MINISTAR PRIZNAO

Grlić Radman priznao grešku: ‘Žao mi je, ali u cijeloj priči nitko nije oštećen osim mene‘

Otišao sam do Povjerensta za odlučivanje o sukobu interesa i obavio s njima razgovor, kaže ministar

Gordan Grlić Radman

 Darko Tomas/Cropix

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman obratio se javnosti povodom sukoba interesa u kojem se našao zbog propusta u imovinskoj kartici.

Kako je otkrio portal Index, ministar nije prijavio dobit koju dobiva iz godine u godinu zbog udjela u tvrtki Agroproteinka. Riječ je o 2,11 milijuna eura. U njegovu korist ide to što je prenio upravljačka prava na odvjetnički ured čim je preuzeo ministarsku poziciju.

Grlić Radman na početku je odmah priznao svoju grešku time što nije ažurirao imovinsku karticu, piše N1:

- Ovdje smo zbog teme popunjavanja imovinske kartice dužnosnika, koja je obveza u okviru Zakona o sprečavanju sukoba interesa. Želio bih naglasiti da onog trenutka kad sam postao ministar u srpnju 2019., a slijedom mog suvlasničkog udjela, upravljačka prava u okviru poslovanja tvrtke Agroproteinke prenio na odvjetničko društvo. Mislim da sam 18.8. i objavio imovinsku karticu, u kojoj je sve vidljivo, rekao je Grlić Radman pa nastavio:

‘Žao mi je‘

- Također bih rekao da nemam veze s poslovanjem ili utjecajem u tvrtki. Osim što sam suvlasnik i dioničar. Što se tiče poslovanja i upravljanja tvrtkom, sva pitanja možete uputiti upravi tvrtke. Ponavljam kako je moj udio transparentno naveden u imovinskoj kartici otpočetka obnašanja ministarske dužnosti. Propust upisa godišnjih dividendi u imovinskoj kartici, tehnički je propust i moja pogreška zbog koje mi je vrlo žao. Otišao sam do Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa i obavio s njima razgovor, a moj je odvjetnik pripremio dopis koji sam i potpisao, kako bih doista imao uvid u prijavu i kako bih pokazao spremnost za sve što se dogodilo, a u imovinskoj kartici nije navedeno, platiti kaznu, rekao je ministar.

Novinari su Grlića-Radmana pitali kako je moguće zaboraviti prijaviti više od dva milijuna eura u imovinsku karticu. I bi li to uopće upisao da mediji nisu otkrili da je to propustio napraviti? - bilo je pitanje.

- Radi se o tri godine (2019., 2020., 2021.) i treba imati na umu da svi prihodi prolaze kroz porezne “škare” i da ne postoji zakonska prepreka za isplatu dividendi te će biti naknadno upisano. Mediji su otkrili priču o onome što je transparentno i javno. Jednostavnom računicom se došlo do određenih podataka i tu se govori o bruto iznosima, rekao je ministar pa dodao:

- Specifičnost mog posla je takav da sam prepustio da se o tom dijelu brinu drugi. Priznajem da je to pogreška, ali najveća je pogreška ne ispraviti pogrešku. Griješiti je ljudski. Važno je naglasiti da sam sve stekao na zakoniti način i da se znaju tokovi novca, kao i njegovo podrijetlo, ali i da su svi primitci podlegli poreznim obvezama. Prema tome, nitko tu nije oštećen, a možda sam ja oštećen što sam se našao u ovakvoj situaciji dok se moram pripremati za Opću skupštinu Ujedinjenih naroda već sutra, kazao je ministar, a prenosi N1.

O Agroproteinki

Grlić-Radman govorio je i o tome da nema veze s poslovanjem Agroproteinke:

- Ne sudjelujem u operativnom procesu, u radu skupštine, uprave i odlučivanju. Samo sam suvlasnik, što sam postao naslijeđem nakon smrti mog oca. U hodu sam rekao (Jeleni Bokun, op.a.) da nemam ništa s tvrtkom, ali pod time sam mislio na donošenje odluka u tvrtki, s čime nemam veze. Prepustio sam drugima da se bave tim detaljima oko dividende, ali ne bih ulazio dalje u tu priču. Postupit ću sukladno odluci Povjerenstva i to je to.

Upitan treba li ukinuti imovinske kartice, rekao je:

- Time se ne bavim. Rekao sam da sam pogriješio i stojim iza toga. Premijeru sam sve objasnio, ali uvijek ističem da je premijer kao izbornik u nogometu. Ministri mu moraju pomoći da radi zahtjevni posao. Mi radimo u interesu hrvatskih građana. Sigurno ću platiti mandatsku kaznu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 20:33