ZORAN ĐUROKOVIĆ

Generalni direktor Hrvatskih voda: ‘Vjerujem da će vodeni val otići iz Hrvatske bez većih posljedica‘

Nakon obilaska nasipa u baranjskom mjestu Batini Đuroković je rekao kako se u tome mjestu provode redovne mjere obrane od poplave

Zoran Đuroković

 Robert Fajt/Cropix

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković izjavio je u nedjelju kako vodeni val, koji dolazi iz Njemačke, ne bi trebao značajnije ugroziti područje uz Dravu i Dunav te kako vjeruje da će iz Hrvatske otići bez većih posljedica.

Nakon obilaska nasipa u baranjskom mjestu Batini Đuroković je rekao kako se u tome mjestu provode redovne mjere obrane od poplave te da će idućih dana vodostaj Dunava dosegnuti razinu od oko 600 centimetara.

Ističe da će to biti razina koja neće zahtijevati izvanredne mjere obrane od poplava pa smatra da vodeni val koji dolazi iz Njemačke ne bi trebao značajnije ugroziti ovo područje.

Ovakav vodostaj Dunava utjecat će na usporavanje Drave tako da će vodostaj u Osijeku porasti do razine od 350 centimetara kada se očekuje uspostava redovnih mjera obrane od poplave, ali ništa od toga ne bi trebalo ugroziti Baranju, Osijek, a ni Vukovar, dodao je.

Sve su ekipe na terenu, radimo zajedno sa stožerima Civilne zaštite Osječko-baranjske i Vukovarsko srijemske županije i vjerujemo da ćemo uz redovne aktivnosti ispratiti ovaj vodeni val iz Hrvatske bez većih posljedica, poručio je Đuroković.

Na pitanje novinara hoće li ovakav vodostaj Dunava poplaviti vikendaško naselje Zeleni otok u Batini, Đuroković podsjeća da je to "nebranjeno područje i stanovnici su spremni živjeti s Dunavom, a to znači povremeno podizanje stvari na više katove, što su i učinili".

Napominje da vodostaj Dunava od 600 centimetara neće značajnije ugroziti to područje jer je to moguće tek na vodostaju iznad 700 centimetara.

Osječko-baranjski župan Mato Lukić izvijestio je kako je za ponedjeljak sazvana sjednica Stožera Civilne zaštite, na kojoj će se s djelatnicima Hrvatskih voda analizirati podatci o vodostaju te donijeti određene mjere jer se ništa ne želi prepuštati slučaju.

Situacija u Osijeku za sada je dobra i osim izlijevanja Drave na lijevu obalu ne bi trebalo biti većih problema. Sutra ćemo se dogovoriti o određenim koracima, u slučaju daljnjeg porasta vodostaja, kazao je Lukić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. lipanj 2024 03:48