ČUVARI OCEANA

Generali HV-a kreću u napad na bande gusara: Pogledajte kako će štititi brodove!

Protiv pljačkaša će se služiti bodljikavom žicom, vodom iz topova i oružjem
 AFP

Jedna je hrvatska tvrtka odnedavno jedan od glavnih zaštitnika svjetskih mora. Pirati s kojima se susreću zaštitari tvrtke V grupa zaštita, nemaju nikakvih poveznica sa simpatičnim Jackom Sparrowom i njegovom ekipom iz filmskog megahita Pirati s kariba.

Oni su brutalni i nemilosrdni, a kad pljačkaju brodove pucaju i kolju. Riječ je uglavnom o odmetnicima afričkih zemalja, kojima je piratstvo svojevrsna privredna grana, a operiraju na velikom teritoriju Somalije, Adenskog zaljeva, Jemena, Omana, Sudana, Tanzanije, Maldiva, Madagaskara, Šri Lanke...

Uglavnom se radi o sve bolje organiziranim skupinama sa strogom hijerarhijom, posjeduju precizne podatke o brodu, teretu, osiguranju i ruti. Nekoć “profesija” stvorena iz nužde i borbe za preživljavanjem, danas je veliki biznis mnogih afričkih zemalja uz znanje i pokroviteljstvo njihovih vlada i političara.

Darko Vrbanc, osnivač i vlasnik tvrtke V grupa zaštita, potaknut dijelom i neurednim stanjem na zaštitarskom tržištu u našoj zemlji, u obrani mora od pirata zato je prepoznao dobru poslovnu priliku.

Otvorio je podružnicu u Velikoj Britaniji što je odmah polučilo dobre poslovne rezultate: odnedavno pod njegovim vodstvom djeluju čak 22 osposobljena tima na gotovo svim HRA rutama na svijetu, što je zapanjujuć međunarodni uspjeh. Vrbanc uglavnom surađuje s britanskim vojnicima, koji su obučeni i specijalizirani za ovako opasne misije. I kako sam ističe, vrlo odgovorni i dojmljivog mentaliteta: možete im vjerovati, cijeli posao temelji se na timskom radu i poštivanju procedura. - Situacija u Hrvatskoj ima puno sličnosti s piratima.

Neke kuće djeluju s političarima-zaštitnicima o čemu svakodnevno svjedoče i napisi u medijima. Danas se pod krinkom zaštitarstva odvijaju mnoge radnje koje sa zaštitarstvom nemaju veze. Današnje zaštitarstvo u našoj zemlji svodi se na korupciju i damping cijena - cijena radnog sata nekih zaštitarskih kuća iznosi samo 22 kune na sat u bruto iznosu! Kakva je situacija svjedoči i jedan primjer u kojem je nedavno jedna državna tvrtka raspisala natječaj i ponudila plaćati - 22 kune na sat. Ne čudi što smo se odlučili na angažman u inozemstvu. Financijski je ovaj posao vrlo isplativ i za tvrtku i za zaposlenike - kaže Vrbanc.

Zadatak njegovih zaposlenika na misijama obrane od pirata svodi se na oružanu pratnju brodova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. lipanj 2024 05:29