NOVI CRODEMOSKOP

Građani su podijeljeni oko toga koliko će trajati ‘brak‘ HDZ-a i DP-a, ali u jednoj se stvari većina slaže

Da će ova Vlada biti neuspješnija od prethodne, misli više od 30 posto ispitanika

Ivan Penava i Andrej Plenković

 Vlado Kos/Cropix

HDZ i Domovinski pokret sastavili su vladu koju podupire dio manjina, još se lome koplja oko saborskog odbora, povećan je broj ministarstava, a kakva su očekivanja građana? RTL ekskluzivno donosi istraživanje Promocije plus.

Prema najnovijem istraživanju javnog mnijenja, većina vjeruje da na izbore nećemo prije roka – ne sviđa im se broj ministarstava, a zanimljivi su i odgovori o povećanju plaća ministrima.

Da će ova Vlada biti neuspješnija od prethodne koju je također vodio Andrej Plenković, misli više od 30 posto ispitanika. Da će to biti jednako neuspješna Vlada, uvjerena je petina ispitanika. Isto je toliko onih koji vjeruju da će u ovom mandatu biti nadmašena postignuća iz prethodnog.

Više od trećine misli da će brak HDZ-a i DP-a izdržati pune četiri godine. Petina je uvjerena da neće. Da će se u Vladi ipak mijenjati sastav, misli 16 posto ispitanih, dok ostali vjeruju da Plenković s Ivanom Penavom neće ni godinu dana ili pak da se neće održati na okupu ni do polovice mandata.

DP-u je trn u oku SDSS, pa dosad vjerni Plenkovićev partner više nije dio većine. Da zastupnici manjina ne bi trebali biti ključne ruke za saborsku većinu, već se samo priključiti njoj nakon što je formirana - smatra više od pola ispitanika. Nešto manje od trećine je onih koji misle da zastupnici manjina, baš kao i svi ostali, imaju pravo utjecati na stvaranje većine u Saboru, što je i u skladu sa zakonom, a često i u hrvatskoj parlamentarnoj praksi.

Sada imamo 18 ministarstava – dva više nego prije. Povećanje državnog aparata ne podržava više od 60 posto. Da je bitna uspješnost, a ne broj ministarstava - vjeruje četvrtina ispitanika. Ima i onih koji misle da je trenutačna situacija sasvim u redu.

Bi li građani povećali primanja članovima Vlade kako se to i najavljuje - i do 40 posto? Dvije trećine ne bi dalo veće plaće ministrima i premijeru. Gotovo petina je ZA povišice, a nekima je posve svejedno.

Istraživanje Promocije plus za RTL provedeno je od 1. do 4. lipnja na uzorku od 1.300 ispitanika uz standardnu grešku od +/- 2,7 posto i pouzdanost od 95 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. lipanj 2024 11:01