MALENICA TAJI

GRECO dao negativno mišljenje na Zakon o sukobu interesa, evo koja im je glavna zamjerka

Ministar je u Saboru tvrdio da je zakon usklađen s preporukama GRECO-a

Ivan Malenica

 Josko Supic/Cropix

Zbog prijedloga novog zakona o sprječavanju sukoba interesa, koji je u utorak bio u prvom saborskom čitanju, Hrvatska će se suočiti s kritikama međunarodnih organizacija koje prate njezine napore u suzbijanju korupcije, prije svega GRECO-a, antikorupcijskog tijela Vijeća Europe.

Na plenarnoj sjednici GRECO-a, koja se održava ovaj tjedan od ponedjeljka do petka, Hrvatska će, doznajemo, dobiti i službeno izvješće GRECO-a u kojem se izričito navodi da prijedlog novog zakona o sprječavanju sukoba interesa nije usklađen s preporukama toga tijela. Izvješće o ispunjavanju preporuka trebalo bi u četvrtak doći na dnevni red plenarne sjednice GRECO-a.

Iako ministar Ivan Malenica već danima zna da je GRECO u novom izvješću napisao da prijedlog novog zakona nije usklađen s njihovim preporukama, u utorak je predstavljajući zakon pred Saborom ustvrdio - da je prijedlog usklađen s preporukama. Isto su u raspravi ponavljali i zastupnici HDZ-a.

Ključna zamjerka u novom izvješću GRECO-a o ispunjavanju preporuka odnosi se, doznajemo, na činjenicu da u prijedlogu novog zakona nije poštovana preporuka da se ojača provedivost odredbe o povredi načela poštenog, vjerodostojnog i transparentog obnašanja javne dužnosti, tj. ovlast Povjerenstva da kažnjava dužnosnike koji povrijede to načelo.

Poštivanje načela u obnašanju javne dužnosti GRECO je u zadnjem evaluacijskom izvješću iz ožujka 2020. označio kao temelj Zakona o sprječavanju sukoba interesa i preporučio da se zakonom mora osnažiti njihova provedivost. No, Vlada to u novom prijedlogu nije učinila. Ostane li predloženi zakon i u konačnici ovakav kakav jest, Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa i dalje neće imati ovlasti utvrđivati da je netko od dužnosnika povrijedio načela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. kolovoz 2022 22:39