KONGRES PES-a

Grbin među političkim teškašima: Šef SDP-a na sastanku s Olafom Scholzom, Sannom Marin...

U Berlinu se odvija Kongres PES na kojem se obilježava 30 godina postojanja Stranke europskih socijalista

Peđa Grbin

 Tomislav Kristo/Cropix

Njemački kancelar Olaf Scholz koji je zadnjih desetak dana na meti kritika zbog njemačkog paketa od 200 milijardi eura kojim bi kontrolirali cijenu plina i spasili svoje gospodarstvo, ali narušili jedinstvo EU i doveli u rizik domaćinstva i kompanije u ostatku Europe koji bi plaćali veću cijenu energije, danas je u ulozi jednog od progresivnih europskih čelnika koji nalaze jedinstveni odgovor EU na krizu.

U Berlinu se odvija Kongresu PES-a (Party of European Socialists) na kojem se obilježava 30 godina postojanja Stranke europskih socijalista.

Kongres se održava pod motom "Hrabrošću. Za Europu", a socijalisti naglašavaju kako im obljetnica dolazi u trenutku temeljnih promjena i velikih neizvjesnosti u Europi.

Rasprava koju su socijalisti predvidjeli za svoju okruglu obljetnicu najavljena je pod plaštom zajedništva i Europom koja je uz svoje građane.

Na ovaj skup uputili su se i najviđeniji SDP-ovci. Predsjednik stranke Peđa Grbin bit će jedan od panelista, a društvo mu prave europaralamentarci Biljana Borzan i Tonino Picula, te Sonja Kovač iz Foruma žena SDP-a.

SDP-ovcima je ovo rijetka prilika biti u društvu političkih teškaša jer na Kongresu uz Scholza sudjeluju Sanna Marin, Pedro Sanchez, Antonio Costa, Robert Abela, potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans, te Visoki predstavnik Europske komisije Josep Borrell.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 09:27