OKRŠAJ U SABORU

Grmoja napao Plenkovića, on mu nije ostao dužan: ‘Neopisivo je bilo zadovoljstvo izbaciti Most iz Vlade!‘

Za sanaciju šteta od potresa predviđena su značajna sredstva iz nacionalnih i europskih izvora financiranja, rekao je premijer

Nikola Grmoja; Andrej Plenković

 Damjan Tadić/Cropix

NOVO 13:37 Premijer Andrej Plenković poručio je u srijedu u Saboru oporbenim zastupnicima u raspravi o Državnom proračunu da im demagogija ni lijepljenje etiketa HDZ-u neće proći.

"Vlada se intenzivno bori protiv korupcije; nema kontrole, šaptanja, nulta je tolerancija na korupciju. Možete nam lijepiti etikete, ali više od 9 posto rasta i 25 milijardi eura, ni da sto godina sanjate, ne bi donijeli u Hrvatsku", odgovorio je premijer na upit Sandre Benčić (Možemo) kako će se boriti protiv korupcije bez povećanja u proračunu za pravosuđe.

Da širi demagogiju Plenković je kazao i Marku Milanoviću Litri (Hrvatski suverenisti), koji je u raspravi o državnom proračunu za iduću godinu naveo kako je Milorad Pupovac (SDSS) optužio Hrvatsku za etničko čišćenje.

"Kad nema ništa drugo, onda Vi odmah o Pupovcu; to je jeftina demagogija, valja ste ožalošćeni neuspjehom vaše briljantne inicijative za referendumom", rekao je Plenković.


12:44 Saborski zastupnik Domovinskog pokreta Stjepo Bartulica kaže da se državom upravlja na socijalistički način, a Plenković mu je poručio kako bi bilo korisno da ljudima preporuče da se cijepe, umjesto da sudjeluju na skupovima na kojima se promovira ivermektin kao lijek protiv korone.

"Vi niste moj roditelj, ne trebate mi govoriti kako da se brinem za svoje zdravlje", odvratio mu je Bartulica, kako prenosi Dnevnik.hr.

Komentirajući ubojstvo u Splitu, na upit Urše Raukar Gamulin (Možemo) koliko je predviđeno u Državnom proračunu za borbu protiv nasilja u obitelji, Plenković je rekao kako je predložio da Sabor ratificira konvenciju Vijeća Europe o sprječavanju nasilja nad ženama i u obitelji (Istanbulska konvencija) i, kako je rekao, otklanjao maglu koju su neki tada puštali o nekakvim zombijima koji će hodati hrvatskim ulicama.

"Čak sam platio dio političke cijene za to. Ono što nažalost ne mogu spriječiti je, ne mogu spriječiti primitivce, divljake i kretene da rade takva kaznena djela. Za to nemam lijeka, ali imam lijeka da pooštravam Kezneni zakon i sve druge zakone", kazao je Plenković u Saboru.

Nezavisna zastupnica Karolina Vidović Krišto osvrnula se na stanje u pravosuđe i korupciju.

"Zašto ne dopustite da inspektori utvrde srazmjer imovine Šeparoviću, Šeksu... popis je dugačak", rekla je Vidović Krišto, ustvrdivši da Plenković blokira rad pravosuđa.

"Pet tjedana prije parlamentarnih izbora iscuri slučaj Rimac, eto toliko dobro blokiram pravosuđe. Ta vrsta demagogije ne može proći", odgovorio joj je Plenković.

"Ponašate se kao Sanader prije odlaska s vlasti", kazala je, pak, Vidović Krišto.

Katarina Peović iz Radničke fronte također je oštro kritizirala premijera.

"Imate šalabahter... Hvalite se izvozom, brojkama...Investicije? Rejting? Žao mi je što imam samo minutu da vam taj šalabahter razvalim", poručila je Peović premijeru i zaradila opomenu nakon replike.

"Mi smo prva vlada koja je izvukla Hrvatsku iz makroekonomskih ravnoteža", pohvalio se premijer.


NOVO 12:20 Vlada je za zdravstvo izdvojila puno više nego što je planirala, samo covid-19 koštao nas je više od 40 milijardi kuna, naglasio je u srijedu premijer Andrej Plenković odgovarajući na brojne, žestoke zastupničke primjedbe na državni proračun za 2022. koji je Vlada predložila.

Ako imate toliki trošak koji niste planirali, onda znate što je država morala poduzeti da osigura ta sredstva, odgovorio je premijer Andreji Marić (SDP) koja kaže da se iz proračuna ne vide reforme u zdravstvu.

Više od 20 zastupnika repliciralo je premijeru, a osobito žustri bili su "mostovci" Nikola Grmoja i Miro Bulj te Davor Bernardić iz Kluba SD-a.

Trošak korupcije je 60 milijardi kuna, to bi godišnje bilo 15 Peljeških mostova, no to je bilo dok vi niste stavili šape na institucije, počeli izvlačiti novac iz europskih fondova, poručio je premijeru Grmoja.

Plenković je najavio da će Vlada izraditi cjelovito rješenje za smanjenje PDV-a na higijenske potrepštine za žene.

"Nije dobro da nešto što je nužno nije dostupno ženama, napravit ćemo cjelovito rješenje", odgovorio je Anki Mrak Taritaš (Glas) koja je pitala kad će se na pet posto smanjiti PDV na higijenske uloške i tampone.

Po komparativnoj statistici EK, Hrvatska će imati treći najveći rast od svih članica EU, to nije usporedba samih sa sobom, odgovorio je premijer Katarini Peović (RF) koja ga je prozvala da Hrvatsku uspoređuje samo sa sobom, ne s Europom.


11:18 U Saboru je premijer Andrej Plenković predstavio proračun za 2022. godinu nakon čega je došlo do okršaja između njega i zastupnika Mosta Nikole Grmoje oko veterinarskog lijeka ivermektina.

“U potpunosti ste stavili šape na sve institucije, bilo bi dobro kad bismo mi s vama bili na nuli, mi smo s vama na minusu. Kako je neizbježan odlazak glavne državne tužiteljice jer je štitila vašu Gabi, tako je neizbježan i vaš odlazak jer ste bili mecena korupcije u Hrvatskoj”, poručio je Grmoja Plenkoviću, a prenosi N1.

Premijer zastupniku Mosta nije ostao dužan:

“Ako vi sebe smatrate medvjedom, a onda imate šape, onda to držite za sebe. Drugo, neopisivo je bilo zadovoljstvo izbaciti Most iz Vlade. Najnelojalnija, najpokvarenija, najdemagoškija nakupina lokalnih aktera koji se igraju nacionalne politike. Razotkriveni ste tad, razotkriveni ste sad. Nudite narodu ivermektin, lijek za životinje. Za parazite kod životinja. Vidim da su vam šape tu. Sad mi je jasnije odakle ivermektin da pridonese borbi protiv covida-19. Čestitam”, rekao je.

Grmoja je tražio povredu poslovnika navodeći kako nitko iz Mosta nije zagovarao ivermektin.

“Kao sve cvita, Marić i vi… Vi ste kao Lolek i Bolek”, poručio je Miro Bulj Plenkoviću. Premijer mu je odgovorio: “Najniži populizam, demagogija, to je vaš postupak. Drago mi je znati da ste u Saboru, to znači da se testirate i da je sve ovo što je prethodilo tome bila demagogija”, odgovorio je premijer Bulju.

Davor Bernardić također se obrušio na premijera: “Na vašem papiru piše 'Ne znamo kuda idemo'. Korupcija izjeda hrvatsko društvo, prestigli su nas čak i Rumunji po standardu. Probudite se, prestanite pričati narodu bajke”, rekao je Bernardić. Smatra da Plenković ne zna kako u Hrvatskoj ljudi zapravo žive, prenosi Dnevnik.hr.

“Kad sam vas zadnji put vidio, vi ste bili u Gardalandu. Ta teza da sam ja u Bruxellesu je promašena”, odgovorio je Plenković Bernardiću.

Bernardić je zaradio opomenu. Opomenu je dobila i Karolina Vidović Krišto koja je poručila Jandrokoviću da ne zna voditi sjednicu Sabora.


Sanacija šteta od potresa, povećanje socijalnih i naknada za roditeljski dopust, osiguranje fiskalne održivosti lokalnih jedinica, područja su kojima je Vlada posvetila posebnu pozornost u državnom proračunu za 2022., naglasio je u srijedu u Saboru premijer Andrej Plenković.

Za sanaciju šteta od potresa predviđena su značajna sredstva iz nacionalnih i europskih izvora financiranja, rekao je premijer Plenković predstavljajući Saboru državni proračun za 2022. godinu.

Iz nacionalnih izvora Vlada je planirala 1,2 milijarde kuna za obnovu privatnih objekata, uz 4,6 milijardi kuna iz Fonda solidarnosti i to za financiranje dijela obnove javne infrastrukture, uključujući zdravstvenu, obrazovnu i kulturnu.

Za socijalne je naknade osigurano dodatnih 400 milijuna kuna, kazao je Plenković.

Pozornost je, istaknuo je, posvećena i povećanju naknada za vrijeme trajanja roditeljskog dopusta na iznos od 7500 kuna.

Tu je i osiguravanje fiskalne održivosti lokalnih jedinica za što je osigurano 100 milijuna kuna.

Vlada ulaže i u zdravstvo s gotovo milijardu kuna usmjerenih na obnovu i izgradnju zdravstvene infrastrukture.

Uz sve to osigurala je i 2,2 milijarde kuna i za dugoočekivanu nabavu višenamjenskih borbenih aviona Rafale, naglasio je premijer Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:57