BROJNE AKTIVNOSTI

GUST RASPORED MINISTRA KRSTIČEVIĆA U PONEDJELJAK Otvorit će kongres u Cavtatu, ispratiti vojnike u NATO misiju u Splitu, pogledati vježbu kod Knina...

Ministar obrane Damir Krstičević
 Damir Krajac / CROPIX

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević posjetit će u ponedjeljak tri događaja u tri hrvatska grada - Cavtatu, Splitu i Kninu.

Ministar će najprije u 9 sati u Cavtatu u hotelu Croatia otvoriti Svjetski kongres o kemijskoj, biološkoj, radiološkoj i nuklearnoj znanosti i nadzoru posljedica (CSCM - World Congress on CBRNe Science & Consequence Management).

Riječ je o kongresu koji redovito okuplja više od 200 visoko rangiranih znanstvenika i profesionalaca iz područja medicine, toksikologije, biokemijskih znanosti, fizike i biotehnoloških znanosti iz više od 40 država svijeta. Krstičević će održati predavanje na temu "Koncept sustava domovinske sigurnosti Republike Hrvatske u odgovoru na suvremene prijetnje" i kao predsjednik Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti govorit će o aktualnim sigurnosnim izazovima, upravljanju sigurnosnim rizicima te konceptu i razvoju sustava domovinske sigurnosti u Republici Hrvatskoj.

Nakon toga, ministar odmah kreće prema Splitu, točnije u vojarnu Admiral flote Sveto Letica Barba, na svečani ispraćaj 1. hrvatskog kontingenta u NATO operaciju potpore miru Sea Guardian u Sredozemlju koju čine brod Hrvatske ratne mornarice RTOP-41 Vukovar i posada. Ispraćaj je zakazan u 12:30 sati, a već u 16 sati Krstičević će biti u Kninu, gdje će nazočiti prikazu vojne vježbe SAVA STAR 18 na vojnom poligonu Crvena zemlja kod Knina.

Riječ je o šestoj međunarodnoj vojnoj vježbi hrvatske i britanske vojske koja se provodi na vojnom poligonu Crvena Zemlja od 24. kolovoza do 7. rujna 2018. Ove godine uz 67 pripadnika Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske, na vježbi sudjeluju pripadnici profesionalnog sastava kopnenih snaga Velike Britanije, i to 89 pripadnika Kraljevske kopnene vojske. Konkretno, riječ je o pripadnicima 4. Kraljevskog logističkog korpusa te britanskom inženjerskom timu.

Osim Krstičevića, na prikazu vježbe će biti i načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov sa suradnicima te izaslanstvo Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske predvođeno zamjenikom veleposlanika u RH Peterom Thomasom Clementsom. Vježba se provodi u cilju razvijanja i usavršavanja pješadijskih vještina pripadnika kopnenih vojski dviju zemalja te njihove usklađenosti i kompatibilnosti.

Tijekom pokazne vježbe, pripadnici hrvatske i britanske vojske demonstrirat će svoje napadačke i obrambene sposobnosti u tehnikama bliske borbe. U slučaju da ministar krene iz Zagreba te se isti dan vrati u metropolu, očekuje ga putovanje dugačko oko 1300 cestovnih kilometara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2024 04:21