DORH OTKRIO DETALJE

Glavnog tajnika SDP-a tereti se za slučaj star dvije godine, optužnicom obuhvaćene još četiri osobe

Vedran Babić podnio je ostavku, a Peđa Grbin Predsjedništvu SDP-a već u četvrtak trebao bi predložiti novo ime

Vedran Babić

 Zeljko Puhovski/CROPIX

Nakon što je u srijedu u javnost dospjela informacija da je Općinsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu podiglo optužnicu protiv Vedrana Babića, glavnog tajnika SDP-a i bliskog suradnika predsjednika stranke Peđe Grbina, u četvrtak se o tom slučaju oglasilo i spomenuto Državno odvjetništvo ističući kako je optužnicom obuhvaćeno ukupno pet osoba čije identitete nisu naveli.

Kako smo već izvijestili, Babića se tereti za kazneno djelo krivotvorenja isprave i upotrebe lažne isprave kao prave, a riječ je o slučaju iz 2021. godine koji je inicirao slavonskobrodski SDP-ovac Stribor Valenta optužujući stranački vrh da je falsificirao izbore. Valenta je u svibnju 2021. kao bivši predsjednik Gradske organizacije SDP-a Slavonski Brod poslao pismo Peđi Grbinu, u kojemu je Babića optužio za falsificiranje potpisa potpore za Marija Vučinića, SDP-ova kandidata za brodsko-posavskog župana.

Valenta je tvrdio da dva dana prije isteka roka za predaju kandidature Mario Vučinić nije imao dovoljan broj potpisa pa je Babić kao glavni tajnik stranke i povjerenik SDP-a za Brodsko-posavsku županiju naložio Valenti da mu dostavi potpise od Martine Kraljević, kandidatkinje SDP-a za gradonačelnicu Slavonskog Broda kako bi ih prepisali. Vedran Babić je zbog optužnice, kako su nam rekli iz SDP-a, podnio ostavku na mjesto glavnog tajnika stranke, a Grbin bi Predsjedništvu SDP-a već u četvrtak trebao predložiti novo ime.

Priopćenje tužiteljstva o podighnutoj optužnici prenosimo u cijelosti:

"Općinsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu je 17. travnja 2023. podiglo pred Općinskim sudom u Slavonskom Brodu optužnicu protiv petorice hrvatskih državljana (1977., 1976., 1964., 1961. i 1978.) zbog počinjenog kaznenog djela krivotvorenja isprave iz članka 278. stavka 1. Kaznenog zakona/11.

Okrivljenike se tereti da su u popodnevnim i večernjim satima 27. travnja 2021. u Slavonskom Brodu, u prostorijama županijskog odbora jedne stranke Brodsko-posavske županije, postupili po prethodnom zajedničkom dogovoru u cilju da se prvookrivljenik može kandidirati na predstojećim lokalnim izborima (16. svibnja 2021.) i počinili navedeno kazneno djelo. Tereti ih se da su pritom bili svjesni da kao kandidat te stranke za župana Brodsko-posavske županije neće uspjeti u propisanom roku, do ponoći 29. travnja 2021., prikupiti dovoljan broj potpisa za kandidaturu.

Tereti ih se da su s propisanih i popunjenih obrazaca lista potpore birača za kandidatkinju te stranke za gradonačelnicu Slavonskog Broda na propisane obrasce lista potpore birača za prvookrivljenika kao kandidata te stranke za župana Brodsko-posavske županije prepisali osobne podatke i imitirali potpise najmanje dvadeset i dvije osobe, nakon čega su, idućeg dana, tako sastavljene liste predali Županijskom izbornom povjerenstvu Brodsko-posavske županije koje ih je potom, ne sumnjajući u njihovu vjerodostojnost, unijelo u APIS-ov program za verifikaciju kandidacijskih listi.

Okrivljenike se tereti da su na taj način prvookrivljeniku omogućili sudjelovanje na navedenim lokalnim izborima kao kandidatu te stranke za župana Brodsko-posavske županije".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 05:40