Od izvora do mora

Grad na Dravi okupio stotinjak građana i volontera u akciji prikupljanja ambalažnog otpada

"Odazvali smo se jer je ovo naš grad, naša županija, tu živimo i boravimo, želimo da nam grad bude što čišći i uredniji"
 Nenad Opacak/Cropix

Osijek je bio nova stanica velikog ekološkog projekta Od izvora do mora, koju organiziraju Coca-Cola, Konzum, Jutarnji list i Udruga gradova, s ciljem poticanja na primjereno odlaganje ambalažnog otpada i čuvanje vodnoga bogatstva Hrvatske. Projekt je pokrenut 2018. godine, a u ovoj godini novost je unaprjeđenje projekta i praćenje trendova na području održivosti, pa je projekt proširen na sadnju drveća u urbanim sredinama s smanjenja ispuštanja ugljikova dioksida i snižavanja temperature zraka. Grad na Dravi i ove se godine priključio ovom važnom i poticajnom projektu, pa ni gradonačelnik Ivan Radić nije propustio priliku da se pridruži svojim sugrađanima, volonterima i suradnicima u poslu od kojeg mnogi bježe, ali očito ne i u Osijeku, koji se može pohvaliti sjajnim rezultatima u održavanju čistoće javnih gradskih površina kao i gospodarenju otpadom.

image
Nenad Opacak/Cropix

- Iskreno, bilo nam je teško naći lokaciju na kojoj ima ambalažnog otpada, jer je Osijek poznat kao uredan i čist grad, no evo ipak se uvijek nađe neka manja količina na nekim usputnim mjestima – rekao je Radić prije nego što je i sam zasukao rukave i pomogao u čišćenju smeća u šumi u ulici Šandora Petefija.

Vrlo brzo je 100-tinjak okupljenih volontera iz udruge (Ne)ovisnost, zaposlenika Gradske uprave i gradskih tvrtki, kao i zainteresirani sugrađani napunilo prikolicu kamioneta ambalažnim otpadom kojega su pronašli.

image
Nenad Opacak/Cropix

- Kao i prošle godine odazvali smo se ovom hvale vrijednom projektu, a moram podsjetiti i naglasiti da mi već dvije godine za redom s ponosom nosimo status hrvatskog Eco Cityja na čemu zahvaljujem i našim sugrađanima. Također, najdalje smo od svih velikih gradova otišli po pitanju gospodarenja otpadom i imamo preko 50 posto odvojenog otpada. U zgradama za kolektivno stanovanje odvajamo šest vrsta otpada, a u kućanstvima četiri vrste, imamo i četiri reciklažna dvorišta koja su prošle godine imala preko 100.000 posjeta. To dokazuje i da su građani Osijeka svjesni važnosti zaštite okoliša i pravilnog odvajanja otpada, jer sve ove rezultate ne bismo imali bez njih. Kao što znate, imamo i više parkova nego trgova i ponosimo se što smo zeleni grad, prošle godine naš je Sakuntala park proglešen najljepšim u Hrvatskoj. Nastavit ćemo i dalje raditi, educirati i stvarati infrastrukturu kako bi u svim segmentima bili još bolji. Prošle godine nismo platili nijedan penal, a tako će biti i ove godine. Zahvaljujem svima koji su se odazvali današnjoj akciji – istaknuo je Radić, dok je Milan Jukić, voditelj terapijske zajednice Udruge (Ne)ovisnost poručio kako je "zadovoljan čistoćom u Osijeku, iako naravno uvijek može biti bolje."

image
Nenad Opacak/Cropix

- Odazvali smo se jer je ovo naš grad, naša županija, tu živimo i boravimo, želimo da nam grad bude što čišći i uredniji. Želimo sudjelovati u ovakvim projektima, jer smatramo da je potrebno uključenje svih građana u akcije koje brinu o zaštiti našeg okoliša – kazao je Jukić. Inače, jedno od četiri spomenuta reciklažna dvorišta nalazi se nedaleko i od lokacije na kojoj se u subotu čistilo, pa je Marko Eljuga, predsjednik Vijeća gradske četvrti Retfala pozvao sugrađane da posjete to reciklažno dvorište.

image
Nenad Opacak/Cropix

- Svaka akcija poput ove je za pohvaliti i jako smo zadovoljni što smo se okupili u ovolikom broju kako bismo očistili smeće koje se nakupilo. U našoj gradskoj četvrti se nalazi i reciklažno odlagalište, pa bih apelirao na naše sugrađane da sve što im je višak, što je otpad tamo odvezu ili odnesu. Zadovoljni smo što je ovakvih lokacija zapravo jako malo i što je svijest naših sugrađana visoko razvijena, a tu je i Unikom koji odlično radi svoj posao – poručio je Eljuga.

image
Nenad Opacak/Cropix

Inače, Grad Osijek obvezao se smanjiti emisije CO2 za više od 40% do 2030. godine. U svojem Akcijskom planu energetskog i klimatskog razvitka predviđa, između ostaloga, ozelenjivanje prometne infrastrukture sadnjom drvenastih vrsta koje bolje utječu na smanjenje učinka toplinskih otoka u odnosnu na travu koja za održavanje zahtjeva i veliku potrošnju vode. Prijavom na projekt Od izvora do mora predviđena je sadnja 215 stabala uzduž i između kolnih traka u Ulici Kneza Trpimira, koje je jedna od prometno najopterećenijih prometnica u gradu Osijeku s prosječnim dnevnim prometom od oko 10.000 vozila. Sadnjom zelene barijere ne samo da će se apsorbirati CO2 nego će se djelovati i na sveukupno poboljšanje kvalitete zraka u gradu kao i na zaštitu zdravlja stanovnika smanjenjem lebdećih čestica iz prometa. Kako studije pokazuju da jedno stablo može ukloniti do 11,5 kg štetnih tvari iz zraka, svake godine provedbom ovoga projekta iz zraka bi se na godišnjoj razini uklonilo skoro 2,5 tone štetnih tvari iz zraka.

Ovogodišnje izdanje ekološkoga projekta Coca-Cole, Konzuma, Jutarnjeg i Udruge gradova Od izvora do mora obuhvatit će čak 28 gradova. Uz promicanje zaštite vodnoga bogatstva Hrvatske i poticanje na primjereno odlaganje otpada, velika je novost ovogodišnjeg izdanja sadnja drveća u urbanim sredinama, koja će biti financirana iz nagradnoga fonda natječaja ovog projekta, a s ciljem smanjenja ispuštanja ugljikova dioksida i snižavanja temperature zraka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 18:07