BRIEFING: DAMIR BAKIĆ

‘Grad nema novaca za stadion u Maksimiru, mi kanimo obnoviti i modernizirati stadion u Kranjčevićevoj‘

Mi sigurno SDP vidimo kao našeg budućeg, najbližeg partnera. U kojem formatu će to biti o tome još nije bilo govora, kaže Bakić

Damir Bakić

 Jutarnji.hr

„Zaista mislim da je u velikoj mjeri za stagnaciju pa onda i nazadovanje Sveučilišta u Zagrebu kriv Damir Boras, rektor iz prethodna dva mandata. Zapravo cijela uprava Sveučilišta. I Rektorat i Senat Sveučilišta. Oni snose izravnu krivicu za ovako loš rejting Sveučilišta”, kaže u Briefingu prof. dr. sc. Damir Bakić, zastupnik Zeleno-lijevog bloka u Hrvatskom saboru i član platforme Možemo! čiji je zastupnik i u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, profesor matematike koji punih 40 godina predaje na Matematičkom odsjeku zagrebačkog PMF-a. Na nedavno objavljenoj rang listi najboljih svjetskih sveučilišta niti jedno hrvatsko nije među prvih tisuću. Zagrebačko je Sveučilište iza splitskog i riječkog i na najnižoj poziciji u posljednjih pet godina. Bakić smatra da je to zabrinjavajuće.

„Moj je dojam da je situacija sve lošija. Pojedini fakulteti, katedre i znanstveni timovi su izvanredni, na svjetskoj razini, ali kao Sveučilište u cjelini tonemo. Od novog rektora Stjepana Lakušića očekujem mnogo demokratičnije upravljanje Sveučilištem, da više uvažava potrebe svih fakulteta, ali i snažnu integraciju i internacionalizaciju, da nam dolaze i strani profesori i studenti”, kaže Bakić pa otkriva što misli o nedavnom pozivu novog rektora studentima da povodom početka nove akademske godine dođu na misu koju je za njih služio kardinal Josip Bozanić.

„Mislim da to ne bi trebao činiti i da bi Sveučilište trebalo striktno odijeliti od crkve. Ovo već postaje tradicija, ali ne mislim da je to dobra praksa”, ističe Bakić. Smatra da ne treba ići u obnovu sportskih objekata sve dok ovako loše stojimo s obnovom stambenih zgrada i kuća od potresa.

„Država je debelo zakazala s obnovom Banije i Zagreba. Nikome nije jasno zašto su Ministarstvo graditeljstava i Fond za obnovu tako spori. Najavljivati ambiciozne i skupe projekte kako što je gradnja stadiona nije dobro. No, to je briga premijera Plenkovića. Pitanje je tko gradi stadion u Maksimiru i čiji će on biti? Grad za to nema novca. Možemo ustupiti gradski teren. S Crkvom se trenutno rješava pitanje vlasništva nad zemljištem sadašnjeg stadiona na čijem mjestu treba sagraditi novi stadion. No Grad je odgovoran za jednu drugu stvar: mi moramo osigurati adekvatan stadionski prostor i za Dinamo i za druge klubove pa i za reprezentaciju na kojem će se njihovi nogometni susreti održavati za vrijeme dok se Maksimirski stadion gradi. Grad kani iduće godine krenuti u projekt Kranjčevićeva. Kanimo obnoviti i modernizirati stadion u Kranjčevićevoj, opremiti ga na način da odgovara svim standardima UEFA- e i FIFA-e kako bi i Dinamo i reprezentacija mogli na njemu održavati svoje službene utakmice. Taj bi se projekt realizirao uz pomoć UEFA-e o čemu su već vođeni razgovori, a dijelom bi se financirao i gradskim novcem”, najavljuje Bakić dodajući kako će i u sljedećoj godini prioriteti u Zagrebu biti obnova škola od potresa i intenzivna izgradnja novih vrtića.

„Građani Zagreba odvajaju otpad i više od svih naših očekivanja. Stoga imamo mnogo manje miješanog komunalnog otpada, ali mnogo više plastičnog otpada. Moramo intenzivirati odvoz plastičnog otpada. No, to se ne može brzo promijeniti zbog stanja voznog parka Čistoće. Nije lako nabaviti nove kamione jer se oni ne prodaju u dućanu i rokovi isporuke su zbog rata u Ukrajini produljeni. Uskoro nam stiže 15 unajmljenih kamiona, a 10 novih smo već kupili, ali će nam biti isporučeni tek za godinu dana. Dodatni problem je nedostatak radnika u Čistoći. Radimo sve što možemo po tom pitanju i siguran sam da će stanje uskoro biti bolje. Završila je era kaosa i nebrige”, kaže Bakić i tvrdi da se većina plastičnog otpada, stakla i papira reciklira. Hoće li do kraja ovoga mandata biti zatvoreno odlagalište smeća na Jakuševcu što je bilo jedno od glavnih predizbornih obećanja platforme Možemo!?

„Siguran sam da hoće”, tvrdi Bakić dodajući da će do tada biti otvorene nova kompostana, sortirnica i sva prateća infrastruktura. Također napominje kako će cijena tramvajske karte do daljnjega ostati 4 kune.

„Mi sigurno SDP vidimo kao našeg budućeg, najbližeg partnera. U kojem formatu će to biti, u kojem obliku će se ta suradnja odvijati, o tome još nije bilo govora. Niti o tome sada razmišljamo, niti razgovaramo”, kazao je Bakić o suradnji s SDP-om na parlamentarnim izborima.

A može li zamisliti Most kao svog partnera u formiranju vlasti na državnoj razini?

„Ne, ne možemo zamisliti Most kao svog partnera. Prevelike su razlike u našoj političkoj orijentaciji, a Most se i mnogo puta pokazao nevjerodostojnom”, zaključuje Damir Bakić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:58