TJEDAN PREOKRETA

Građanima počeli dolaziti termini za cijepljenje, ali Hrvati i dalje smatraju da je plan na klimavim nogama

U anketi koju je proveo Jutarnji list čak 48 posto građana smatra da se cijepljenje i dalje odvija presporo
 Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

U Hrvatsku bi do kraja ovoga tjedna trebalo stići 23.215 doza AstraZenece, 32.400 doza Moderne i 50.310 doza Pfizera. Idući tjedan trebalo bi stići oko 50.000 doza Pfizera, 21.800 AstraZenece i, prvi put, 4800 doza Johnson&Johnsona.

To je, prema riječima Bernarda Kaića, voditelja Službe za epidemiologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, preduvjet cijelog plana masovnog cijepljenja građana koji se sutra počinje provoditi diljem Hrvatske, a prema kojemu bi do sredine travnja trebali biti cijepljeni svi stariji od 65 godina. Iako je brojke teško potvrditi, okvirna računica kaže da je starijih od 65 u Hrvatskoj oko 830.000, a dosad ih je cijepljeno oko 350.000. To znači da imamo manje od deset dana za cijepljenje oko pola milijuna ljudi.

Dinamika isporuke

- Od polovice travnja nadalje nema točnog rasporeda cijepljenja jer sve ovisi o tome hoće li se ispuniti obećanje oko dodatnih doza Pfizera. Tako je teoretski moguće da do kraja lipnja imamo 55 posto cijepljenih građana, ali sve ovisi o tome hoće li se proizvođači držati dogovora - pojasnio je Kaić.

Zasad se držimo toga da će do kraja lipnja Hrvatskoj biti isporučeno dodatnih 747.000 doza cjepiva Pfizera te da će do kraja travnja stići 490.000 doza različitih proizvođača. No, dinamika isporuke ni u jednom slučaju nije poznata, a na tom se obećanju temelji plan masovnog cijepljenja kojim bi do sredine travnja trebali biti cijepljeni svi građani stariji od 65 godina, 55 posto pučanstva do kraja lipnja i 70 posto do kraja ljeta.

Da je cijeli plan na klimavim nogama, smatraju i građani. Prema anketi koju je proveo Jutarnji list pitajući "Vjerujete li da će Hrvatska do 15. travnja cijepiti sve starije od 65 godina koji su se prijavili?", čak 48 posto građana odgovorilo je "Ne vjerujem, cijepljenje se i dalje odvija presporo". Njih 19 posto je skeptično, a 14 posto smatra da Stožer dobro radi svoj posao i da je to realan plan.

Dodatni je problem, prije početka masovnog cijepljenja, kome će se i kako dodjeljivati termini. Sustav je sada postavljen tako da se termini šalju onima koji su se prijavili preko platforme cijepi se.zdravlje.hr. Međutim, postoji i velik broj građana koji se prijavio kod svojih obiteljskih liječnika i zapisani su u tzv. bilježnicu, što znači da nisu u sustavu. Pitali smo Ministarstvo zdravstva hoće li oni biti obuhvaćeni planom masovnog cijepljenja. Kažu da su svi prošli tjedan uneseni u isti sustav.

Split i Osijek

- Platfroma daje prednost osobama starije životne dobi, a liječnici osobama s kroničnim bolestima. Prednost pritom imaju oni s ranijom prijavom - odgovorili su dodajući da će 30 posto doza i dalje ići u ordinacije.

Što se Zagreba tiče, do kraja tjedna će, kako doznajemo od Zvonimira Šostara, ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar", biti cijepljeno oko 5000 ljudi na Velesajmu. Točnije, za srijedu je obaviješteno prvih 1500 ljudi, a za četvrtak i petak, u dvije smjene, ukupno 3000 građana. Od idućeg ponedjeljka sustav bi trebao funkcionirati tako da se dnevno cijepi ukupno 5000 ljudi.

Masovno cijepljenje je najavljeno i u Primorsko-goranskoj županiji, Splitu i Osijeku.

Doznajemo da će u Split, gdje se cijepljenje provodi u Spaladium Areni, danas doći pošiljka od 8000 doza AstraZenece i 4600 doza Pfizera, a u Osijeku bi trebalo biti dostavljeno 9070 doza cjepiva.

Građanima stižu termini cijepljenja

Građanima Zagreba koji su se prijavili za cijepljenje protiv COVID-19 počeli su mailom dolaziti termini za cijepljenje na Zagrebačkom velesajmu koje počinje cijepljenjem u manjem opsegu 6. travnja, a većim intenzitetom 7. travnja. Putem središnjeg registra cijepise.zdravlje.hr za raniji, testni termin 6. travnja pozvano je 300 prijavljenih građana, a za 7. travnja 1500 građana s daljnjim povećanjem kapaciteta na masovnom punktu. Riječ je cijepljenju građana starije životne dobi i građana s kroničnim bolestima koje uvećavaju rizik za teže oblike bolesti COVID-19.

Građanima glavnog grada Hrvatske dolaze na njihove adrese elektronske pošte poruke s terminom za cijepljenje protiv COVID-19 koje organizira zagrebački Nastavni zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar. Riječ je o masovnom cijepljenju građana starije životne dobi i građana s kroničnim bolestima koje počinje u manjem opsegu u utorak, 6. travnja na Zagrebačkom velesajmu kako bi se dodatno testirali svi elementi te osigurala nesmetana provedba masovnog cijepljenja većim intenzitetom od 7. travnja. Svi građani koji su se do sada prijavili za cijepljenje protiv COVID-19 na središnji registar cijepise.zdravlje.hr telefonskim putem pozivnog centra ili preko liječnika obiteljske medicine, bit će obaviješteni o predviđenom vremenu cijepljenja, sukladno epidemiološkim kriterijima, te raspoloživom cjepivu jednog od triju proizvođača koji su registrirani u Europskoj uniji.

Ukoliko se građanka ili građanin koji je dobio termin cijepljenja iz objektivnih ili nekih drugih razloga ne može ili ne želi cijepiti, o tome može obavijestiti pozivni centar 0800 0011 čime omogućuje cijepljenje raspoloživim cjepivom drugim osobama s liste prijavljenih.

Ako su se građanka ili građanin, koji su dobili obavijest o terminu cijepljenja, u međuvremenu cijepili prvom ili s obje doze cjepiva, a iz nekih razloga ta informacija nije pravodobno zavedena od strane zdravstvenih radnika u središnjem Registru cijepljenih, molimo da zanemari dobivenu informaciju o terminu.

Uz obavijesti koje će građani dobiti putem poruka na svojim adresama elektronske pošte, sve važne informacije vezane uz provođenje masovnog cijepljenja građana Zagreba bit će dostupne i u sredstvima javnog priopćavanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 09:20