ENERGIJA SUNCA

Gradonačelnik Tomašević predstavio aplikaciju za prelazak na solarne panele

Moguće je izračunati kolika je kvadratura krova potrebna za solarne panele te za koliko bi se godina ta investicija isplatila

Solarni paneli; ilustracija

 Goran Mehkek/Cropix

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević predstavio je u utorak aplikaciju "Energetski info centar Zagreba", putem koje će se građani moći informirati o tome kako prijeći na obnovljive izvore energije odnosno solarne panele.

U aplikaciju su uneseni svi zagrebački krovovi, a s obzirom na površinu u krova i podatke o potrošnji električne energije moguće je izračunati kolika je kvadratura krova potrebna za solarne panele te za koliko bi se godina ta investicija isplatila. Građani će pomoću aplikacije dobiti cijeli projekt koji će moći prijaviti HEP-u, rekao je Tomašević.

Plan je da se na jesen i fizički otvori Energetski info centar, gdje će građani moći dolaziti i dobiti potrebne savjete.

Tomašević je najavio i da će prije jeseni građani dobiti uvid u podatke o potrošnji električne energije, vode, plina i drugih energenata po zgradama, kako bi mogli utvrditi solarni potencijal njihovih krovova.

Dodao je kako je Gradu bitno da te podatke imaju radi uštede energije u javnim zgradama pa namjeravaju ići s uputama kako dodatno uštedjeti energiju te time smanjiti i troškove za gradski proračun. Podsjetio je i da su osnovali tvrtku koja će raditi pripremu projekata za postavljanje solarnih panela na javne zgrade u vlasništvu Grada.

Tomašević je otvorio danas i proces prijava za sedmu generaciju najvećeg startup akceleratora - Startup Factory u sklopu kojega će pet najboljih timova za razvoj inovativnih tehnoloških proizvoda u Gradu biti nagrađeni s ukupno 800.000 kuna.

Tomašević se zahvalio vatrogascima na brzoj reakciji jer su sinoć u roku od jednog sata stavili pod nadzor požar u Berislavićevoj ulici. Rekao je da je nažalost nastala šteta na jednom poslovnom prostoru, ali najbitnije je da nije bilo ozlijeđenih.

Napomenuo je da su zagrebački vatrogasci dobro opremljeni. "Podijelili smo desetak kombija DVD-ima diljem Zagreba, a prošle godine i novo navalno vozilo proizvedeno u Hrvatskoj. Prošle godine dali smo im i novčanu nagradu od nekoliko tisuća kuna s obzirom na angažman tijekom potresa".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 08:18