ŠEF SPD-a

Grbin vladajućim SPD-ovcima u Njemačkoj predložio zajednički EU model nabave naoružanja: ‘Sviđa im se taj moj stav‘

U dvodnevnom radnom posjetu Berlinu Grbin se, između ostalih, sastao i sa supredsjednikom SPD-a Larsom Klingbeilom

Peđa Grbin i Lars Klingbeil

 Facebook

Njemački kancelar Olaf Scholz je najavio povećanje ulaganja u obranu Njemačke, no stav je njegove vlade da se povećanje resursa za obranu treba temeljiti na zajedničkom planu članica EU što je, kaže predsjednik SDP-a Peđa Grbin koji se upravo vratio iz Berlina, u interesu Hrvatske kao manje članice EU.

- Iz razgovora s njemačkim kolegama jasno je da oni pozivaju na više Europe svjesni da postoje brojne politike u kojima, ako se nastavimo ponašati kao do sada - svatko za sebe, nećemo moći puno napraviti - kaže Grbin napominjući da je Hrvatskoj kao manjoj i siromašnijoj članici EU to bitno, kako po pitanju obrane, tako i u borbi protiv prijeteće inflacije, a da predsjednik Vlade Andrej Plenković to ne uspijeva nametnuti kao temu na sjednicama Europskog vijeća.

U dvodnevnom radnom posjetu Berlinu Grbin se sastao sa supredsjednikom SPD-a Larsom Klingbeilom, SPD-ovim zastupnicima u Bundestagu - predsjednikom odbora za vanjske poslove Michaelom Rothom, predsjedavajućim radne grupe za vanjske poslove SPD-ove parlamentarne frakcije Nilsom Schmidom, potom članovima Odbora za europske poslove Josipom Juratovićem i Johannesom Schrapsom, bivšim predsjednikom Europskoga parlamenta, sada predsjednikom Zaklade Friedricha Eberta Martinom Schulzom i drugima.

Kaže da su ih kolege iz SPD-a upoznale s planom jačanja obrambenog kapaciteta Njemačke i ukazali da je to nastavak politike koju je prije 50 godina zastupao Willy Brandt po kojoj mir mora biti prioritet, ali moraš biti spreman i za obranu.

- Ukazao sam da neće biti dobro ako to ne bude zajednička politika na razini EU. Na početku koronakrize imali smo situaciju da se svatko brinuo za sebe i znamo koje je to probleme stvorilo manjim državama kada se pojavilo pitanje nabavke zaštitne opreme. U ovom trenutku nam je na području obrane potrebno više koordinacije i zajedničkog djelovanja, a to je svojevrstan poziv našoj Vladi da je ovo trenutak u kojem se treba koordinirati s partnerima ako ne želimo ispasti iz vlaka i naći se u situaciji da se moramo brinuti sami za sebe kada će biti nemoguće po prihvatljivoj cijeni nabaviti opremu koja je Hrvatskoj potrebna - kazao je Grbin napominjući kako je pozvao kolege iz Njemačke da shvate koja je njihova zadaća, "da ne mogu voditi računa samo o sebi, te da obrana jedne zemlje, pa makar ona bila velika kao Njemačka, ne može u okviru EU i NATO saveza dobro funkcionirati ako ne obuhvati zaštitu i onih koji nisu u tako dobroj financijskoj poziciji kao Njemačka".

- Kolege iz SPD-a su pokazali veliko razumijevanje za taj stav. Ponovit ću ga na sastanku PES-a i potporu za njega tražiti i od ostalih vođa socijaldemokratskih stranaka u Europi od kojih su neki premijeri ključnih zemalja kao što su Španjolska, Švedska, Finska i Danska. Te zemlje, pogotovo one koje su blizu ili graniče s Rusijom, imaju razumijevanje za poziciju Hrvatske čija je granica ujedno i vanjska granica EU - kaže predsjednik SDP-a.

U kontekstu nekih neslužbenih najava nabave sustava protuzračne obrane pri čemu se spominje Patriot, Grbin kaže da je stav njegove stranke da Hrvatska mora biti svjesna svojih mogućnosti i u okviru njih nabavljati one sustave koji su nam potrebni, koji su nam cjenovno prihvatljivi kada ih nabavljamo i koje ćemo nakon toga moći servisirati, održavati i financirati kada ih nabavimo.

- Teoretski bismo mogli naći sredstva da nabavimo krstaricu, ali što kada nećemo imati ljude da njome upravljaju, novca da platimo gorivo za nju, za njezino održavanje ili sredstva koja bi trebala koristiti. Tada bi nabavka bila besmislena - slikovit je Grbin koji ističe da je SDP za nabavu ako ona ima glavu i rep.

- Nabava oružanih sustava za PR potrebe nije nešto što ćemo podržati. Kod nabave Rafalea postavili smo pitanje financiranja, je li trebalo iznaći neki drugi model. Sada kada imamo problema s obnovom, covidom, inflacijom i kada novac treba preusmjeriti u borbu s tim problemima, za nabavu zračne eskadrile trebalo je osigurati drugi modus plaćanja. Ako dobro pratim ono što je Vlada prikazala, mi ćemo avione prvo platiti, a tek ih nakon toga za nekoliko godina dobiti. A još je potrebno uložiti sredstva u hangare i drugu opremu, pa je pitanje koliko će u konačnici sve koštati - govori predsjednik SDP-a.

Grbin kaže da je njemačkim kolegama govorio o padu drona u Zagrebu i uočio da nisu bili dovoljno upoznati što po njemu pokazuje da Vlada nije poduzela dovoljno da se svi akteri u Europi upoznaju s tom činjenicom i propustima koji su doveli do toga da je letjelica, potencijalno naoružana, sat vremena bila u zračnom prostoru NATO saveza, a nije bilo primjerene reakcije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:32