OD IZVORA DO MORA

Građani Zaprešića očistili su od ambalažnog otpada područje oko kompleksa Novi dvori

U čišćenju je sudjelovalo tridesetak volontera, većinom članovi Hrvatskog planinarskog društva Zaprešić i Atletskog kluba "Zaprešić"

Akcija čišćenja otpada u Zaprešiću

Grad Zaprešić u subotu se pridružio velikoj ekološkoj akciji Od izvora do mora, čiji su organizatori Coca-Cola, Konzum, Jutarnji list i Udruga gradova.

Tridesetak volontera prikupljalo je ambalažni otpad oko kompleksa Novi Dvori, jedinstvenog spomenika kulturno-povijesne baštine i omiljenog izletišta brojnih Zaprešićana i Zagrepčana.

Volonteri su se okupili oko devet sati kod Lovačkog doma i krenuli u čišćenje šume u Kalamirima, pa prema izvoru Stalnjak i čuvarske kućice Limbuš te natrag do dvorca Lužnice.

U čišćenju je sudjelovalo tridesetak volontera, većinom članovi Hrvatskog planinarskog društva Zaprešić i Atletskog kluba "Zaprešić".

Projekt Od izvora do mora Coca-Cola je pokrenula 2018. godine kako bi skrenula pažnju na važnost odgovornoga odlaganja ambalažnog otpada. U ovogodišnjem izdanju projekta sudjeluje 28 gradova, koji se natječu za nagradni fond namijenjen za sadnju drveća u urbanim sredinama, s ciljem smanjenja ispuštanja CO2 i snižavanja temperature zraka.

Grad Zaprešić natječe se u kategoriji "srednjih" gradova s Čakovcem, Daruvarom, Dugom Resom, Ivancem, Koprivnicom, Makarskom, Svetom Nedeljom, Vinkovcima i Viroviticom.

U slučaju pobjede Zaprešić planira obnoviti 35 stabala divljih kestena u Aleji Novih dvora, u sklopu imanja na kojem je živio ban Josip Jelačić. Naime, dvorac i perivoj osobito su stradali u godinama nakon Drugoga svjetskog rata zbog neodržavanja. Iako grad danas brine o tom području, pojedini dijelovi nepovratno su oštećeni. Iz Grada kažu kako su od Šumarskog instituta dobili elaborat u kojem ih se upozorava da stabla predstavljaju rizik za građane te da sve kestene u Aleji Novih dvora treba srušiti. Grad Zaprešić stoga planira srušiti postojeća stabla te na njihovo mjesto posaditi novih 35 sadnica divljeg kestena, a za isto su, kažu, već dobili suglasnost nadležnog Ministarstva kulture s obzirom na to da se radi o zaštićenom kulturnom dobru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 01:05