KRIZA U ISTRI

Gradonačelnik Pule raskinuo koaliciju s SDP-om i Možemo: ‘Ne trebaju nam uhljebljivanja‘

Očito je kap koja je prelila čašu bilo neslaganje oko gradnje nogometnog igrališta na Valkanama i novog hotela na Lungomaru

Pulski gradonačelnik Filip Zoričić
 

 Dusko Marusic/Cropix

Pulski gradonačelnik Filip Zoričić danas je raskinuo koaliciju u Puli između njegove nezavisne liste, SDP-a i Možemo. Očito je kap koja je prelila čašu bilo neslaganje njegovih partnera Možemo oko gradnje nogometnog igrališta na Valkanama i burne rasprave o prostornom planu Lungomarea oko gradnje novog hotela te traženje platforme Možemo da se oko tog pitanja raspiše referendum.

- Kažu mi jučer prijatelji, polako, smiri, prošlo je tek 10 mjeseci. Ne! Prošlo je VEĆ 10 mjeseci i ja ne vjerujem da će se išta promijeniti na bolje. Ovakvim ponašanjem samo se pomaže u povratku na vlast stare garniture. Poštujem sve strane i njihove birače i zato branimo interese građana kroz vijeće, ali “koalicija ručna kočnica” jednostavno više nema smisla. Građani su u nama prepoznali nešto novo i da ćemo Puli donijeti pozitivnu promjenu. Nama ne treba ništa. Ne trebaju nam uhljebljivanja, ne želimo se svetiti nikome, želimo samo moderan grad, poštenu gradsku upravu i projekte. Svaki novi dan s podignutom ručnom kočnicom bio bi izdaja svih onih koji su nam dali glas, a vjetar u jedra onima koje smo smijenili. Taj film neće gledati. Od danas nema koalicije. Ostajemo sami i služit ćemo građanima kako smo i obećali, a svi ostali nek podržavaju ili ne podržavaju odluke u vijeću. Građani će nam svima suditi na idućim izborima, kad god oni bili, poručio je pulski gradonačelnik na svom Facebook profilu.

Još ovog vikenda dalo se iz njegovih objava shvatili, ali i poruka koje je poslao javnosti da je razočaran kako koalicija funkcionira, posebno nakon javnog izlaganja izmjena i dopuna UPU-a Lungomare gdje su se ukrstila koplja političara , ali i samih građana.

- Jučer se u Puli dogodila demokracija koja počesto pokazuje više strana, ali daje priliku.

Neki će reći tenzije, neki rasprava ili pak svađa. Ja mislim da smo napokon došli na razinu da su građani blizu političara, da se pojedini od nas ne boje svojih sugrađana i da više nema skrivanja ili bježanja. Oni koji nisu bili u dvorani, oni se boje oduvijek i oni su prošlost, a mi budućnost.

Jučer je bilo neugodnih dovikivanja, puno emocija i strasti pa bih se ovim putem u svoje ime ispričao Draženu Majiću za dovikivanje od strane našeg vijećnika Kristijana Biterija. Kolega se ispričao i na svom Facebook profilu. Moramo raspravljati, ali znaju se načini i principi.

Isto to očekujem od kolegice Sanje Radolović i od vijećnika Noela Mirkovića, koji se, na kraju rasprave, jako neugodno i nepristojno, obratio pročelnici Bulian. Ovim putem zahvaljujem pročelnici na profesionalnom nastupu i držanju, naveo je ovog vikenda. Kazao je da se on ne vraća u Split, iako su mu i to dovikivali s tribina.

- Što želim reći? Pulu volim i nikome ne dam da me vraća u Split, kao što se i jučer, nažalost, moglo čuti, od komentara na Facebooku do pitanja/komentara na raspravi. Ja sam pak gradonačelnik svih građana grada Pule i ne bojim se ljudi, dapače. To svi znaju. Stalno sam s ljudima i među ljudima. To su moje društvene mreže. A zašto se ne bojim? Jednostavno je: savjest mi je čista, dajem sve od sebe, ostao sam isti i želim da Grad uspije, a ne ja! Kad i dalje čujem, nakon godinu dana, izjave o Dalmaciji, Splitu, vjeri, lobijima i sl. samo me još više uvjere u moj ispravan put.

S druge strane, ako nisam samokritičan i ne prihvaćam konstruktivnu kritiku, onda ne mogu i ne smijem raditi ovaj posao! Sve ostalo su politikantstvo, kojeg i pojedini mediji koriste, i malograđanština. Ćorci znanih i neznanih Facebook "junaka" samo me motiviraju, jedino što pati moja obitelj pa si danas mnoga pitanja postavljam i na to ću brzo dati odgovor. Za one koji su prosti, idu preko granica ukusa, spominju moju suprugu i djecu i skrivaju se iza profila: za njih svako jutro molim i navečer zahvaljujem Bogu. Od političkih partnera očekujem otvorenu i iskrenu komunikaciju, bez fige u džepu. Kolegama iz Možemo ću prvom prilikom reći, kad se vidimo, da ih molim samo jednu stvar, a to je da govore istinu. Umoran sam od jednog koraka naprijed i potom dva koraka nazad, a Grad kao da stoji. Tako više ne može! Za kraj: znam da ne možemo i ne smijemo isto razmišljati, ali imamo priliku isto voljeti, poručio je prije nekoliko dana pulski gradonačelnik.

Dušica Radojčić (Možemo): 'Novi su izbori mogući ako se ne usvoji proračun'

Koordinatorica pulske platforme Možemo Dušica Radojčić nam je pak kazala da je ostala iznenađena ovom odlukom svog koalicijskog partnera koju je iznio na današnjem koalicijskom sastanku na kojemu su bili njih dvoje i SDP-ovac Igor Belas.

- Na današnjem sastanku koalicijskih partnera gradonačelnik Filip Zoričić u samom uvodu sastanka bez velikog obrazloženja objavio je prekid koalicije. Rekao je da on više ne može tako. Ja sam ga pokušala razuvjeriti i rekla sam da smo dosad u gradskom vijeću podržali sve odluke koje je predložio gradonačelnik, kako ne bi opstruirali vlast, osim one jedne o prodaji vrijednog zemljišta. To je rezultiralo dobrim jer je donesena strategija raspolaganja gradskom imovinom koju smo tražili. Očito postoji strah od građana i strah od referenduma. Meni se taj postupak čini nepromišljenim. Vidjet ćemo kako će se nastaviti rad gradskog vijeća, kazala nam je Radojčić. Veli da sada nisu izgledni novi izbori u Puli jer je proračun za ovu godinu donesen, vijeće funkcionira, a očito će se odluke u vijeću ubuduće donositi po savjesti svakog pojedinog vijećnika. Vjeruje da se to neće dogoditi.

- Pitala sam gradonačelnika je li svjestan kako će dalje izgledati situacija u Puli. Novi su izbori mogući ako se ne usvoji proračun ili raspuštanjem gradskog vijeća ako se onemogući donošenje odluka na vijeću, kazala je.

Veli da joj nije jasno zašto bi referendum bio kamen spoticanja u koaliciji oko stvari za koje se partneri nisu složili.

- Bilo je jasno se da tri političke opcije ne mogu dogovoriti i dobro je da se u tom slučaju zatraži mišljenje građana. Referendum u Puli nikad nije bio primijenjen i ovo je trebao biti važan politički iskorak. Međutim očito je da postoji taj strah od mišljenja građana. Vidjet ćemo kako ćemo pristupiti tom referendumu nakon raskida koalicije, poručila je Radojčić.

Sanja Radolović (SDP): 'Ne čudi me raskid. Možemo se ponašao kao opozicija'

Sanja Radolović, saborska zastupnica Socijaldemokratske partije (SDP) i predsjednica SDP-a Pula, poručila je da SDP još sa Zoričićem "sjeo za stol", ali da trenutno postoje tri mogućnosti - preslagivanje većine, novi izbori ili da gradonačelnik funkcionira od sjednice do sjednice Gradskog vijeća.

Radolović smatra da to nije dobro za funkcioniranje grada i stvaranje poduzetničke klime.

- Ne može se investirati u grad ako u Gradskom vijeću nemate podršku. Sada bi sve političke opcije trebale sjesti za stol i vidjeti kako dalje. Mi ćemo podržavati sve razvojne projekte za grad, a gradsko predsjedništvo i gradski odbor odlučiti hoćemo li nešto podržavati ili nećemo - rekla je Radolović.

Rekla je i da je ne čudi raskid koalicije.

- SDP Pule još nije "sjeo" s njim za stol po tom pitanju, međutim naša savjest je čista i mirna. Od početka smo bili korektni koalicijski partneri i nismo nastupali prema gradonačelniku s "figom u džepu". Dobio je povjerenje građana i to poštujemo i tako smo se cijelo vrijeme i ponašali. Uostalom, pulski SDP mu je dao iskrenu podršku pred drugi krug izbora, a to su trebali učiniti i iz političke stranke Možemo. S obzirom na recentna zbivanja oko rekonstrukcije nogometnog igrališta na Lungomareu, gdje su se ponašali kao opozicija u vlasti i gdje im je jedini cilj bio diskreditirati i SDP i Nezavisnu listu Filipa Zoričića, ne čudi me ova objava gradonačelnika. Jedno je biti aktivist, a drugo odgovoran političar. To ne ide skupa u jednoj rečenici i evidentno je kako su ušli u koaliciju samo kako ih se ne bi optuživalo da će, ako ne podrže SDP i nezavisnu listu Filipa Zoričića, biti odgovorni za "povratak IDS-a" na vlast - rekla je Radolović.

Kaže da kolegama iz Možemo, osim uzvikivanja parola "ne dirajte stabla“, predlaže da malo prouče razvojne planove ljevice u ostatku Europe i predlože implementaciju rješenja za poboljšanje zelene infrastrukture, energetske učinkovitosti, javnog prijevoza, itd.

- Najlakše je leći na cestu i vezati se te staviti zviždaljku u ruke i nositi transparente, ali puno teže je svakodnevno provoditi razvojne projekte u sredini u kojoj živite - zaključila je ova SDP-ovka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 10:26