ODBOR ZA USTAV

Grbin komentirao HDZ-ov model krojenja novih izbornih jedinica: ‘Je li vama to normalno?‘

Oporbene stranke traže da im se omogući sudjelovanje u izradi novog Zakona o izbornim jedinicama.

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin

 Goran Mehkek/Cropix/Cropix

Na sutrašnjoj sjednici saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav raspravljat će se o zahtjevu oporbenih stranaka da im Vlada, odnosno HDZ-ova parlamentarna većina omogući sudjelovanje u izradi novog Zakona o izbornim jedinicama.

Podsjetimo, zbog kršenja odredbi da broj glasača po izbornim jedinicama može varirati do najviše pet posto, Ustavni sud je zaključio kako glasovi birača ne vrijede jednako u svim dijelovima zemlje, te je ukinuo Zakon o izbornim jedinicama koji prestaje važiti 1. listopada ove godine.

Prije dva tjedna svi su se opozicijski Klubovi zastupnika u Saboru složili oko pet zahtjeva koji se tiču izmjena Zakona o izborima zastupnika i Zakona o izbornim jedinicama.

Ukratko, oporba je zatražila da Vlada odmah imenuje stručnu radnu skupinu za izradu prijedloga novog zakona, da se u tu radnu skupinu najmanje trećina stručnjaka imenuje na prijedlog oporbenih Klubova zastupnika, te da se pri "crtanju" novih granica izbornih jedinica maksimalno poštuju postojeće administrativne granice županija, gradova i općina.

- Tražimo da se promijeni način donošenja novog izbornog zakona. Riječ je o zahtjevima koji stoje u zaključku oko kojeg su se usuglasili svi oporbeni klubovi. Zatražili smo da se o našim prijedlozima otvori rasprava na Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav. Rasprava na Odboru održat će se samo zato što se mora održati, a već je sada jasno da će HDZ odbiti naš zahtjev i nastaviti raditi po svom - kaže predsjednik SDP-a i član Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Peđa Grbin.

Problem je, upozorava, što će se parlamentarni izbori održati već iduće godine, a granice budućih izbornih jedinica još uvijek nisu poznate.

- Za godinu, najviše za godinu i par mjeseci idemo na izbore, a još uvijek ne znamo po kojem ćemo modelu na njih izaći. Je li vama to normalno? - poručuje šef SDP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 10:16