TEŽAK UDARAC

Grad Zagreb ostao bez 18 milijuna eura za bazen u Španskom: nisu poslali sve papire!

Grad je tužio Ministarstvo turizma koje im je odbilo projekt, Upravni sud je presudio da je Ministarstvo bilo u pravu

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević

 Josip Bandic/Cropix

Grad Zagreb nije dostavio cjelovitu natječajnu dokumentaciju i stoga nije stekao uvjete za dodjelu bespovratnih 18 milijuna eura europskog novca za izgradnju bazena u Španskom, proizlazi iz presude Upravnog suda u Zagrebu koja je donesena prošli tjedan.

Grad se, naime, s projektom Kupalište Špansko javio na natječaj Ministarstva turizma i sporta raspisan za projektne prijedloge u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Međutim, Ministarstvo ga je odbilo u studenome prošle godine s obrazloženjem da nije ispunio uvjete propisane u pozivu.

Konkretno, kako proizlazi iz presude, gradska administracija nije priložila potvrdu konzervatorskog tijela ili izjavu projektanta, koja je dio obavezne dokumentacije. Grad se žalio te je u tužbenom zahtjevu tvrdio da nije ni trebao podnijeti tu potvrdu jer se objekt ne nalazi u zaštićenoj kulturno-povijesnoj cjelini, no Upravni sud je odlučio drukčije.

Oporba pobjesnila

Gradska oporba oštro je reagirala na ovu vijest.

- Kad ih je Ministarstvo odbilo, gradonačelnik Tomislav Tomašević je lakonski, u stilu kako on to već rješava probleme, rekao: ‘Pa da, oni su nas odbili i mi ćemo to dobiti na sudu‘. Međutim, i sud ih je glatko odbio. Opet smo, po tko zna koji put, došli u situaciju da će Tomaševićevu nesposobnost i nesposobnost njegove vlasti platiti građani Zagreba - poručio je Ivica Lovrić, predsjednik stranke Plavi grad.

Predsjednik zagrebačkih Socijaldemokrata Davor Bernardić istaknuo je da je ovo posljedica šlamperaja gradonačelnika Tomaševića i njegovih suradnika, ali da je "18 milijuna izgubljenih eura ništa prema kasnije izgubljenih 200 do 400 milijuna eura, koliko će Grad izgubiti u arbitraži za raskid ugovora o koncesiji za pročistač".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 15:04