KAKAV PRIZOR!

Golema superjahta osvanula ispred Dubrovnika, koštala je 275 milijuna dolara, otkriveno i kome pripada

Ulysses ima i 15 metara dugačku garažu s najvećim školjkastim vratima koja su ikad napravljena u nizozemskom brodogradilištu
 Mihael Barisic/Cropix

Nova super jahta, 103 metra dug Ulysses novozelandskog milijardera, Graemea Richarda Harta, jutros je bila usidrena pred Dubrovnikom. Graeme je svoju novu jahtu, ‘tešku‘ 275 milijuna američkih dolara preuzeo prije dva mjeseca u nizozemskom brodogradilištu Feadship, a među prvim krstarenja očito je bila odluka na Dubrovniku.

Gradnja jahte bila je obavijena velom tajne, a u jahtaškim krugovima nazivaju je svjetionikom nautičke inovacije, piše Dubrovački vjesnik.

image

Luka Gruž
Najnovija superjahta Ulysses, čiji je vlasnik novozelandski milijarder SupGraeme Richard Hart, dugačka 103 metra i vrijedna 275 milijuna dolara, u Dubrovniku je na svom prvom krstarenju nakon porinuća prije dva mjeseca

Mihael Barisic/Cropix
image
Mihael Barisic/Cropix

Naime, gradnja novog Ulyssesa bila je strogo čuvana tajna sve dok prošle godine nije uočena na porinuću u more, kada je pažnju privukla svojim čistim linijama i kvadratnim dizajnom palube. O jahti se i dalje jako malo zna, a prema dostupnim podacima osim strojarnice na jednoj palubi, što je iznimka za plovila ovih gabarita, a što je napravljeno kako bi se putnicima ostavilo još više prostora, Ulysses ima i 15 metara dugačku garažu s najvećim školjkastim vratima koja su ikad napravljena u nizozemskom brodogradilištu.Tu su i četiri vanjske hidromasažne kade, bazen na glavnoj palubi, košarkaško igralište te heliodrom i hangar za helikoptere skriven u prednjoj palubi. U unutrašnjosti jahtu krasi stakleno stubište i dizalo u glavnom atriju.

A stakla na novom Ulyssesu ne manjka. Naime, na vanjskim stranama najveće jahte do sada izgrađene u Feadshipu ugrađeno je čak 1100 četvornih metara stakla. Od stakla je dvadeset vanjskih kliznih vrata, dvanaest staklenih vjetrobrana, a tu su i staklene ploče dugačke šest metara koje se protežu duž cijele glavne palube. Nakon što je bila usidrena u lokrumskom kanalu, Ulysses je otplovio u luku Gruž, a uz njega i brod za podršku ‘ U-81‘.

image
Mihael Barisic/Cropix
image
Mihael Barisic/Cropix

Inače, Graeme Hart nije novo lice u Dubrovniku. U gradu je bio nekoliko puta, s prijašnjom jahtom koja se također zvala Ulysses. Dubrovčanima je privukla pažnju zbog predimenzioniranih radarskih i telekomunikacijskih kupola zbog kojih su u prvi tren pomislili da se radi o špijunskom plovilu. No radilo se o najvećoj, 116 metara dugačkoj, ekspedicijskoj jahti na svijetu građenoj i opremljenoj za najizazovnija mora svijeta. Osim Ulyssesa, Hart ima i ‘mali‘, osamdeset metarski ‘U-81‘, brod dizajniran za podršku novom Ulyssesu na njegovim putovanjima, te jahtu ‘Here Comes The Sun‘, koja mu služi kao međujahta, piše Dubrovački vjesnik.

image
Mihael Barisic/Cropix
image
Mihael Barisic/Cropix
image
Mihael Barisic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. kolovoz 2024 20:17