Ispit zrelosti

Gotovo 30 tisuća kandidata polaže maturu, a nadzire ih oko 20 tisuća nastavnika: ‘Jako zahtjevan posao‘

Nacionalni centar promijenio je broj izbornih predmeta koje učenici mogu odabrati, pa ih je sada maksimalno pet umjesto šest

Pravo pristupa maturi ostvarilo je 10.664 učenika iz gimnazija, 15.212 iz strukovnih škola i 3721 ostalih (ponavljači i kandidati izvan Hrvatske)

 Nikola Vilic/Cropix

Kandidata koji su stekli pravo pristupa ispitima državne mature ove je godine 29.597 prema podacima Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO), a od toga je 10.664 učenika iz gimnazija, 15.212 iz strukovnih škola i 3721 ostalih pristupnika (kandidati koji nisu iz Hrvatske te oni koji su maturu polagali prethodnih godina i pristupaju ispitima državne mature u svrhu upisa na studijske programe). Nakon tzv. malih ispita tijekom proteklog tjedna, prvi masovniji obvezni ispit, onaj iz engleskoga jezika, kandidati polažu u ponedjeljak. Istoga dana od 9 sati na rasporedu je ispit više razine znanja engleskoga, koji je prijavilo 17.468 maturanata, i ispit osnovne razine s 9422 kandidata.

Za potrebe državne mature ove je godine tiskano oko 140 tisuća ispita koje je izradio 131 član stručnih radnih skupina za 12 obveznih i 15 izbornih predmeta s oko 2000 zadataka.

Na ovogodišnjoj, 15. po redu državnoj maturi, nema većih promjena u odnosu na lanjsku godinu. Nacionalni centar promijenio je broj izbornih predmeta koje učenici mogu odabrati, pa ih je sada maksimalno pet umjesto šest.

- Na temelju praćenja u ovih 14 godina zamijetili smo da nijedan maturant neće time biti zakinut jer je broj izbornih predmeta koje traže visoka učilišta znatno niži od ponuđenih pet. S druge strane, manji broj izbornih predmeta olakšava školama organizaciju, objasnio je ravnatelj NCVVO-a Vinko Filipović.

Druga promjena jest da su maturanti prošle godine za esej iz hrvatskoga jezika trebali pripremiti četiri književna djela, a sada će ih biti osam.

- Bili smo svjesni određenog rizika prelaska na jedinstvenu razinu ispita iz hrvatskoga jezika i opet u istoj godini vraćanje uvjeta ostvarivanja određenog broja bodova na eseju za prolazak ispita. Htjeli smo tu biti oprezni i išli smo na ruku maturantima. Bilo je godina u kojima je na popisu bilo i po 10, 12 ili 14 djela, a stručne radne skupine predložile su povratak optimalnom broju - tumači Filipović.

I ove je godine fizika najpopularniji izborni predmet na maturi koji je prijavilo 7055 pristupnika. Slijede biologija s 4873 prijave, politika i gospodarstvo s 4223 prijave te kemija s 3782. Informatiku je odabralo 3058 kandidata, psihologiju 2768, a primjerice sociologiju njih 669 (filozofiju tek 97). Među ispitima s manjim brojem prijava su etika (74) i vjeronauk (73), a nitko nije prijavio ispit osnovne razine španjolskog i francuskog jezika.

Provedbu ispita državne mature nadzirat će oko 20 tisuća nastavnika u 381 srednjoj školi i u šest ispitnih centara. Kako ističu u Centru, riječ je o vrlo zahtjevnom poslu u svim segmentima, od pakiranja ispita za gotovo 30 tisuća pristupnika, distribucije u sve srednje škole i u ispitne centre, njihova povrata, nakon toga ocjenjivanja do, konačno, objave rezultata.

- S obzirom na navedenu zahtjevnost, žao mi je da sjenu na provedbu već nekoliko godina baci nekolicina propusta i potisne u drugi plan odlično obavljen posao od svih aktera koji u tome sudjeluju, od ispitnih koordinatora, ravnatelja do nastavnika, pa sve do naših maturanata koji pokazuju visok stupanj odgovornosti u poštivanju pravila - kaže Filipović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. lipanj 2024 13:30