GORNJA STUBICA

GUPČEVA LIPA NOMINIRANA ZA EUROPSKO STABLO GODINE Pod njezinom je krošnjom Matija Gubec okupljao ljude, jedini je živi svjedok Seljačke bune

 
 krunoslav pavlina

Gupčeva lipa iz Gornje Stubice nominirana je za Europsko stablo godine.

Natjecanje za Europsko stablo godine želi istaknuti značenje starih stabala u prirodnoj i kulturnoj baštini koja zaslužuju našu brigu i zaštitu. U središtu natjecanja nisu ljepota, veličina ili starost stabla, već priča o stablu i njegova povezanost s ljudima. Traže se stabla koja su postala dio šire zajednice, stabla ukorijenjena u život i rad ljudi.

Gupčeva lipa nalazi se pokraj crkve Sv. Jurja u Gornjoj Stubici. Stara je više od 400 godina i stoga je jedini živi svjedok Seljačke bune koja se dogodila 1573. godine.

Gornja Stubica, 161107.
TZ Donje Stubice tek je zasnovala genofond Gupceve lipe a zagorske eko udruge vec djele njene sadnice diljem Zagorja.
Foto: Krunoslav Pavlina / CROPIX
Krunoslav Pavlina / CROPIX

Upravo pod njom je, prema narodnoj predaji, Matija Gubec okupljao svoje istomišljenike i s tog ih je mjesta poveo u borbu za pravicu. Sadnice Gupčeve lipe su vegetativnim putem uzgojene u Hrvatskom šumarskom institutu Jastrebarsko.

Lipa je visoka devet metara, a deblo joj ima opseg 4,70 metara. 1957. je proglašena spomenikom prirode i stavljena pod zaštitu države te je zaštićeni spomenik kulture. U cilju očuvanja genofonda Gupčeve lipe, 2011.g. zasnovan je Živi arhiv Gupčeve lipe.

Screenshot Tree of the year

Natjecanje traje od 1. do 28. veljače ove godine, a svoj glas Gupčevoj lipi možete dati OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 07:20