GOLEMI PROBLEMI

Gust snijeg pada u Zagori, temperatura pala ispod nule, zablijelili se i otoci! Jedno vozilo završilo u kanalu

Zatvoreni su dijelovi A1, A6, A7, magistrala, Paški most...

Snijeg u Zagori

NOVO 22:30 - HAK je objavio da zbog snijega te zimskih uvjeta vožnje i olujnog vjetra trenutačno nema prohodnih cesta za teretna vozila s priključnim vozilima iz smjera unutrašnjosti prema Rijeci i Dalmaciji i obratno.

Zbog orkanskog vjetra za sve skupine vozila ZATVORENE su:

- autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak za ostala vozila je preko Knina (DC1) ili Kistanja (DC59));

- Jadranska magistrala (DC8) između Senja i Svete Marije Magdalene;

- DC54 Maslenica-Zaton Obrovački;

- Paški most (DC106);

- ŽC5217 Bruvno-Mazin.

Zbog olujnog vjetra samo za OSOBNA vozila otvorene su:

- autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica;

- autocesta A7 između čvorova Škurinje i Orehovica; 

- Jadranska magistrala (DC8) Novi Vinodolski-Senj;

- DC27 Gračac-Donji Karin;

Zbog vjetra zabrana za I. skupinu vozila autobuse na kat, motocikle, vozila s priključnim vozilom;

- DC1 Vaganac-Udbina-Gračac;

- DC217 Ličko Petrovo Selo - GP Ličko Petrovo Selo.

Zbog vjetra zabrana za I. i II. skupinu vozila - autobuse na kat, motocikle, vozila s priključnim vozilom, dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom.

- autocesta A7 između čvorova Rijeka istok i Šmrika;

- Jadranska magistrala (DC8) Bakar - Novi Vinodolski;

- DC99 čvor Križišće-(A7)-Križišće(DC501);

- LC58107 Kraljevica (DC8)-čvor Križišće(A7).


21:30 - Osim u Kninu, susnježica pada na Klisu, Dicmu, Braču...

Gradonačelnik Miro Bulj podijelio je snimku iz Sinja.

Gust snijeg pada na cestama prema Sinju. Vozi se otežano, a u snijegu povremeno zastaju vozila s ljetnim gumama.

Jedno vozilo završilo je u kanalu, javljaju čitatelji Slobodne Dalmacije.

image

Snijeg u Zagori

Trenutačne temperature u Zagori su oko -2 do -5 stupnjeva. Ralice čiste glavne ceste, međutim snijeg se nakuplja na sporednim cestama i seoskim putevima.

Snijeg je zabijelio i Šestanovac, Zagvozd, Bisko i Dugopolje.

image

Snijeg u Zagori

image

Snijeg u Zagori

image

Snijeg u Zagori

image

Snijeg u Zagori

Vozači se mole za pojačan oprez. Evo kakvo je stanje na autocesti...

image

Snijeg u Zagori

image

Snijeg u Zagori

image

Snijeg u Zagori

image

Snijeg u Zagori

image

Snijeg u Zagori


20:15 - Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta u petak navečer u prekidu su mnoge trajektne, katamaranske i brodske linije od Kvarnera do srednje Dalmacije.

U prekidu su trajektne linije: Brestova-Porozina, Prizna-Žigljen, Lopar-Valbiska i Stinica-Mišnjak;

katamaranske linije: Ubli-Vela Luka-Hvar-Split, Pula-Zadar, Mali Lošinj-Cres-Rijeka, Rijeka - Rab - Novalja, Zadar - Premuda-Silba-Olib, Zadar - Molat - Brgulje - Zapuntel - Ist i Šibenik-Kaprije-Žirje;

brodska linija: Mali Lošinj-Unije-Susak.

Trajekt na liniji Šibenik - Kaprije - Žirije plovi bez pristajanja u luku Žirije.

Trajekt na liniji Zadar (Gaženica) - Ist (Kosirača) - Olib - Silba - Premuda - M. Lošinj plovi bez pristajanja u luku Mali Lošinj. Povratna linija je po izmijenjenom rasporedu. Polasci su iz Premude u 15:30, Silbe 17:05, Oliba 17:50 te iz Ista u 18:40 sati.

Katamaran na liniji Split-Bol-Jelsa isplovio je u 16:30 na relaciji Split-Stari Grad, bez uplovljavanja u luke Bol i Jelsa.

Brod na međunarodnoj liniji Split - Ancona neće iz Ancone isploviti večeras u 19,45 sati, već sutra ujutro u 6 sati. Predviđeni dolazak u luku Split je sutra, 20. siječnja u 16 sati, javio je Hrvatski autoklub (HAK).


19:40 - Domagoj Lončar iz Hrvatskih autocesta komentirao je za N1 stanje na cestama.

‘Otvorena je cesta prema Splitu, dok su ceste prema Rijeci još uvijek zatvorene zbog zimskih uvjeta. Cijeli dan pokušavamo održavati promet otvorenim, ali ne možemo protiv ovakvih uvjeta‘, rekao je Domagoj Lončar iz HAK-a.

Navodi da su preporuke za ljude koji odlaze na put uvijek iste.

‘Putnici se prvo trebaju dobro informirati o uvjetima na cestama, a poželjna je i prava zimska oprema. Na cestama je bilo dosta problema, zabilježili smo nekoliko izlijetnja s ceste. Na svu sreću, nije bilo većih posljedica, većinom se radi o materijalnoj šteti na vozilima‘, rekao je.

Otkrio je i što putnicima stvara najveći problem.

‘Izlasci iz tunela su za putnike najveći problem. Snijega u tunelu nema, a onda vozače iznenadi zasniježena cesta unatoč naporima zimske službe. Tijekom noći očekujemo niske temperature, a u narednim danima očekujemo suho i hladno vrijeme‘, zaključio je.


18:40 - U popodnevnim satima i u Kninu je počeo padati snijeg. Čitatelj Slobodna Dalmacije poslao je video vožnje kroz gradske ulice na kojima se vidi sniježni pokrivač.

U petak nakon 18 sati u zaleđu Splita, uz pritjecanje osjetno hladnijeg zraka "po visini", kiša će prelaziti u snijeg, isprva u višim predjelima, a uskoro i u nizinama, pa je vrlo moguće da će u večernjim satima susnježice i snijega biti već od Klisa, a uz buru ne možemo isključiti da se susnježica i pahulje neće spustiti i južnije od Klisa. Očekuje se i stvaranje snježnog pokrivača, ali oborine neće biti obilne i u noći će prestati, najavio je Mali Vakula u svojoj prognozi.


18:30 - Na autocesti A3 na 26+300 km između čvora Lučko i čvora Buzin u smjeru Lipovca, dogodila se prometna nesreća, javlja HAK. Promet se odvije po dvije prometne trake i vozi se uz ograničenje brzine 80 km/h.


Prema posljednjim informacijama iz HAK-a, za sav promet zatvorena je dionica ceste D3 Gornje Jelenje-Kikovica, poznata i kao "stara cesta" između Rijeke i Zagreba, zbog vozila koja su pod zabranom ušla na dionicu.

Kako javljaju iz PU primorsko-goranske, na spomenutoj cesti ispriječila su se dva teretna vozila iz oba smjera unatoč zabrani koja je za njih na snazi zbog zimskih uvjeta.

- Vozači će biti kažnjeni, odnosno prekršajno prijavljeni zbog kršenja Zakona o sigurnosti prometa na cestama - kazali su iz policije za DNEVNIK.hr.

Kako javlja Hina, u tijeku je uklanjanje prepriječenog vozila te se očekuje normaliziranje prometa. Trenutno se prometuje obilazno preko DC501 Gornje Jelenje-Oštrovica. Zbog prevrnutog kombija u mjestu Pađene kod Knina vozi se jednim trakom.

Zbog orkanskog vjetra za sve skupine vozila i dalje su zatvorene autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak za ostala vozila je preko Knina ili Kistanja); Jadranska magistrala između Senja i Svete Marije Magdalene; Maslenica-Zaton Obrovački i Paški most.

Zbog olujnog vjetra samo za osobna vozila otvorene su: autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica; autocesta A7 između čvorova Škurinje i Orehovica; Jadranska magistrala Novi Vinodolski-Senj; DC27 Gračac-Donji Karin.

Zbog vjetra zabrana za I. i II. skupinu vozila - autobuse na kat, motocikle, vozila s priključnim vozilom, dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom je A7 između čvorova Rijeka istok i Šmrika; Jadranska magistrala (DC8) Bakar - Novi Vinodolski; DC99 čvor Križišće-(A7)-Križišće (DC501).

Na državnoj cesti D102 - na mostu Krk u oba smjera zabrana je prometa za I. i II. skupinu vozila zbog olujnog vjetra.

Zbog snijega te zimskih uvjeta vožnje i olujnog vjetra trenutačno nema prohodnih cesta za teretna vozila s priključnim vozilima iz smjera unutrašnjosti prema Rijeci i Dalmaciji i obratno.

Zbog zimskih uvjeta promet zabranjen za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama te ostala vozila bez zimske opreme u Gorskom kotaru i Lici.

Gusti snijeg ujutro je u Zagrebu otežavao promet, no ubrzo se sve normaliziralo. Zimska služba je na trećoj razini spremnosti i svih 240 ekipa je raspoređeno u bazama Zimske službe. Provjeravaju stanje kolnika i po potrebi ih posipavaju.

Snijeg i susnježica i u Istri

Kako javlja Hina, snijeg je u petak poslijepodne počeo padati i u unutrašnjosti istarskog poluotoka te na Učki i Ćićariji.

Snijeg ili susnježica padaju u Svetvinčentu, Buzetu, Plominu, Lanišću, Žbandaju, Vabrigi, Rogovićima, Žminju, Labinu i Vodnjanu te na Pazinštini, a oko 17 sati spustio se i do mora pa su prve snježne pahulje pale i u Puli i Fažani, navode iz istarskog meteo portala Istramet.

Dežurne službe Istarskih cesta i Bina Istre su na terenu te čiste i posipavaju prometnice po prioritetima.

Uz to puše i jaka bura, ponegdje s olujnim udarima, a temperatura zraka tijekom dana spustila se za desetak Celzijevih stupnjeva. Bura zasad nije prouzročila veće poteškoće niti veću materijalnu štetu, no, na širem području Pule palo je nekoliko stabala, oštećen je krov na parkiralištu ispred trgovačkog centra, a jak vjetar prevrće kante za smeće.

Budući da je tijekom dana najavljeno pogoršanje vremena, odnosno susnježica u cijeloj Istri, istarska policija uputila je vozače da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, kao i da ne kreću na put bez zimske opreme.

Zakon o sigurnosti prometa na cestama propisuje da je zimska oprema obavezna u trenutku kada na prometnicama nastupe zimski uvjeti, točnije kada je kolnik prekriven snijegom ili kada je na kolniku poledica. Za vrijeme zimskih uvjeta na cestama zabranjuje se promet motornim vozilima koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim automobilima s priključnim vozilom, istaknuli su iz policije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 17:58