PLENKOVIĆ NA VLADI

‘Građanima će rasti plaće, krećemo na punu regulaciju rada nedjeljom. Plaće javnih službenika? Povijesna reforma!‘

Plenković se osvrnuo na devet novih zakona koji su od 1. siječnja stupili na snagu te na paket poreznih izmjena

Andrej Plenković

 Goran Mehkek/Cropix/Cropix

Na dnevnom redu današnje sjednice Vlade je, među ostalim, Prijedlog o pokretanju pregovora o izmjenama Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike i imenovanju pregovaračkoga odbora Vlade RH, te Prijedlog o pokretanju pregovora o sklapanju novog Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama i imenovanju Vladinog pregovaračkoga odbora. Na Vladi je i Prijedlog Smjernica politike državnih potpora za razdoblje 2024. – 2026., odluka o razvrstavanju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave prema stupnju razvijenosti te dopuna Odluke o prihvaćanju nagodbe između Republike Hrvatske i društva HŽ Cargo d.o.o., u svrhu restrukturiranja.

Premijer Andrej Plenković je na početku sjednice Vlade održao uvodni govor u kojem je najavio da će Vlada nastaviti raditi istim snagama i u izbornoj godini kako bi podigli standard svim građanima i obiteljima i sačuvali socijalnu koheziju.

Osvrnuo se na devet novih zakona koji su od 1. siječnja stupili na snagu te na paket poreznih izmjena.

- Na temelju ovog paketa našim će građanima rasti plaće. Neki su to već iskoristili u svojim lokalnim zajednicama, a neki nisu i nadam se da će građani to primijetiti u idućim mjesecima. Povećali smo minimalnu plaću na 840 eura bruto, povećava se i nacionalna naknada za starije na 150 eura, a u fazu kad Zakon o trgovini dolazi u punu primjenu reguliranja rada nedjeljom i na režim na samo 16 radnih nedjelja u cijeloj godini, rekao je Plenković.

Najavio je i povećanje invalidnine za hrvatske vojne invalide te povećane iznose za dječje doplatke, kao i izmjene zakona koje omogućavaju do 2027. prelazak svih osnovnih škola na jutarnju smjenu.

- Stupio je na snagu i Zakon o upravljanju nekretninama da bi se bolje upravljalo državnom imovinom. Stvoren je novi zakonski okvir za plaće u državnoj i javnoj službi, riječ je o povijesnoj reformi, rekao je Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 04:16