LUKSUZNI HOTEL

Grandiozni projekt od pola milijarde kuna dignuo Puljane na noge, najavljen i referendum

Što se tiče referenduma, sada se najprije moraju pobrojiti svi potpisi, a onda se mora provjeriti ustavnost referendumskog pitanja

Na mjestu gdje bi se trebao graditi hotel Valkane, počelo je ispitivanje tla

 Goran Sebelic/Cropix

Nakon što je ovog vikenda pulska građanska inicijativa Referendum za Lungomare, kako su izvjestili, sakupila dovoljan broj potpisa da se pokrene referendum oko gradnje hotela na Valkanama, postavlja se pitanje hoće li investitor - tvrtka Hotel Valkane, odustati od projekta. Oni tvrde da se neće miješati u politiku te da dalje nastavljaju s pripremom dokumentacije za gradnju hotela.

- Nikad se nismo miješali niti ćemo se u budućnosti miješati u političke procese u Puli. Stalo nam je do ugleda u lokalnoj zajednici te ćemo se truditi redovito ispravljati izgovorene i objavljene neistine vezane za gradnju hotela u bivšem kamenolomu na Valkanama i o ostalim namjerama investitora. Kao i do sada radit ćemo sve u skladu sa zakonima Republike Hrvatske, poštujući pritom prostorne planove Grada Pule i najviše arhitektonske i urbanističke standarde. U petak su završili terenski istražni radovi za pripremu geotehničkog elaborata koji nam je potreban za završetak projektne dokumentacije. O svakom koraku u napretku projekta ćemo obavještavati javnost kao i dosad, poručili su iz te tvrtke.

Da podsjetimo, na području Valkana u Puli točnije Lungomarea predviđena je prostornim planom gradnja hotela. Nedavno je investitor predstavio i projekt hotela u Puli kojega potpisuje zagrebački arhitektonski studio 3LHD. Ukupna površina planiranog hotela je 24.450 kvadrata. Imat će sedam etaža, od kojih će četiri biti ukopane u postojeći kamenolom pa će "iznad" ceste biti tri etaže. Ispred hotela bit će uređen veliki park 150 puta 140 metara s hotelskim i javnim sadržajima, gdje će biti zasađeno 150 do 200 novih stabala. Tu će biti i bazenski kompleks, dva ugostiteljska objekta te ukopani wellness sadržaji. Hotel će imati i 180 parkirnih mjesta kao i veliki kongresni prostor na 984 kvadrata. Investicija će stajati više od pola milijarde kuna, a budući hotel s pet zvjezdica u konačnici bi mogao zapošljavati 250 djelatnika.

Što se tiče referenduma, sada se najprije moraju pobrojiti svi potpisi, a onda se mora provjeriti ustavnost referendumskog pitanja. A predloženo referendumsko pitanje glasi: "Jeste li za izmjenu GUP-a Grada Pule kojom će se u cijeloj zoni Lungomare ukinuti mogućnosti gradnje hotela, drugih kapaciteta i stambenih građevina?". Ako sve bude u redu, referendum bi se raspisao na jesen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:04