‘SRAMOTI HRVATSKU‘

Grlić Radman o predsjedniku Milanoviću: ‘Ispao je dvorska luda u svojoj nedosljednosti‘

Drago nam je da je i on sam jučer vidio štetnost svojih izjava i da je podržao obje zemlje u NATO-u, dodao je

Gordan Grlić Radman

 Marko Todorov/CROPIX

Predsjednik Zoran Milanović je "dvorska luda" u svojoj nedosljednosti, rekao je u četvrtak šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman, napomenuvši kako je Milanović prije dva mjeseca govorio da je izdajnik svatko tko glasa za pristupanje Švedske i Finske u NATO bez izmjene izbornog zakona u BiH, da bi sad podržao njihovu kandidaturu.

Milanović je u srijedu kritizirao što na samitu NATO-a u Madridu nije bilo nikoga iz Vlade. "Srećom, nitko nije primijetio da nema tih dvorskih luda, ali ovdje treba netko biti na ovim sastancima, to ti je dužnost. Ne moraš biti u mom društvu, ali netko treba predstavljati Vladu. Tko će ići na njihove sastanke? Ambasador? A što ako ja kažem da ambasador treba meni? Vrlo neodgovorno, amaterski", rekao je Milanović.

Grlić Radman kaže da je "u toj rečenici dosta kontroverzi i vrlo je kontradiktorna".

"On je ispao dvorska luda u svojoj nedosljednosti. Ali mislim, kad pogledam retroaktivno, da je upravo svojim postupcima pridonio lošoj reputaciji u tom trenutku Hrvatske, da je pokidao sve veze sa saveznicima, da se Hrvatska našla u jednom teškom trenutku objašnjavanja zašto se protivi članstvu ovih zemalja", poručio je Grlić Radman nakon sjednice Vlade.

"Ako se sjećate, predsjednik je govorio da će svakoga onoga koji potpiše nazvati izdajnikom, da neće popiti kavu itd.", dodao je.

Poručio je da je ministarstvo vanjskih poslova pripremilo materijale i "talking pointse" Milanoviću za samit te da je na samitu bio hrvatski stalni predstavnik, ali da nikoga iz Vlade nije bilo zbog Milanovićeve "nepredvidljivosti".

"Kakva god kohabitacija bila, uvijek treba naći zajednički jezik kad je u pitanju interes hrvatskih građana, interes Hrvatske i tu Vlada apsolutno pruža ruku, a za sve ostalo pitajte njega zašto je to tako. Upravo njegovo ponašanje je rezultiralo time da je otišao u Madrid sam", rekao je Grlić Radman.

Predsjednik Milanović govorio je da je potrebno blokirati put Švedske i Finske u NATO dok se ne izmjeni postojeći izborni zakon u BiH koji omogućava preglasavanje Hrvata od brojnijih Bošnjaka.

Grlić Radman smatra da je Milanović "širio negativne poruke, sramotio Hrvatsku i štetio njezinu ugledu", dok je njegovo izražavanje "između režanja i laveža".

"Drago nam je da je i on sam jučer vidio štetnost svojih izjava i da je podržao obje zemlje u NATO-u", izjavio je Grlić Radman.

Šef hrvatske diplomacije je ponovio da Vlada "snažno podržava proširenje jer time se izravno jača i naša sigurnost, sigurnost Republike Hrvatske i hrvatskih građana".

Napomenuo je da će Vlada protokol o pristupanju Švedske i Finske NATO-u poslati u Hrvatski sabor koji treba ratificirati proširenje NATO-a.

image

Branko Bačić

Damir Krajac/CROPIX

Bačić: 'Milanović je reterirao na međunarodnoj sceni'

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić ustvrdio je u četvrtak da je predsjednik Zoran Milanović na međunarodnoj sceni, na samitu NATO-a u Madridu, reterirao te da je očito sve što je govorio o blokadi Finske i Švedske bilo za unutarnjopolitičke potrebe.

"Od prvoga dana sve što je govorio, govorio je za unutarnjopolitičke potrebe - da se predstavi kao zaštitnik interesa Hrvata u BiH, a prvi veći izlazak na međunarodnu scenu, na samit NATO-a, pokazao je da je reterirao te da je ono što je govorio i prijetio zastupnicima koji će glasovati za ratifikaciju ulaska Švedske i Finske u NATO, u stvari bilo za jednokratnu upotrebu", izjavio je Bačić u Saboru.

Milanović se zalagao za to da se primanje Finske i Švedske u NATO uvjetuje promjenom izbornog zakona u BiH, najavivši da će na samitu u Madridu staviti veto, što se nije dogodilo. Poručio je i da će "kao đavao grešnu dušu progoniti svakog zastupnika koji bude za".

Bačić kaže da će predsjednik RH sam morati obrazložiti svoje postupke i ono što je govorio "najgorim mogućim rječnikom" protiv svih koji su tvrdili da za hrvatski narod u BiH i za Hrvatsku ne bi bilo pametno blokirati ulazak Finske i Švedske u NATO.

"Mi time ne bismo dobili ništa, a izgubili bismo Hrvate u BiH, a u konačnici bi tom politikom blokada i Hrvatska imala štetu. Stav da treba blokirati Finsku i Švedsku jednako je bio neprihvatljiv tad kako je i sad", ustvrdio je Bačić.

Istaknuo je da će Vlada i HDZ ustrajati na tome da se izmijeni izborno zakonodavstvo u BiH.

"Za to moramo raditi stalno, to ne može biti kampanjski, na tome treba stalno inzistirati, a ne mijenjati stavove od prilike do prilike", rekao je.

Bačić je najavio da bi Sabor ulazak Švedske i Finske u NATO mogao ratificirati do kraja godine. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. prosinac 2022 04:27