GUŠENJE POBUNE

GLOBUS OTKRIVA Bandić je u tajnosti razvlastio neposlušne stručnjake i ovlasti dao Ljubičiću

Gradonačelnik je u tajnosti razvlastio neposlušne stručnjake u vodstvu Zagrebačkog holdinga i svom povjerljivom čovjeku Slobodanu Ljubičiću Kikašu dao u ruke sve ovlasti da provede privatizaciju gradskih poduzeća. Vjeruje da samo tako može pokazati da je spreman i za izazove na nacionalnoj razini

Ili ćemo raditi kako smo dogovorili, ili ja odlazim – rekao je nedavno direktor Zagrebačkog holdinga Slobodan Ljubičić svom šefu i gradonačelniku Zagreba Milanu Bandiću. Ovakva iznenađujuća poruka inače smirenog Ljubičića samo je dio drame koja se zadnjih desetak dana odvija u glavnom gradu. Tim ekonomskih stručnjaka, sveučilišnih profesora i poduzetnika koje je Bandić okupio u predizbornoj kampanji i koje je nakon pobjede na izborima bio priključio Ljubičiću da s njim vode jednu od najvećih hrvatskih kompanija počeli su se otimati kontroli, piše Globus .

Prvo je dvoje članova Nadzornog odbora, Maruška Vizek i Hrvoje Šimović, Ljubičiću poslalo pismo u kojemu se otvoreno protive ovakvoj transformaciji sedam podružnica u trgovačka društva, odnosno prvoj pretpostavci privatizacije.

Ubrzo nakon toga šef Nadzornog odbora Vlado Leko podnio je ostavku.

Da pobuna ne završi samo na njima pobrinuli su se članovi Uprave Ante Samodol i Zdenko Milas koji su prvo na Upravi glasovali protiv transformacije podružnica, da bi kasnije u neformalnim razgovorima svojim suradnicima rekli kako im ne pada na pamet potpisati bilo kakvu privatizaciju.

A bez potpisa već samo jednog člana Uprave Bandić je ne može niti provesti.

Iako se Bandić na sve načine zadnjih dana trudi ovu pobunu držati ispod radara, pa stalno ponavlja kako Uprava i Nadzorni odbor rade kao “singerica na gumb”, činjenica je da sada sve dolazi u pitanje.

Golemi ulog. Plan da na primjeru restrukturiranja Holdinga pokaže premijeru Zoranu Milanoviću kako se u vremenu krize ponaša odgovoran političar. Plan da na brzoj privatizaciji dobrog dijela Holdinga dokaže Milanoviću kako sposobni menadžeri, koje je on – Milan Bandić – odabrao, mogu privući investitore. I konačno najvažniji njegov plan – da na temelju uspješnog izvlačenja Zagreba iz krize pripremi teren za svoj drugi pokušaj lansiranja na nacionalnu političku scenu.

Bandić i dalje vjeruje kako jedino on može ujediniti politički centar i biti prirodni lider takozvanog trećeg političkog puta koji će razbiti duopol HDZ-a i SDP-a.

Golemi ulog je u igri.

I sad se sve može srušiti kao kula od karata.

A bio je uvjeren da je na sve mislio.

Prvo je prije lokalnih izbora na Milanovićevo zaprepaštenje sklopio pakt s predsjednikom Ivom Josipovićem koji mu je pomogao u privlačenju poznatih imena na njegovu listu.

Nakon pobjede okrenuo se zagrebačkom SDP-u, svojoj bivšoj bazi u kojoj se trebao izabrati šef najmoćnije SDP-ove organizacije.

I ondje je ušao u deal.

Dao je tihu, ali itekako dobru potporu svom nekadašnjem šegrtu Davoru Bernardiću, koji je ubrzo, već u prvom krugu, pomeo protukandidate. Slučajno ili ne, Bernardić se pak za vrijeme glasanja na sjednici Gradske skupštine toliko zagledao u svoj Ipad da je zaboravio glasati o transformacij podružnica.

Nakon svega toga preoostalo je jedino da Ljubičić s novim suradnicima, koje mu je baš Josipović, kako kažu, dobronamjerno sugerirao, krene u spašavanje zagrebačkog gospodarstva.

No, ti suradnici sada na očigled cijele Hrvatske prkose Bandiću i remete njegovu viziju.

Jer nije u pitanju samo Holding, piše Globus .

...

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLOBUSA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:54