LUNGOMARE U PULI

Građanska inicijativa: ‘Prikupili smo dovoljno potpisa za referendum o gradnji hotela‘

Nemamo službeni podatak koliko točno potpisa imamo, jer nismo uspjeli sjesti i sistematizirati potpis, rekli su

Prikupljanje potpisa

 Goran Šebelić/Cropix

Građanska inicijativa za 'Referendum za Lungomare' u Puli prikupila je dovoljan broj potpisa za pokretanje referenduma oko gradnje hotela na Valkanama, odnosno na Lungomareu. Danas su objavili da su prikupili oko 12 tisuća potrebnih potpisa, a nakon toga nastavlja se procedura.

- Nemamo službeni podatak koliko točno potpisa imamo, jer nismo uspjeli sjesti i sistematizirati potpis. Prema našem raspoloženju, rekao bih da smo debelo preko 11 tisuća potpisa. Nije ovo gotovo. Ovo je samo prva runda. Druga runda je jača. Vidjet ćemo se na jesen i kroz nekoliko dana. Hvala gradonačelniku što nije potpisao, kazao je Orel. Dodao je da su samo ovim činom građanima omogućili da se na referendumu izjasne žele li da se na Lungomare gradi hotel ili ne.

- Ova akcija i njena uspješnost je ležala na 200-tinjak osoba. Ovo je bila građanska inicijativa u koju se uključilo punu sugrađana. Dali smo svakome da radi ono u čemu je najbolji. Rezultat je pokazao da taj pristup urodio plodom u ovom našem finalu, kazao je danas na konferenciji za novinare Aleksej Orel iz te inicijative. Poručili su da su dolazili i stranci pomoći prikupljati potpise te da su se i građani susjednih općina htjeli se priključiti akciji.

image

Lokacija na kojoj bi se trebao graditi hotel

Goran Šebelić/Cropix

Kazali su i da će pulski gradonačelnik Filip Zoričić potpisati referendum jer će to morati.

- Mogao je to napraviti prije. A sada će ga morati potpisati jer mora, a ne želi. I tu foru mu nećemo progutati, kazao je Orel.

Nakon što se prebroje svi potpisi i utvrdi da su prikupili dovoljan broj potpisa, potpisi se predaju pulskom Gradskom vijeću koje ima 30 dana da zaprimljeni prijedlog dostavi Ministarstvu pravosuđa i uprave. Ministarstvo mora u roku od 60 dana utvrditi ispravnost podnesenog prijedloga, odnosno je li prijedlog podnesen od potrebnog broja birača i je li referendumsko pitanje u skladu s odredbama Ustava Republike Hrvatske. Ako je odgovor pozitivan, pulsko gradsko vijeće mora u roku od 30 dana nakon primitka odgovora raspisati referendum.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:00