PRODUŽETAK ZELENE POTKOVE

Grad Zagreb će ispred Lisinskog graditi fontane-klizališta. Bandić: Ne možemo samo betonirati Kozari Bok

Iako je Grad za projekt planirao izdvojiti 35 MILIJUNA KUNA, on će koštati 18 MILIJUNA KUNA

Prema projektu arhitektice Helene Paver Njirić na Trnju, u ulici Hrvatske bratske zajednice, ispred NSK pa do Lisinskog izgradit će se nove javne površine koje su nastavak istočnog krila Lenucijeve Zelene potkove.

Prostor se nije koristio

Ovdje će se sa zelenim površinama izmjenjivati fontane dimenzija 15 puta 15 metara, čiji će mlaz ići u zrak punih šest metara. Zimi će se, kad se sve zaledi, fontane pretvarati u javna klizališta: - I urbanist Milan Lenuci je potkovu, kad je bila napravljena, afirmirao raznim javnim sadržajima, kao što su tenis, nogomet pa i klizanje - kaže Helena Paver Njirić, koja je radi ovog projekta dugo proučavala urbanističku povijest Zagreba.

- Prostor o kojemu govorimo ima 30 tisuća kvadratnih metara koji se uopće ne koriste, niti su se ikada u povijesti koristili, iako se nalaze u centru grada. No, budući da je to najreprezentativniji ulaz u grad i zbog toga se ne smije narušiti, to je ujedno i prostor koji ne podnosi javne građevine i od toga sam krenula u projekt. Zato su i fontane - kaže ova arhitektica, koja je dobila prvu nagradu na provedenom natječaju. Fontane, odnosno njihove mlaznice, činit će ujedno i osvijetljene ovog projekta.

Osim izgradnje pet fontana, planira se izgradnja i pet trgova, te nova komunikacija između dva dijela Trnja: izgradnja četiri pothodnika. A senzori koji će se nalaziti u pothodnicima sami će podešavati rasvjetu prema količini prisutnih prolaznika. Također će se u pothodnicima ispisivati i poruke s portala “Trnje post-it”. Portal je, naime, zamišljen kao svojevrsna oglasna ploča za stanovnike Trnja, ali i cijelog grada.

Interakcija s ljudima

- Želja mi je i dodatna interakcija s prolaznicima i stanovnicima, a u cijeli sam projekt uključila i dizajnera Damira Gamulina Gambu - dodaje Helena Paver Njirić, arhitektica koja je, među ostalim, za projekt Memorijalnog muzeja SP Jasenovac dobila vodeće strukovne nagrade.

Razrađivanje ideje

Iako je grad za projekt u početku planirao izdvojiti 35 milijuna kuna, na koncu će koštati 18 milijuna kuna, budući da su poduzetnici koji se se javili na natječaj ponudili niže cijene, pa se smanjila cijelog vrijednost projekta.

Podsjetimo kako ideja proširenja potkove postoji već dugi niz godina. Iako je Lenucijeva potkova izvorno zamišljena isključivo kao monumentalni okvir središta Donjeg grada, priča o produljenju istočne osi Zelene potkove, odnosno ideja Velike osovine, potječe iz modernističke generalne osnove iz 1936./38. godine. O ideji produžetka se u međuvremenu pojavilo i nekoliko kompleksnih studija.

Ovo je dobrodošao početak.

Bandić: I park Zrinjevac se radio u krizi

Kad govorimo o 18 mlijuna kuna, je li riječ o rasipanju novca u vrijeme krize?

- Kad je 1906. građena fontana na Zrinjevcu, financijska situacija je bila gora nego danas.

Gradonačelnik mora imati vizije, a ne samo betonirati Kozari Bok. Mi uostalom zapošljavamo male gradske poduze-tnike, koji će raditi na izgradnji pothodnika, trgova i fontana - rekao je Milan Bandić . Vijeće gradske četvrti Trnje prije više od godine dana odbilo je prijedlog gradnje fontane

vrijedne 10 milijuna kuna na istom mjestu, ocijenivši to rasipanjem sredstava.

- Voljeli bismo da se fontane grade, ali mislimo da sada nije vrijeme.

Cijela gradska četvrt ima na raspolaganju 20 milijuna kuna, a otprilike će toliko koštati fontane -

kaže Ivan Bare,

predsjednik gradske četvrti Trnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 19:22