GINEKOLOZI O POBAČAJU

Goluža: Ulažem priziv savjesti samo za abortus, to nije religijski pristup; Lepušić: To nije iskreno

Trpimir Goluža smatra i da bi bilo dobro da postoji registar onih liječnika koji se pozivaju na priziv savjesti
Trpimir Goluža i Dubravko Lepušić
 Cropix

U Pressingu N1 televizije o pravu na priziv savjesti liječnika i pravu žena na pobačaj govorili su ginekolozi Trpimir Goluža i Dubravko Lepušić.

- Priziv savjesti je kod nas ozakonjen 2003., a nije ni reguliran ni usuglašen u liječništvu, smatra Lepušić, dok Goluža kaže da je priziv savjesti blagodat za zdravstvene radnike te im omogućuje da zadrže moralni integritet. Goluža ističe i da postoji regulacija priziva savjesti, kako u EU, tako i u Hrvatskoj, no Lepušić se s njime ne slaže.

- Dane su samo preporuke u dokumentu koji je vrlo tijesno donesen u EU parlamentu, donesena je deklaracija kojom se liječnicima odobrava, ali je na prvom mjestu pacijent... Mi nismo unovačeni kao vojnici, mi smo izabrali svoj posao. Radi se o javnim bolnicama, za koje ljudi plaćaju iz svojih prihoda i mirovina, rekao je Lepušić.

Goluža pak kaže:

- Odlučio sam postati liječnik da unaprijedim život, ne da bih sudjelovao u eliminaciji nečijeg života.

Dubravko Lepušić ističe da je za pacijenta, blago rečeno, nezgodno kada liječnik odluči da neke poslove jednostavno ne radi.

- Priziv savjesti je složen pojam, može biti i pozitivan i negativan, a mi u principu imamo selektivan. Neki kolege nisu htjeli pružiti uslugu ženama koje su lezbijke, neudate, maloljetne. Bilo je i pitanja hitne kontracepcije, kaže ginekolog Lepušić.

Goluža kaže da za takvo što nije čuo, no takve bi kolege, koji manipuliraju, kaže, prijavio nadležnima. Dodaje i da bi bilo dobro da postoji registar onih liječnika koji se pozivaju na priziv savjesti.

Lepušić je dodao i da su k njemu došle neke pacijentice kojima liječnici u domovima zdravlja nisu htjeli dati kontracepcijske pilule. Goluža ističe da onaj liječnik koji odbije dati pacijentici lijek, istu mora uputiti onamo gdje taj lijek može dobiti.

- Kod nas je u principu religijski pristup savjesti. Ne radi se asistirana oplodnja, ne daje se kontracepcija, ne radi se prekid trudnoće, ne radi se prenatalna dijagnostika oštećenja ploda, kaže Lepušić, no Goluža kaže da nije tako i da on ulaže priziv savjesti samo za prekid trudnoće.

- To nije iskreno. Ako je religija u pitanju, ne radite ništa od toga. To bi po meni bilo pošteno, odgovorio mu je Lepušić.

- Svaka žena koja se odluči na prekid trudnoće, dobije zdravstvenu uslugu, kaže Goluža i dodaje da nema informacije da je sve teže napraviti pobačaj u Hrvatskoj, no Lepušić ističe da velikih problema ima na periferiji te da mnoge žene po tu uslugu odlaze u Sloveniju. Goluža je odgovorio da bi, ako je to istina, trebalo napraviti da uslugu dobiju i žene u Hrvatskoj.

Goluža i Lepušić su se u emisiji Pressing N1 televizije osvrnuli i na mogućnost obaveznog savjetovanja za žene prije abortusa.

- Čovjeka kad je prestrašen najlakše držite pod kontrolom. Žena ima pravo da odluči o sebi, ne može je nitko odgovarati, kaže Lepušić.

- Siguran sam da nitko neće zastrašivati prije tog zahvata. Nekorektno je kolege koji imaju priziv savjesti nazivati prizivačima, uzvratio je Goluža.

- Nismo sad na semantici, bitna su prava žena, nemojmo o nebitnim stvarima. Govorimo da se ograničavaju prava pacijenata. Postoji da se nešto ne želi raditi - bili oni prizivači ili ne, zaključio je Lepušić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 05:29