prosvjed

Gotovo tisuću građana na skupu u središtu Pule: ‘Podržimo novinare Glasa Istre‘

‘Ne možemo biti malo tiši, ne možemo lagati, a to se od nas tražilo. Mi možemo reći samo istinu‘, istaknula je Chiara Bilić
Hrvoje Zovko
 Ranko Suvar/Cropix

U središtu Pule na Portarati u subotu je gotovo tisuću građana na skupu „Podržimo novinare Glasa Istre“ dalo podršku otpuštenim novinarima regionalnog dnevnog lista i njihovoj borbi za istinu i neovisno novinarstvo.

Na skupu su bili i čelnici Hrvatskoga novinarskog društva (HND) i Sindikata novinara Hrvatske koji su okupljenima građanima poručili da Glas Istre mora biti njihov te da novinari ne služe ni glavnom uredniku ni vlasnicima, nego građanima, a predsjednik HND-a Hrvoje Zovko pozvao je Upravu i vodeće ljude tog dnevnog lista da odstupe.

Četvero novinara Glasa Istre Danijela Bašić Palković, Borka Petrović, Chiara Bilić i Zoran Angeleski neposredno prije kraja drugog kruga lokalnih izbora javnim istupom izrazilo negodovanje uređivačkom politikom novina, i kako su rekli „pogodovanjem IDS-u“. Nakon toga njih troje dobili su izvanredni otkaz dok je Chiara Bilić toga pošteđena jer je na porodiljnom dopustu.

Danas u Puli je predsjednica Sindikata novinara Hrvatske Maja Sever poručila kako novinari ne služe glavnom uredniku, ne služe vlasnicima, već služe građanima.

„Ima nade, s obzirom koliko vas je danas došlo dati podršku kolegama, da ćemo se zajedno boriti za istinu. Ovim hrabrim ljudima, kolegama novinarima, koji su napravili puno za sve nas, veliko hvala“, zaključila je Maja Sever.

Danijela Bašić Palković rekla je kako su oni na cesti jer su se usprotivili uređivačkoj politici.

"Poručujem glavnom uredniku i upravi da ih može biti sram. Jer koja je svrha novinarstva ako ne istina. A mi smo se usprotivili neistini i propagandi. Ovakvo stanje u Glasu Istre vlada 15 godina, ali u ovogodišnjoj kampanji dosegnulo je vrhunac. To je naprosto bilo degutantno.“, ustvrdila je Bašić Palković.

"Ne možemo biti malo tiši, ne možemo lagati, a to se od nas tražilo. Mi možemo reći samo istinu", istaknula je Chiara Bilić.

Zoran Angelski poručio je kako je "ova priča o otkazima nečasna priča". "U ovo smo ušli svjesni rizika, ali nismo više mogli šutjeti i prihvaćati fabriciranu istinu, priznavati laži kao istinu. A to je i ključ otkaza koji su nam uručeni, a borba protiv toga je ključ slobode“, poručio je Angeleski.

Skupu se obratila i Borka Petrović kazavši kako kako joj nakon 20 godina rada u Glasu Istre nije žao što su se odlučili na ovaj potez.

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko poručio je građanima okupljenim na skupu da Glas Istre mora biti njihov.

“Podržimo Glas Istre, ali onaj Glas Istre u kojima će raditi, na ponos naše profesije, Pule, Istre i Hrvatske ovi hrabri novinari. Poručujemo svima da ćemo i dalje biti kamenčić u njihovim cipelama koji će ih žuljati. Za Upravu i vodeće ljude Glasa Istre, za kraj samo jedna poruka odstupite“, zaključio je skup podrške novinarima Glasa Istre predsjednik HND-a Hrvoje Zovko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:48