KRITIKE OPORBE

Grbin: ‘Mig Turudiću sugerira da će se DORH i dalje urušavati, a Hrvatska će ostati visoko korumpirana‘

Turudić je primjer svega lošeg u našem pravosuđu: od poznanstva s ljudima koje bi trebao proganjati do SLAPP tužbi protiv novinara

Sandra Benčić i Peđa Grbin

 Damjan Tadic/Cropix

"Ovaj sustav poziva za glavnog državnog odvjetnika pokazuje koliko je takav izbor problematičan; vladajući će se pozivati na to da su se kandidati javili na natječaj pa su im ruke vezane. A realnost je da ovim javnim pozivom nismo dobili kandidata koji bi na bilo koji način garantirao napredak DORH-a. Kandidatura jednog od njih, Ivana Turudića, za koju postoji visok stupanj vjerojatnosti da je ne bi bilo da nije dobio mig, sugerira da će se DORH i dalje urušavati, da će Hrvatska ostati visoko korumpirana država i da institucije koje bi trebale biti nezavisne samo služe kao smokvin list vladajućima", komentirao je šef SDP-a Peđa Grbin izbore za šefa DORH-a. Što se tiče Turudića, za Grbina je sama činjenica da se kandidirao - sramotna.

"Turudić je primjer svega lošeg u hrvatskom pravosuđu: od njegovih privatnih poznanstva s ljudima koje bi trebao proganjati do toga da je šampion SLAPP tužbi protiv novinara. I umjesto da razgovaramo o tome kako da takvim ljudima pokažemo izlazna vrata iz sustava, sve ukazuje da bi on mogao dospjeti na jednu od najvažnijih pravosudnih dužnosti. Ukratko, rukama i nogama ćemo se boriti da pokažemo da je to katastrofalno rješenje, a nakon izbora pokrenuti postupak za njegovo razrješenje," rekao je Grbin.

image

Sandra Benčić, Peđa Grbin i Boris Lalovac

Damjan Tadic/Cropix

Sandra Benčić iz Možemo smatra kako je "ključna stvar stvoriti povjerenje u pravosuđe, jer bez njega ono nema smisla i nema šanse za razvoj normalnih demokratskih institucija".

"Najviše začuđuje kandidatura Turudića. Ne samo zbog njegove povezanosti s HDZ-om nego i zbog dimenzije druženja s ljudima koji su pod istragom i koji su pobjegli u rezervnu domovinu od pravosuđa, a i on sam je u prometu bježao pred policijom i nije se odazvao pozivu", kaže Benčić. Ističe kako su ove kandidature signal svim građanima da su institucije u potpunosti okupirane i da je najbolje da im se i ne obraćaju. "Bitna je i sama procedura izbora glavnog državnog odvjetnika. U zakonu lijepo i eksplicitno piše da je Vlada dužna zatražiti mišljenje o svim kandidatima, a ne samo jednom, kako se uvriježilo suprotno slovu zakona. Taj se izbor ne smije provoditi nezakonito", zaključila je Sandra Benčić.

Nikola Grmoja iz Mosta izjavio je kako izgleda da je HDZ već odabrao glavnog odvjetnika.

"Jutros sam bio u emisiji "Poligraf" s HDZ-ovim Nikolom Mažarom koji je poslao dosta jake poruke svom biračkom tijelu. Branio je sve kandidate, ali Turudića najviše, tvrdio je da Turudić smeta oporbi zato što se obračunao s Perkovićem i Mustačem i zato što je hrvatski branitelj, što je apsurdno, ali sugerira da je već odabran," rekao je Grmoja. Dodoje kako treba promijeniti način izbora glavnog državnog odvjetnika tako da se bira dvotrećinskom većinom u Saboru, čime bi se podijelila odgovornost između vladajućih i oporbe i smanjila ovisnost državnog odvjetnika o vladajućima. "U slučaju izbora Turudića oko kojih je toliko kontroverzi zbog kojih ne bi smio biti ni kandidat neće biti dileme da je on HDZ-ov, i sam je javno priznao da je imao podršku HDZ-a i ostao mu je naklonjen u cijeloj karijeri. Ne znam što još može biti gore u DORH-u, Zlata Hrvoj Šipek dva puta je lagala u Saboru oko slučaja Žalac," naglasio je Grmoja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 21:36