PREUSTROJ

Gradonačelnik Rijeke smanjuje broj gradskih odjela, dosadašnji pročelnici doznali u zadnji čas

Nije rečeno što će biti s dosadašnjim pročelnicima čiji se odjeli spajaju s drugima.

Marko Filipović

 Srdjan Vrancic/Cropix

Riječki gradonačelnik Marko Filipović predstavio je danas na kolegiju gradonačelnika novi preustroj Gradske uprave u kojemu je najveća novost da se broj gradskih odjela smanjuje s 15 na 10, što znači da su radna mjesta dijela pročelnika sada na ledu.

Odjeli će se po novome zvati upravni odjeli te će, s 1. travnjem iduće godine, doći do spajanja određenih sektora, po uzoru na Grad Kastav, koji je desetak puta manji od Rijeke.

Jedna od zanimljivosti je da se u veliki Upravni odjel za odgoj i obrazovanje, kulturu, sport i mlade spajaju tri različita odjela koji su do sada imali svaki svoje pročelnike. Neki od njih, poput pročelnika za kulturu Ivana Šarara, koji je predvodio projekt Europske prijestolnice kulture i izgradnju nove infrastrukture za kulturu u art kvartu Benčić, ili pročelnice za odgoj i obrazovanje Sande Sušanj, koja je pokrenula pionirski projekt uvođenja građanskog odgoja u riječke osnovne škole te trenutačno radi na uvođenju zdravstvenog odgoja, spadaju među najistaknutije i najeksponiranije pročelnike iz ere bivšeg gradonačelnika Vojka Obersnela, a njihova je sudbina, za sada, nepoznata.

Što se tiče spajanja tih triju sektora, koji obuhvaćaju sve riječke osnovne škole i vrtiće, sve kulturne ustanove, uključujući i HNK Ivana pl. Zajca, te sve sportske objekte, klubove i tehničku kulturu, Filipovićevo je objašnjenje da su spojene sve društvene djelatnosti. Zanimljivo je da se i u novi Upravni odjel za zdravstvo, socijalnu zaštitu i unapređenje kvalitete života sada spajaju zdravstvo, socijala i Javna vatrogasna postrojba Rijeka, a u Upravnom odjelu za opće poslove spaja se nekoliko različitih djelatnosti, među kojima se pojavljuju i javna nabava, informatika, ponovno Javna vatrogasna postrojba te Dječji dom Tić.

Kako smo neslužbeno doznali u Gradu Rijeci, Filipović preustroj Gradske uprave nije dogovarao s aktualnim pročelnicima, već su oni za spajanja njihovih sektora doznali na radnom sastanku u ponedjeljak, dan prije kolegija gradonačelnika na kojemu je to javno objavljeno. Prema Filipovićevoj odluci, u kojoj nisu navedeni nikakvi detalji, nakon 1. travnja 2023. formirat će se prijelazna uprava u dosadašnjim odjelima koja bi trebala pripremiti teren za fuziju. Hoće li to biti dosadašnji pročelnici ili netko drugi, Filipović nije precizirao.

Također, nije rečeno što će biti s dosadašnjim pročelnicima čiji se odjeli spajaju s drugima. Novi pročelnici birat će se na javnim natječajima, a neki ovu odluku vide kao otvaranje pročelničkih mjesta za članove SDP-a i njima bliskih stranaka, budući da je malo vjerojatno da netko od profesionalnih pročelnika ima kapacitete, recimo, za jednako uspješno vođenje ogromnih sektora s velikim brojem zaposlenika, kao što su kultura, obrazovanje i sport.

Inače, trenutačno niti jedan od aktualnih pročelnika i pročelnica u Rijeci nije član SDP-a, što su, neslužbeno, bivšem gradonačelniku Vojku Obersnelu mnogi u stranci zamjerali. S dvoje pročelnika koji su bili SDP-ovci Obersnel se najviše opekao - jedan je bio Vladimir Benac, pročelnik Odjela za gradsku imovinu koji je pod suspenzijom jer je pogodovao bliskim ljudima oko gradskih poslovnih prostora, a druga je Vera Begić, bivša pročelnica gradskog Odjela za sport i tehničku kulturu koja je osuđena na zatvorsku kaznu zbog izazivanja prometne nesreće sa smrtnom posljedicom u alkoholiziranom stanju.

O Filipovićevoj reorganizaciji na idućoj će sjednici odlučivati riječko Gradsko vijeće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 04:03