ANALIZA TROŠKOVA

Grad Vrgorac za djecu izdvaja najviše u zemlji - 416 kuna po stanovniku

Rezultati se, kažu, već vide - Vrgorac je jedan od samo 4 grada u Hrvatskoj u kojima se godišnje rađa više osoba nego što ih umire
 Duje Klarić/Cropix

S ukupno 2,37 milijuna kuna izdvajanja proračunskog novca za obitelj i djecu, odnosno s udjelom od 8,27 posto ukupnog proračuna, Grad Vrgorac šampion je Hrvatske po tom kriteriju.

Sukladno podacima o izvršenju proračuna za 2020. godinu, posljednju za koju Fina ima podatke, kad je, pak, riječ o povećanju sredstava u odnosu na prethodnu godinu, prednjači Pakrac čiji je iznos za obitelj i djecu podebljan za čak 115,68 posto, izvijestio je portal gradonačelnik.hr. U ovom su slavonskom gradu, naime, u 2020. godini za obitelj i djecu izdvojili 916.490 kuna, u odnosu na 424.932 kune iz 2019. godine.

Vrgorac je iskočio i kada se usporede izdvajanja za obitelj i djecu po glavi stanovnika - 415,80 kuna po stanovniku, a prvaci su i kada se 2020. godina usporedi sa 2017. godinom, gdje su se njihova izdvajanja povećala za čak 677,17 posto. U ovom dalmatinskom gradiću stipendiraju studente, sufinanciraju nabavu školske opreme, nagrađuju učenike i njihove mentore za izvrsnost na raznim natjecanjima sa po 10.000 kuna, s koliko nagrađuju i uspješno realizirane diplomske i doktorske radove.

Važna stavka su i izdvajanja za novorođenu djecu, za što su u 2020. izdvojili 229.000 kuna, a od prošle godine su dodatno povećali iznose za prvo i drugo dijete na 3500 kuna, za treće 5000 kuna, a četvrto i svako sljedeće dijete 15.000 kuna, koje isplaćuju kroz prvih šest godina djetetova života. Podsjetimo, Vrgorac je i jedan od samo četiri grada u zemlji koji su prošle godine imali pozitivan prirodni prirast.

Obnovljeno igralište

- Preuzevši funkciju gradonačelnika, nastojim nastaviti sve ono što smo postavili kao temeljne razvojne politike Grada Vrgorca, a to je između ostalog ulaganje u djecu i mlade. U 2020. godini na području Vrgorca sagrađeno je dječje igralište, a iste godine dovršen je i projekt uređenja kuhinje u Dječjem vrtiću Pčelica. Važno je napomenuti da je prethodno u cijelosti obnovljena zgrada vrtića i igralište ispred same zgrade. Isto tako nastojimo provoditi mjere koje su usmjerene na stariju populaciju kojoj je itekako potrebna pomoć i podrška, a što se može vidjeti po realizaciji programa zapošljavanja žena ‘Zaželi‘ i ‘Zaželi faza 2‘ - rekao je za gradonačelnik.hr Mile Herceg, čelnik Vrgorca.

U Pakracu se također provode brojne demografske mjere, a jedan od najvažnijih projekata bila je prilagodba radnog vremena dječjeg vrtića i uvođenje poslijepodnevne smjene. Uložili su pritom 2,6 milijuna kuna te zaposlili pedagoga, logopeda, psihologa i zdravstvenog voditelja. U prošloj godini povećane su i potpore za novorođenčad, koje za prvo dijete iznose 2000 kuna, drugo 2500, treće 3000 kuna, a četvrto i svako sljedeće 4000 uz dodatne prigodne darove.

Cijena vrtića

U Pakracu imaju i mjeru "Tri plus" kojom se obitelji s troje ili više djece podupiru u smislu troškova stanovanja, ali i pomoći za plaćanje polovice mjesečne cijene vrtića... Školarcima se osiguravaju radne bilježnice i druga školska oprema, a srednjoškolcima se sufinanciraju i udžbenici. Tu su i studentske stipendije, a za mlade obitelji osigurana je potpora za kupnju građevinskog zemljišta ili stambenog objekta, odnosno izgradnju ili rekonstrukciju stambenog objekta s maksimalno 15.000 kuna za prve tri mjere i 10.000 kn za rekonstrukciju. Tu su i ulaganja u sportsku infrastrukturu i dječja igrališta.

- Svi puno pričamo o djeci i mladima, ali to moramo dokazati i djelima, da ne ispadne kao demagogija. Trudimo se već godinama maksimalno poboljšati uvjete života djece i mladih na našem području, krenuvši od vrtića, gdje nam iz godine u godinu rastu brojke, pa smo prošle godine imali 80 djece više upisanih nego pretprošle. No, za to je trebalo stvoriti preduvjete. Pomažemo školarce, studente, sportaše..., ulažemo u infrastrukturu. Kad je, pak, riječ o potporama za nekretnine, imamo oko 80 ugovora godišnje - kaže Anamarija Blažević, gradonačelnica Pakraca.

U Pakrac se doseljava više ljudi nego što ih odlazi

"Rezultati? Pomaci se polako vide. Istina, pali smo s brojem stanovnika, ali opet ne toliko koliko se predviđalo. DZS nam je predviđao oko 6500 stanovnika, a mi ih ipak imamo oko 7100. Također, prema podacima iz policije, već nekoliko godina imamo više doseljenih nego odseljenih. Mjere prilagođavamo željama i potrebama građana, osluškujemo ih", poručila je Anamarija Blažević, gradonačelnica Pakraca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:18