POTIČU OSTANAK

Grad u Istri mladim obiteljima poklanja građevinske parcele: ‘Pripremamo i nove poticaje‘

Za sada su spremna prva četiri građevinska zemljišta u labinskom naselju Marcilnica, a natječaj bi trebao biti objavljen u srpnju

Kako navode u Gradu Labinu, građevinski teren, trenutno vrijedan oko 60.000 eura, dobiva se praktički besplatno uz mogućnost opterećenja terena hipotekom

 Srećko Niketić/Cropix

Grad Labin, poučen iskustvima drugih istarskih gradova i općina, odlučio je mladim obiteljima iz Labina dati građevinske parcele kao demografsku mjeru. Ta je mjera donesena na gradskom vijeću prošli tjedan, a cilj je omogućiti mladim obiteljima da ostanu u Labinu i sagrade obiteljske kuće.

Za sada su spremna prva četiri građevinska zemljišta u labinskom naselju Marcilnica, a natječaj bi trebao biti objavljen u srpnju. Kako nam kažu u Gradu Labinu, od kada se informacija pojavila u javnosti, već je zvalo tridesetak mladih obitelji.

Labin će s tom praksom nastaviti i nakon dodjele prve četiri parcele, a one će se mladim ljudima ponuditi na korištenje na rok od 99 godina.

Kako navode u Gradu Labinu, građevinski teren, trenutno vrijedan oko 60.000 eura, dobiva se praktički besplatno uz mogućnost opterećenja terena hipotekom.

Vještaci će procijeniti vrijednost zemljišta te visinu naknade za pravo gradnje.

- Nakon objavljivanja poziva, nema licitacije cijenama. Tereni će biti dodijeljeni mladim obiteljima s najvećim brojem bodova sukladno propisanim kriterijima i početnom cijenom prava gradnje. Trošak prava gradnje, otprilike nekoliko stotina kuna, bit će jedini trošak mladih obitelji koje dobivaju teren. Svi oni koji nakon nekog vremena odluče kako ipak žele otkupiti parcelu, isto će moći i učiniti nakon deset godina te će otkupna cijena biti umanjena za sve dosad uplaćeno na ime prava gradnje - poručili su iz Grada Labina.

- Ova mjera dobar je početak i interes postoji te ćemo uskoro imati prve četiri mlade obitelji koje će u samom startu dobiti veliki vjetar u leđa s osiguranim zemljištem koje je praktički spremno za gradnju. Samim time, Grad daje novčano veliku vrijednost, ali dobiva mnogo više. Dobivamo mlade obitelji koje svoju budućnost grade u našem gradu. Stoga ćemo ovakav model primijeniti i na drugim područjima grada na kojima imamo slobodna gradska zemljišta i na kojima možemo mladima s područja našega grada osigurati lijepu budućnost - rekao je gradonačelnik Grada Labina Valter Glavičić.

- Još jednom napominjem kako je ovo samo dio cijele priče oko mladih jer razgovaramo i o novim poticajima, za one koji možda stambeno pitanje osiguravaju na svojoj djedovini ili jednostavno žele useliti u stanove te se odlučuju na kupnju istih. Vjerujem kako ćemo ubrzo izaći u javnost s još mnogim, zanimljivim prijedlozima kojima ćemo znatno olakšati i takvim slučajevima, kroz oslobađanje od plaćanja komunalnog doprinosa ili sufinanciranje kamate na kredit. Vjerujem kako ćemo još jednom dokazati kako je upravo Labin sredina koja brine i razmišlja o svojim mladima, njihovoj budućnosti te budućnosti i razvitku ovog grada - dodao je Glavičić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:53