PROJEKT 'GORNJI HORIZONTI'

Građanskoj inicijativi 'Spasimo dolinu Neretve' kontra premijera MIlanovića: 'Jedini nam je saveznik Federacija BIH'

'Ako će dovesti do zaslanjenja Neretve, pa onda nećemo graditi', rekao je Milanović
 Dragan Ledeni / CROMETEO

METKOVIĆ- Iako je predsjednik Vlade RH, Zoran Milanović izjavio u Saboru da se druga faza projekta „Gornji horizonti“ neće realizirati, ako studija utjecaja na okoliš pokaže da bi se zaslanila Neretva, u Građanskoj inicijativi „Spasimo dolinu Neretve“, nisu zadovoljni premijerovom reakcijom.

- Ako će dovesti do zaslanjenja Neretve, pa onda nećemo graditi. Je li tome tako, to ćemo vidjeti, to će reći struka- odgovorio je Milanović zastupniku Franu Matušiću (HDZ), tijekom saborskog aktualnog prijepodneva.

Matušić je upozorio na mogući štetni utjecaj izgradnje hidroelektrana na području istočne Hercegovine. Premijera je upitao zašto u pregovore o tom projektu nisu uključeni predstavnici županijskih i lokalnih vlasti te zašto potpredsjednik Vlade Radimir Čačić pregovara s predstavnikom jednog entiteta u BiH.

- Imamo loša iskustva oko uključivanja lokalnih vlasti. Baš vaša županija odbija promijeniti prostorni plan kako bi trajekt mogao voziti tamo gdje je najkraće dok se ne izgradi most - uzvratio je Milanović, dodatno zaoštrivši ionako narušene odnose sa lokalnom upravom na jugu.

Stoga se Građanska inicijativa se pita,

Zbog čega Vlada RH i resorna ministarstva odbijaju uključiti legitimo izabrane predstavnike lokalne i županijske vlasti u pregovore o projektu, koji se tiče stanovništva Dubrovačko-neretvanske županije, poglavito općina i gradova u dolini Neretve.

Građanska inicijativa, podsjeća da je prije dva mjeseca uputila poziv premijeru i mjerodavnim ministarstvima da se očituju o navedenoj problematici, ali da odgovora nisu dobili što, smatraju oni, samo potvrđuje ignorantski odnos Vlade prema stanovništvu doline Neretve.

- Jedina dosadašnja Vladina aktivnost je sporazum prvog potpredsjednika hrvatske vlade, Radimira Čačića i Aleksandra Džombića, premijera Republike Srpske o zajedničkoj gradnji HE Dubrovnik 2, iza kojeg je vješto prešućena pozadina, da je za realizaciju ove investicije neophodno Republici Srpskoj dati i suglasnost za nastavak druge faze, za neretvansku dolinu kobnog projekta "Gornji horizonti", zaključili su ekološkim aktivisti doline Neretve, koji podsjećaju da je građanima neretvanske doline do sada jedini saveznik u borbi protiv nastavka Gornjih horizonata ostala Vlada Federacije BiH.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 18:22