BIDEN I HRVATSKA

Granić se prisjetio susreta s Bidenom u Vili Dalmacija: ‘Odmah je shvatio da je Milošević zločinac‘

On je sigurno zagovornik euroatlantskog savezništva, a Kinu čekaju teški pregovori s Amerikom o spornim pitanjima, smatra bivši ministar
treći susret dogodio se u Splitu. Joe Biden (u drugom redu, iza Granića) bio je u delegaciji s Bobom Doleom

Mate Granić, dugogodišnji ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske, vrlo dobro poznaje izabranog američkog predsjednika Josepha Bidena. Njih dvojica su se susretali u čak četiri navrata, od toga tri puta u devedesetima, kad je Granić kao šef diplomacije imao odlične veze s tadašnjom administracijom Billa Clintona, a njihov posljednji susret dogodio se prije nekoliko godina, kad je Biden posjetio Kolindu Grabar-Kitarović dok je bila predsjednica.

Podrška dogovoru s BiH

Prvi susret Granić - Biden dogodio se 2. ožujka 1994. prilikom potpisivanja izuzetno važnih Washingtonskih sporazuma kojima je, nakon američkog pritiska, zaustavljen ratni sukob između Hrvata i Bošnjaka i dogovoreno stvaranje zajedničke federacije.

Granić se prisjetio tog dana: "Nalazili smo se u State Departmentu na primanju nakon što smo Haris Silajdžić, Krešimir Zubak i ja potpisali sporazum, a sve je organizirao moj dobar prijatelj, državni tajnik SAD-a Warren Christopher. Okupila se gotovo cjelokupna politička elita tadašnje Amerike, a među sudionicima ceremonije bio je i Joe Biden, koji je čestitao meni, Silajdžiću i Zubaku i tad smo kratko razgovarali. Bilo je jasno da podržava hrvatsko-bošnjački dogovor".

Suverenost Hrvata

Drugi susret uslijedio je nekoliko mjeseci kasnije, kad je Mate Granić prilikom novog posjeta Washingtonu imao sastanke u Senatu, gdje je u to vrijeme Biden bio među najvažnijim članovima. To je bio radni sastanak na kojem se razgovaralo o vojno-političkim okolnostima na Balkanu.

Treći i najvažniji susret datira iz 1996., kad je snažna senatska grupa predvođena Joeom Bidenom i Bobom Doleom (republikanskim predsjedničkim kandidatom koji je uvelike utjecao na to da Amerika odluči zaustaviti Slobodana Miloševića) najprije službeno posjetila Sarajevo, kako bi se uvjerila provodi li se Daytonski sporazum. Nakon toga su Biden, Dole i članovi američke delegacije, zajedno s veleposlanikom Peterom Galbraithom, doputovali u Split, gdje su čitav dan proveli u razgovorima s ministrom Matom Granićem.

"Oni su izrazili želju da se nađu sa mnom, tako da sam ih dočekao u Vili Dalmacija, gdje smo ručali i satima razgovarali o političkoj situaciji. Zanimalo ih je kako se provodi Dayton, a Biden je pokazao da je savršeno dobro obaviješten o svemu što se događa u jugoistočnoj Europi. Miloševića je opisao kao ratnog zločinca, odgovornog za ratove u Hrvatskoj i BiH. Pamtim da je o tome imao izrazito jasne stavove, baš kao i o pozitivnoj ulozi Hrvatske u zaustavljanju rata u Bosni i Hercegovini", ispričao je nekadašnji ministar vanjskih poslova.

Posljednji put su se vidjeli i pozdravili prilikom Bidenova susreta s Kolindom, kojoj je Granić bio bliski suradnik i savjetnik. S obzirom na Granićevo dugogodišnje diplomatsko iskustvo, zanimljivo je čuti njegovu analizu što za Hrvatsku znači Bidenova pobjeda.

"On je sigurno zagovornik euroatlantskog savezništva, a Kinu čekaju teški pregovori s Amerikom o spornim pitanjima. Što se tiče regije, spada među najbolje poznavatelje odnosa u ovim krajevima, sigurno će štititi teritorijalni integritet BiH i poštivanje Daytonskog sporazuma. Mislim da će imati pozitivnu ulogu, a to onda može koristiti i Hrvatskoj, koja treba nastaviti zagovarati poštivanje konstitutivnosti i suverenosti Hrvata kao jednog od tri konstitutivna naroda u BiH", zaključio je Mate Granić, sad jedan od savjetnika premijera Andreja Plenkovića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:16