ŠKOLSKA PREHRANA

Gotovo 300 tisuća učenika u siječnju pojelo pet milijuna besplatnih obroka

Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je da je za obroke u siječnju izdvojilo nešto više od 6,5 milijuna eura

Prema podacima kojima raspolaže Ministarstvo, besplatne obroke u 17 nastavnih dana u siječnju koristilo je 96 posto učenika

 Tonci Plazibat/Cropix

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja najavili su da će koncem siječnja imati precizne podatke o broju djece koja koriste mjeru besplatnog obroka u školi.

Prema danas objavljenim podacima, tijekom 17 nastavnih dana siječnja, gotovo 300 tisuća učenika konzumiralo je pet milijuna besplatnih obroka.

„Prema podacima kojima raspolaže Ministarstvo, besplatne obroke u 17 nastavnih dana u siječnju koristilo je 96 posto učenika. Za financiranje besplatnih obroka Ministarstvo je danas počelo raditi naloge za isplatu sredstava vlasnicima i osnivačima škola na temelju evidencije u E-dnevniku koja postoji upravo za evidenciju konzumacije obroka za svakog pojedinog učenika“, poručili su iz Ministarstva.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja u siječnju je financiralo 4.951.103 besplatna obroka za učenike osnovnih škola, za što će biti izdvojeno 6.584.966,99 eura.

Podsjetimo, Vlada RH donijela je Odluku o kriterijima i načinu financiranja, odnosno sufinanciranja troškova prehrane za učenike osnovnih škola za drugo polugodište školske godine 2022./2023. Država sufinancira iznos od 1,33 eura po obroku dnevno.

U Ministarstvu pojašnjavaju kako se ta sredstva uglavnom koriste za nabavu namirnica, a iz proračuna se otprije financiraju plaće za više od 1500 kuhara, dok se iz decentraliziranih sredstava financiraju energenti potrebni za pripremu obroka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 21:22