SVI DON IVANOVI LJUDI

Grubišićeva lista za EU parlament: genetičari, vrhunski skijaš i 2 pjevača

Don Ivan Grubišić , nezavisni sabrski zastupnik i kandidat za splitsko-dalmatinskog župana, planira originalan nastup na izborima za Europski parlament. Nasuprot etabliranim političkim strankama poput SDP-a, HNS-a, HDZ-a i Laburista, Grubišićeva europska inicijativa podrazumijeva osnivanje izvanstranačke liste uglednih osoba iz Hrvatske; i na njoj bi se našli znanstvenici poput Ivana Đikića i Miroslava Radmana, popularni glazbenici Zlatan Stipišić Gibboni i Dragan Lukić Luky te međunarodno uspješni sportaši, primjerice Ivica Kostelić.

Ideja za razmišljanje

- Mislim da je ovo ideja o kojoj bi trebalo razmisliti. U današnjoj Hrvatskoj sve se svodi na stranke i njihove lojalne kadrove, iako ova naša zemlja ima niz ljudi koji su se dokazali na različitim područjima, od znanosti i kulture do sporta.

Zbog čega ne bismo s njima sastavili listu kandidata za Europski parlament - ispričao je u petak Grubišić u razgovoru za Jutarnji list.

Pritom je zvučao izuzetno entuzijastično iako se za sada radi tek o ideji. Ionako je nepoznato kad će se održati izbori za Europski parlament - s najviših mjesta iz vlade donedavno su uvjeravali da će izbore raspisati za travanj, a onda je u optjecaj iznenada puštena varijanta 19. svibnja ili 2. lipnja, istovremeno s lokalnim izbrima.

Dakako, tek treba vidjeti koga don Grubišić namjerava angažirati, ali i koliki je interes uspješnih javnih osoba za političkim angažmanom. Osim toga, već i šturi popis koji je naveden otvara pitanje međusobne kompatibilnsti - Lukić je vrlo lijevo, Kostelić prilično desno, a genetičari Đikić i Radman žestoko su posvađani.

Izvanstranačka lista

No svi oni su u svojim područjima dokazali visoku klasu, do sada ih se nije povezivalo s korupcijom i vrlo su popularni, a to uz rezignaciju građana prema profesionalnim političarima možda može imati uspjeha. Sudeći po stavovima koje Grubišić javno iznosi već dva desetljeća, članovi ove izvanstranačke liste, može se pretpostaviti, ipak bi se u većini slučajeva regrutirali među zagovornicima lijevo-liberalnog svjetonazora.

U ovakvim okolnostima, Ivan Grubišić procjenjuje da postoji perspektiva za dobar rezultat nezavisne liste sastavljene od uspješnih osoba koje se do sada nisu profesionalno angažirale u politici.

Hrvatska će u parlamentu u Bruxellesu imati dvanaest zastupnika, a prema ispitivanjima javnog mnijenja iz SDP-a bi trebalo biti šest predstavnika, iz HDZ-a četiri te dva iz Hrvatskih laburista. Izbori će biti proporcionalni, čitava država je jedinstvena izborna jedinica.

To znači da će za jedno zastupničko mjesto biti potrebno približno sedam posto glasova.

U situaciji kad pada potpora svim klasičnim političkim strankama, don Ivan Grubišić, sudeći po razgovoru za Jutarnji list, zaključio je da lista etabliranih osoba, širokog spektra javnog djelovanja, može privući dovoljan broj birača.

Eksperiment

Radilo bi se o političkom eksperimentu u čijem bi eventualnom uspjehu glavnu ulogu imala Grubišićeva politička popularnost. Uostalom, na prošlim parlamentarnim izborima Grubišićeva nezavisna lista osvojila je dva saborska mandata u X. izbornoj jedinici, koja obuhvaća dijelove srednje i južnu Dalmaciju.

S druge strane, u ostalim jedinicama njegovi kandidati nisu prelazili potrebnih pet posto, što upozorava da je Grubišićeva popularnost uglavnom koncentrirana na Split i okolicu.

Osim toga, barem sudeći prema reakcijama na društvenim mrežama, Grubišićeva odluka da se kandidira za župana, a ne splitskoga gradonačelnika, izazvala je kritike dijela njegovih saveznika, koji su ga optužili za tajno paktiranje sa SDP-om. Njegovo objašnjenje glasi kako ga napadaju osobe koje su mu se pridužile iz osobnih interesa, a ne kako bi pokušale popraviti političku situaciju u Hrvatskoj.

Ako don Ivan Grubišić bude izabran za splitsko-dalmatinskog župana, u Saboru će ga zamijeniti Vjeran Filippi, poznati broker i čan Gradskog vijeća Korčule. Filippi je jedan od suvlasnika i direktor kompanije Ilirika, a 2006. osnovao je investicijsko društvo Adriatica Capital, koje upravlja sa šest investicijskih fondova s ukupno 100 milijuna kuna pod upravljanjem.

Parlament EU

Lani je u medijima objavljeno da su društva za upravljanje investicijskim fondovima Adriatica Capital i NFD Aureus Invest udružila snage i resurse pa će upravljati sa 14 investicijskih fondova “teških” više od 200 milijuna kuna, čime je de facto stvoreno najveće nebankarsko “carstvo” fondovske industrije

U međuvremenu, svjedočimo, u najmanju ruku provokativnoj Grubišićevoj inicijativi formiranja nestranačke liste kandidata za Europski parlament.

Radman (69) Poznati genetičar, ugledni istraživač. Poznat je po svojim liberalnim političkim stajalištima. Njegov angažaman u Hrvatskoj bio je isključivo znanstveni. Nikad se nije bavio politikom

Kostelić (34) Najuspješniji hrvatski skijaš svih vremena. Teško je bilo što reći o njegovim političkim stajalištima osim da je prije pohvalno govorio o tradicijama nekih totalitarističkih država

Gibonni (45) autor i pjevač, tradicionalni Dalmatinac, u političkom smislu naginje lijevo, ali se o tome nikada nije jasno očitovao. Ne voli medijsku pozornost, ne druži se s hrvatskim političarima.

Luky (43) splitski glazbenik Dragan Lukić Šegedin, pomalo koketira s politikom na lokalnoj razini, ali bez nekog značajnijeg uspjeha. Uvijek je bio sklon don Ivanu Grubišiću pa je lako zaključiti da bi bio spreman biti na svećenikovoj listi za Europski parlament. Osnovao je i zakladu za djecu

Đikić (47) U ovom trenutku zasigurno najsjajnija hrvatska znanstvena zvijezda. Pravi je europejac, kozmopolit i osoba čije su vrijednosti usađene u temelje nove Europe. Problem: u svađi je s Radmanom

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:21