Od izvora do mora

Građani Zlatara poručili: ‘Kad se male ruke slože, grad zablistati može‘

Uz podizanje svijest o važnosti očuvanja okoliša i primjerenog odlaganja otpada, subotnja akcija čišćenja bila je prilika da građani Zlatara svojim angažmanom doprinesu cijeloj zajednici

Čišćenje u Zlataru

Ukupno 75 građana Zlatara povodom Dana planeta zemlje sudjelovalo je u projektu Od izvora do mora, u organizaciji Coca-Cole, Konzuma, Jutarnjeg lista i Udruge gradova.

Članovi Društva "Naša djeca" Grada Zlatara i ostali ekološki osviješteni građani okupili su se u petak popodne u Parku hrvatske mladeži. Nakon što su se svi sudionici opremili majicama, kapama, rukavicama i vrećicama, krenuli su u prikupljanje ambalažnog otpada sa šumskog puta prema stazi Puljek. Uz misao koja ih vodila cijelim putem - "Kad se male ruke slože, i Zlatar zablistati može" - volonteri su višesatno čišćenje priveli kraju na OPG-u Posarić.

Zlatar je jedan od 28 gradova koji sudjeluju na ovogodišnjem natječaju Od izvora do mora, koji ima za cilj utjecati na dugoročne benefite zajednice kroz čišćenje okoliša od otpada i sadnju drveća u urbanim sredinama.

image

Čišćenje u Zlataru

Iz grada Zlatara, smještenog u samom srcu Hrvatskog zagorja, poručuju kako se kontinuirano, u svim projektima koje provode, zalažu za sadnju novog biljnog materijala kako bi doprinijeli ozelenjivanju urbanih sredina, poboljšali kvalitetu života u gradu i estetski učinili grad ugodnijim za život.

image

Čišćenje u Zlataru

- Gospodarenje otpadom i zaštita okoliša vrlo su važne vrijednosti koje moraju biti usađene svakom čovjeku. Kroz projekt Od izvora do mora nastoji se podići svijest o važnosti očuvanja okoliša i primjerenog odlaganja otpada, te se ujedno daje prilika pojedincima, građanima, da svojim angažmanom u samoj akciji čišćenja doprinesu svojoj zajednici. S druge strane, projekt omogućuje usađivanje prethodno navedenih vrijednosti našim najmlađima, što je zasigurno najvažnije jer su upravo oni temelj naše budućnosti. Grad aktivno sudjeluje u svim aktivnostima povezanima sa zaštitom okoliša i sustavnim gospodarenjem otpadom te je projekt Od izvora do mora vrlo važan segment u stvaranju našeg Grada kao ljepšeg, čišćeg i ugodnijeg mjesta za život - rekla je gradonačelnica Zlatara Jasenka Auguštan-Pentek.

image

Čišćenje u Zlataru

Ako pobijedi na natječaju Od izvora do mora, Grad Zlatar će zamijeniti ukupno 20 stabala koja su se zbog prošlogodišnje elementarne nepogode osušila. Sadnja je predviđena na ukupno sedam lokacija - četiri lokacije u naselju Zlatar, dvije lokacije u naselju Martinščina te jednoj lokaciji u naselju Belec. Novo drveće planiraju posaditi na nedavno uređenom gradskom parkiralištu kod zgrade suda te u najvećem parku u gradu - Parku hrvatske mladeži, gdje bi stabla trebala osigurati hladovinu za dječje igralište. Sadnja je predviđena na još dva dječja igrališta u naselju Martinščina i naselju Belec te uz groblje u naselju Martinščina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 21:48