrebu gdje su na vlasti, prilično je licemjerno", rekao je.

Na inzistiranje novinara da odgovori je li bivši zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, pa i u suradnji s HDZ-om, bolje upravljao Zagrebom, odgovorio je kako smatra da nikada ne treba gledati u prošlost, nego u ono što je sada i što će biti u budućnosti.

"Sadašnje stanje nije dobro, a je li bolje ili gore od Bandićevog upravljanja, to će reći građani", poručio je Habijan i dodao kako nije na njemu da o tome sudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. studeni 2023 05:19