DP PROZIVA RADIĆA

‘Gradonačelnik je odobrio poskupljenje osječnog javnog prijevoza, a sada se prezentira kao spasitelj‘

Domovinski pokret kaže da je Ivan Radić prvo odobrio odluku o poskupljenju cijena u javnom prijevozu, da bi to potom suspendirao

Javni promet u Osijeku/Ilustracija

 Vlado Kos/Cropix

Odluku gradonačelnika Osijeka Ivana Radića da vrati cijene javnog gradskog prijevoza na staro, Krešimir Čabaj, predsjednik Domovinskog pokreta Osječko-baranjske županije nazvao je HDZ-ovim PR spinom. Komentirajući Radićevu odluku da do daljnjega suspendira prethodnu odluku Gradskog prijevoza putnika, a koju je on kao gradonačelnik odobrio, o velikom poskupljenju cijena u javnom gradskom prijevozu, Čabaj je kazao kako je "odluka o poskupljenju donesena u strogoj tajnosti, odnosno 28.12. je bio sastanak Nadzornog odbora, a 29.12. odluka puštena u javnost."

- Nakon toga su se očekivale reakcije, pa je u konačnici korišten HDZ-ov PR spin da se prezentira gradonačelnika kao spasitelja građana iako je on potpisao odluku o poskupljenju, rekao je Čabaj, podsjetivši da je DP odmah reagirao "na skandalozno poskupljenje."

- Zanimljivo je kako tada, kada se govorilo o poskupljenju, gradonačelnik nigdje nije spomenut, pa se pitamo donosi li on takve odluke ili ne i gdje je bio proteklih 12 dana. S obzirom na novu odluku gradonačelnika jasno je i neupitno tko je donio i prvu odluku, onu u poskupljenju. Jesu li reakcije ugrozile HDZ-ov uzaludni spin oko poskupljenja u trgovačkim lancima prilikom uvođenja eura pa je s vrha vertikale došla zapovijed oko ukidanja odluke o poskupljenju? O tome svjedoči i činjenica da na stranicama GPP-a još uvijek nije promijenjen cjenik ili stavljena bilo kakva obavijest i zbog toga tražimo odgovornost i Nadzornog odbora i Uprave ili u ovom slučaju gradonačelnika, koji su donijeli takvu odluku, a koja je trebala, samo njima znane troškove, prebaciti na trošak sugrađanki i sugrađana, kazao je Čabaj.

Vijećnik u Gradskom vijeću Grada Osijeka, Antonio Sobol, samo je kratko dodao da je gradonačelnik u Službenom glasniku Grada Osijeka br. 26 od 30. prosinca 2022. godine donio Rješenje o prethodnoj suglasnosti na Cjenik i Tarifni sustav za usluge prijevoza putnika u gradu Osijeku "iz kojeg se jasno vidi da je na isti način gradonačelnik sudjelovao kod povećanja cijena kao i kod vraćanja istih." Inače, u srijedu ujutro karte su se na kioscima i u vozilima prodavale po novim, skupljim cijenama, a onda je negdje iza podneva počela prodaja po starim, jeftinijim cijenama te je na stranici GPP-a objavljen cjenik s nižim cijenama.. Čeka se i uputa na koji će se način refundirati troškovi za već kupljene mjesečne karte po skupljim cijenama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 20:06