KOLONA RAZDORA

Generali protiv Penave: ‘Naslovne uloge grabe kojekakvi ekshibicionisti i tipovi nejasnih namjera...‘

‘Zastanite na trenutak. Poklonite se žrtvi u miru i tišini i budite ponizni‘, poručuju iz Hrvatskog generalskog zbora

Predsjednik Hrvatskog generalskog zbora Marinko Krešić 

 Ronald Gorsic/Cropix/Cropix

Odluku gradonačelnika Vukovara i čelnika Domovinskog pokreta Ivana Penave da ovogodišnju Kolonu sjećanja predvode pripadnici HOS-a, kao i njegovu poruku da u Vukovar "ne dolazi nitko koga smeta HOS ili im se ne sviđa ‘Za dom spremni‘ u HOS-ovu Grbu" napali su i članovi Hrvatskog generalskog zbora (HGZ).

Takvi potezi, poručuju, dijele branitelje i štete Hrvatskoj.

- Već dulje vrijeme sa zabrinutošću svjedočimo kako se obilježavanja ključnih događaja iz Domovinskog rata, kao što je i aktualni slučaj Kolone sjećanja na žrtvu Vukovara 1991., pretvaraju u besprizorna politička prepucavanja, pokušaje privatizacije Domovinskog rata i dijeljenja branitelja, a ponekad i performanse u režiji raznih skupina ili neodgovornih pojedinaca. Sve to nanosi štetu Republici Hrvatskoj, Domovinskom ratu i hrvatskim braniteljima koje se zajedno s obiteljima poginulih i nestalih beskrupulozno gura na margine dok naslovne uloge bez imalo kompleksa za sebe grabe neodgovorni političari, kojekakvi ekshibicionisti i tipovi nejasnih namjera - poručili su iz Generalskog zbora.

Čelnika Domovinskog pokreta i ostale koji "privatiziraju Domovinski rat i dijele branitelje" predsjednik Generalskog zbora Marinko Krešić zamolio je da stanu na loptu, zaustave svoje akcije i da budu ponizni pred žrtvama Vukovara.

- Gospodo, barem taj jedan dan pokažite malo zahvalnosti, dostojanstva i poštovanja prema onima koji su najzaslužniji za slobodu koju imamo. Zastanite na trenutak. Poklonite se žrtvi u miru i tišini i budite ponizni jer bez žrtve hrvatskih branitelja ni vas ne bi bilo. Republika Hrvatska nastala je na temelju svehrvatske pomirbe i nacionalnog jedinstva iseljene i domovinske Hrvatske te na žrtvi hrvatskih branitelja. Stoga nitko nema pravo, bez obzira radilo se o pojedincu, političkoj stranci ili koaliciji, uzurpirati niti prisvajati poginule heroje, kao niti bitke, operacije i događaje iz Domovinskog rata. Domovinski rat kao zaglavni kamen hrvatske države pripada hrvatskom narodu i svim hrvatskim braniteljima - stoji u priopćenju kojeg potpisuje predsjednik Hrvatskog generalskog zbora i umirovljeni general-bojnik Marinko Krešić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 15:43