O SLUČAJU ČAVAJDA

Grbin: ‘Trebala je ogromna hrabrost jedne žene da pokaže kako sustav ne funkcionira‘

Hrvatska je socijalna država i vrijeme je da se tako počne i ponašati, poručio je predsjednik SDP-a

Peđa Grbin

 Damjan Tadic/CROPIX

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin ustvrdio je u četvrtak kako je bila potrebna ogromna hrabrost jedne žene da pokaže kako sustav u Hrvatskoj ne funkcionira, a predsjedniku Vlade je poručio da zna što mu je činiti ako nije u stanju raditi svoj posao i preuzeti odgovornost.

"Bila je potrebna ogromna osobna hrabrost i požrtvovnost jedne žene da pokaže kako sustav u Hrvatskoj ne funkcionira i da se izbori da nitko više tko se nađe u takvoj situaciji ne mora prolaziti kroz ovakvu torturu da bi ostvario svoja prava", rekao je predsjednik SDP-a Peđa Grbin na konferenciji za novinare.

Nada se, kaže, da su svi u hrvatskom društvu, "a pogotovo oni koji odlučuju, shvatili da se ne može od bilo koga tražiti, a pogotovo ne od nekoga tko se nalazi u tako osjetljivoj osobnoj i zdravstvenoj situaciji da mora izaći pred hrvatsku javnost i iznositi svoje osobne podatke i stanje kako bi ostvario neko pravo".

Hrvatska je socijalna država i vrijeme je da se tako počne i ponašati, poručio je, naglasivši da nijedna žena u Hrvatskoj ne smije proći torturu kroz koju je prošla Mirela Čavajda da bi ostvarila nešto na što u Hrvatskoj ima pravo.

Ako Ustavni sud kaže da se nešto mora napraviti, onda koliko god se slagali s tim ili ne, to moramo provesti u praksi. Zbog toga ćemo danas raspravljati o Zakonu o medicinskom prekidu trudnoće koji je usklađen s onim što Ustav i Ustavni sud, ali i suvremeni život u Hrvatskoj od nas traže, najavio je poslijepodnevnu raspravu o SDP-ovu prijedlogu.

Žao mu je, kaže, što Vlada nije imala hrabrosti očitovati se o tom zakonu "kad već nema hrabrosti ili znanja predložiti svoj". Posebno mu je smiješno, ističe Grbin, kad Andrej Plenković kaže da ovo nije stvar o kojoj on odlučuje.

"Druže predsjedniče Vlade, prihvatio si na sebe odgovornost da budeš na čelu tijela koje predlaže zakone. Nemoj se skrivati iza raznoraznih povjerenstava, radi ono što ti je posao i za što su te građani izabrali. To je tvoja dužnost i zadaća. Ako nisi u stanju, znaš što ti je činiti”, poručio je čelnik SDP-a premijeru Andreju Plenkoviću.

Na novinarski upit kako njihov zakon rješava situacije poput slučaja Čavajda, pojasnio je da su u njihovom prijedlogu zakona ključni rokovi i nema više odugovlačenja i rastezanja. Rok se skraćuje i žena koja se nalazi u ovakvoj situaciji puno ranije će dobiti odgovor o svom stanju, a propisuje se i da osnivači zdravstvenih ustanova moraju osigurati da se takva usluga kod njih može dobiti, pojasnio je Grbin.

Dodao je i da je priziv savjesti stav pojedinca, no institucije koje plaćaju građani ne mogu imati pravo staviti priziv savjesti na ono što je regulirano Ustavom i zakonima.

Upitan o najavi Finske da će bez odgađanja podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u, Grbin je rekao da je na to pitanje odgovorio već desetak puta i neće se ponavljati. Naime, prije nekoliko dana Grbin je izjavio da je SDP apsolutno za ulazak Finske i Švedske u NATO.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:20