HLOVERKA I GOJAN

Glavak: 'HRT otkaze daje jedino ženama'

 CROPIX

Ni jedna poznata političarka i odvjetnica - doznao je Jutarnji list u svojevrsnoj blic anketi - ne podržava otkaze Elizabeti Gojan i Hloverki Novak Srzić, kojima su prekinuti radni ugovori zbog “neovlaštenog istupanja u javnost i štete koje su time prouzročile HRT-u, a naročito zbog medijskih istupa nakon sporne emisije i prijenosa inauguracije predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović”, čime je navodno prekršen Pravilnik o ponašanju zaposlenika i Etički kodeks HRT-a.

Širi kontekst

Afera na Prisavlju buknula je nakon inauguracije Kolinde Grabar-Kitarović, kada je HRT analizom sporne emisije utvrdio da se radilo o “profesionalnom propustu izazvanom nedovoljnom pripremljenošću urednice osebujnog stila”.

Ali u HDZ-u smatraju kako treba upozoriti da se na HRT-u otkazi uglavnom dijele ženama. To je za Jutarnji list sugerirala Sunčana Glavak, zastupnica i članica Odbora za medije:

“Ovdje su u pitanju Elizabeta Gojan i Hloverka Srzić Novak, ali treba gledati širi kontekst. Jer svi zaboravljaju da su relativno nedavno otkaze dobile Karolina Vidović-Krišto, Nada Prkačin i još neke novinarke, ukupno sedam ili osam žena koje su radile na HRT-u”, pojasnila je Sunčana Glavak.

Poziv Radmanu

Prema njezinom mišljenju, u pitanju je “uvođenje verbalnog delikta na mala vrata” za koji je krivac Goran Radman, a otkazi su protupravni. “Molila bih Gorana Radmana da još jednom procijeni odluku o otkazima i vrati na posao ove dvije novinarke. Jer, jednostavno, nisu napravile ništa da bi ih se tako drastično kaznilo”, tvrdi Sunčana Glavak.

Za razliku od HDZ-ove političarke, ostale sugovornice ne dovode u vezu otkaz i spolnu pripadnost.

Posao novinara

“Ovdje nije u pitanju spolna pripadnost novinarki, već pomalo uobičajena praksa HRT-a koji ovako reagira na javne istupe svojih zaposlenika”, smatra odvjetnica Vesna Alaburić.

Premda bi novinari i drugo osoblje s HRT-a prema dobrim običajima trebali izbjegavati javno govoriti o situaciji u redakciji i na Televiziji, ovdje je u pitanju nešto drugo. “One nisu bile nelojalne prema HTV-u niti su odavale profesionalne tajne nego su komentirale kako netko radi svoj posao. A to nije razlog za otkaz”, drži Vesna Alaburić.

Slično rezonira Nansi Tireli, predsjednica saborskog Odbora za ravnopravnost spolova, koja kaže da je ovo pitanje novinarskih sloboda, a ne činjenice da su kažnjene dvije žene.

“Za mene ovaj slučaj otvara pitanje što je posao novinara - šutjeti ili otvarati različite teme? Rekla bih ovo drugo.

Čak i ako su Elizabeta Gojan i Hloverka Srzić Novak eventualno prekršile neka pravila Etičkog kodeksa HRT-a, to u ovom slučaju nije dovoljno za otkaz. Uvjerena sam kako će ih sud vratiti na posao”, procjena je Nansi Tireli.

‘Licemjerje HDZ-a’

Nekadašnja premijerka Jadranka Kosor također smatra da su spomenuti otkazi profesionalno pitanje, ali pritom povlači crtu između Hloverke Srzić Novak i Elizabete Gojan.

Uz objašnjenje - njih dvije nisu iste kada se govori o novinarskim karijerama: “Elizabeta Gojan nikad nije bila članica neke stranke niti dio nečije političke kampanje, a Hloverka jest.

Ali ni to ne opravdava vodstvo HRT-a koje je u ovom slučaju uvelo verbalni delikt protiv svojih novinarki koje su se usudile iznijeti mišljenje.

A sada još moramo trpjeti i licemjerje iz HDZ-a, gdje se zgražaju nad ponašanjem Gorana Radmana, makar sam ja izbačena iz HDZ-a, također zbog verbalnog delikta”, podsjetila je Jadranka Kosor.

Vesna Alaburić

odvjetnica:

‘One nisu bile nelojalne prema Hrvatskoj televiziji niti su odavale profesionalne tajne, nego su komentirale kako netko radi svoj posao. A to nije razlog za otkaz’

Jadranka Kosor

nezavisna zastupnica:

‘Gojan nikad nije bila članica neke stranke ni dio nečije političke kampanje, a Hloverka jest. Ali ni to ne opravdava vodstvo HRT-a koje je uvelo verbalni delikt’

Sunčana Glavak

zastupnica i članica Odbora za medije:

‘Svi zaboravljaju da su otkaze nedavno dobile Karolina Vidović-Krišto, Nada Prkačin i još neke novinarke, ukupno 7-8 žena koje su radile na HRT-u’

Nansi Tireli

predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova:

‘Ovaj slučaj otvara pitanje što je posao novinara - šutjeti ili otvarati različite teme? Rekla bih ovo drugo. Uvjerena sam da će ih sud vratiti na posao’

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 10:01