OBRAČUN S KORUPCIJOM

Grmoja prijeti vladajućima: ‘Izazvat ćemo pravni kaos‘; Jakšić: ‘HDZ-ov ‘tajming‘ jako je zanimljiv‘

Hrvatska je među najlošijim državama članicama Europske unije kada je riječ o percepciji korupcije.

Jakšić, Grmoja i Habijan

 HRT/Screenshot

Hrvatska je među najlošijim državama članicama Europske unije kada je riječ o percepciji korupcije. Može li nešto promijeniti nova antikorupcijska strategija za razdoblje do 2030.?

Nikola Grmoja, saborski zastupnik iz redova Mosta kazao je u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" kako ne može reći ništa dobro za samu antikorupcijsku strategiju, jer je Hrvatskoj potreban snažniji obračun s korupcijom.

- Mi u samoj strategiji govorimo i o jačanju samog Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa, a s druge strane imamo da se Povjerenstvu oduzima pravo da odlučuje o načelu povrede obnašanja dužnosti i tu ćemo izazvati jedan pravni kaos - poručio je Grmoja.

Osvrnuo se i na Zakon o sprječavanju sukoba interesa, te o kaznama za dužnosnike koji ne dostavljaju podatke Povjerenstvu.

Saborski zastupnik Damir Habijan iz HDZ-a naglasio je kako je zakon još uvijek na e-savjetovanju do 5. studenog, a do kraja godine bit će i u saborskim klupama. Demantirao je Grmojine konstatacije da Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa gubi svoje ovlasti.

Poručio je kako Povjerenstvo zapravo dobiva jače ovlasti i kazne će biti veće za one osobe koje krše taj zakon.

Saborski zastupnik Mišel Jakšić iz SDP-a komentirao je stanje s korupcijom u Hrvatskoj. Dodao je kako mnogi predmeti koji su na sudu, a vezani su za korupciju još uvijek nemaju pravomoćne presude, te da se samim time i postavlja pitanje - kako i u što ljudi u Hrvatskoj trebaju vjerovati, a tiče se korupcije.

Jakšić je poručio kako je zanimljiv "tajming" u kojem se priča o borbi protiv korupcije.

- Jer s jedne strane imate presudu Vrhovnog suda prema odgovornim osobama tadašnjeg HDZ-a, s druge strane u tom periodu se događa i jedan mini udar na medijsku scenu, od Radija 101 do Ivana Jurića Kačunića i svega onoga što je isplivalo od te priče van. Zanimljivo je da imate jednog bjegunca u BiH Zdravka Mamića, koji se nametnuo kao reformator hrvatskog pravosuđa i drugog bjegunca Miroslava Kutlu koji se nametnuo da raščišćava odnose na hrvatskoj medijskoj sceni, poručio je Jakšić.

- Postavlja se pitanje - što će ta strategija borbe protiv korupcije predstavljati Hrvatskoj, dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. prosinac 2023 00:51